Hai hai. Bersiaran kembali bersama saya. I is tak sempat nak menaip entri untuk pagi tadi. Seawal pukul 6 dah bangun untuk bersiap-siap nak hantar adik ke airport. Flight pukul 8.40 ke Kuching. Rumah I dengan airport macam utara dan selatan, sebab tu kena turun dari rumah awal-awal plus nak singgah rumah nenek juga sebelum ke airport. Actually tak ada lah jauh mana pun. Saja nak bagi hiperbola sikit.
Ramai yang dah tertanya-tanya tentang Projek Mr. Crab I dalam entri INI. Sebenarnya nak buat kerepek ketam homemade katanya. Sebenarnya satu bungkus crabstick tu boleh buat satu balang kecik kerepek ketam. Tapi Iolls buat banyak sikit so adik boleh bawa balik Kuching sikit. Makan-makan sambil buat assignment tu best gila. Nak seludup bawa masuk lecture hall, kunyah-kunyah sambil dengar lecture tu pun best. Ini Iolls pun tak pernah buat. Cakap je lebih.
Confirm ramai yang tanya macam mana nak buat. Carik-carik isi ketam tu sampai jadi halus begini. Teknik yang nenek I ajar, picitkan crabstick sampai penyek (tak tau term ni betul atau tak), dan gelekkan (term ini pun I tak sure betul tak, tak paham sila tanya ye) di tapak tangan. Lepas tu pisah-pisahkan je isi yang terlekat antara satu sama lain tu. Jadi tak payah susah-susah guna pisau lagi.
Ini fresh lagi, panas-panas terus snap.
Before kita goreng tu, kalau boleh jemur dulu. Lepas tu goreng dengan daun kari. Tak perlu tambah garam atau apa-apa lagi. Biarkan sejuk. Lepas tu boleh terus campak masuk dalam mulut. Yummy!
Kne rajin ni no carik2 isi ketam tu..
ReplyDeleteTp hasil mmg nmpk yummy..
Terbaek~
YUMMYYY! haha
ReplyDeletewah menggoda betul, hehehe
ReplyDeletesik pernah makan pun... nyamannnnn jak rupa ^_^
ReplyDelete@Shark Kay
ReplyDeletetak susah pun.. sebab klau ikut cara nenek ajar tu senang je.. =)
@Miss A
ReplyDeletelapar plak tetiba. haha!
@sa mic
ReplyDeleteboleh buat lepas ni. hehe
@Sally Yatiey
ReplyDeletektk try la polah. sambil2 nangga tv ya.. bila dah siap goreng kelak sambil2 nangga tv boleh ngap juak. haha
laaa, haha. tak rasa lagi kod. sedap ?
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeleteMati2 ingt aisya nak buat kerabu,hahaha
Sebab sblm tu pernah bca kat blog mna tah, guna isi ketam ni buat kerabu..
Lana salu buh dalam sup sayur..tak pernh goreng buat kerepek, msti sdap kan..sbb rsa dia manis2.. ^^
wah..sdapnya..:)
ReplyDeletegigih tu nak potong isi ketam kecik2 macam tu.. sodap nihh..
ReplyDeleteMcm sedap je..tak pernah mkn lg rasanya ni..
ReplyDeletemenarik.. akak tak pernah cuba buat lagi..
ReplyDeletewah,mesti sedap.ada masa nanti,akak nk try la..tq atas resepi ni,aisya..
ReplyDelete@syuk shusuke
ReplyDeletenak tau sedap tak kena lah rasa sendiri.. hehe
@Tinta Lana
ReplyDeleteselalu buat sup jugak.. alamak, sedapnyeee.. hehe
@Normi Nieza
ReplyDeletesambil2 blogwalking kan.. mulut pun bekerja juga.. haha
@Chic Na
ReplyDeletetak payah potong pun cikna.. carik2 je.. hehe
@Mieza Jhaa K
ReplyDeleteboleh la kak mieza try buat nnti. =)
@Mizz Aiza (Dunia Kecil)
ReplyDeletekak aiza try la.. hehe.. seronok mengunyah sambil2 tgk tv.. hehe
@IbuNoey
ReplyDeletedh try nnti bgtau ye.. hehe.. sama2.. =)
laaaaaaa...ad ke kerepek ketam ni aisya?bru tahu ni...huhuhu..
ReplyDeletemacam sedap je ni...dapat ke nana sat jela abesnya,heee....halus and rangup2 pulak tu:)
ReplyDeleteooo ini rupanyaa! nampak sedapp lah...
ReplyDeletesedapnya nampak :) hehe..
ReplyDeletemenarik..!
ReplyDeletexpernah rase lg ni..heee ^_^
@ayut
ReplyDeletekalau jual tak tau la.. tp kalau buat sendiri mesti la ade.. hehe
@nanakimie
ReplyDeletehaha.. tengok2 dah lesap semua dh.. hilang.. haha
@azizah :)
ReplyDeletemmg sedap pun kak jijah.. mkn2 sambil tgk tv.. hehe
@Haruno Hana 하나
ReplyDeletehana try la buat jugak. =)
@Cik Yaya
ReplyDeletecik yaya buat lah, bleh rasa.. hehe