18/08/2013

Projek Mr. Crab Part II : Kerepek Ketam Homemade

Hai hai. Bersiaran kembali bersama saya. I is tak sempat nak menaip entri untuk pagi tadi. Seawal pukul 6 dah bangun untuk bersiap-siap nak hantar adik ke airport. Flight pukul 8.40 ke Kuching. Rumah I dengan airport macam utara dan selatan, sebab tu kena turun dari rumah awal-awal plus nak singgah rumah nenek juga sebelum ke airport. Actually tak ada lah jauh mana pun. Saja nak bagi hiperbola sikit.

Ramai yang dah tertanya-tanya tentang Projek Mr. Crab I dalam entri INI. Sebenarnya nak buat kerepek ketam homemade katanya. Sebenarnya satu bungkus crabstick tu boleh buat satu balang kecik kerepek ketam. Tapi Iolls buat banyak sikit so adik boleh bawa balik Kuching sikit. Makan-makan sambil buat assignment tu best gila. Nak seludup bawa masuk lecture hall, kunyah-kunyah sambil dengar lecture tu pun best. Ini Iolls pun tak pernah buat. Cakap je lebih.


Confirm ramai yang tanya macam mana nak buat. Carik-carik isi ketam tu sampai jadi halus begini. Teknik yang nenek I ajar, picitkan crabstick sampai penyek (tak tau term ni betul atau tak), dan gelekkan (term ini pun I tak sure betul tak, tak paham sila tanya ye) di tapak tangan. Lepas tu pisah-pisahkan je isi yang terlekat antara satu sama lain tu. Jadi tak payah susah-susah guna pisau lagi.

Ini fresh lagi, panas-panas terus snap. 

Before kita goreng tu, kalau boleh jemur dulu. Lepas tu goreng dengan daun kari. Tak perlu tambah garam atau apa-apa lagi. Biarkan sejuk. Lepas tu boleh terus campak masuk dalam mulut. Yummy!

32 comments:

  1. Kne rajin ni no carik2 isi ketam tu..
    Tp hasil mmg nmpk yummy..
    Terbaek~

    ReplyDelete
  2. sik pernah makan pun... nyamannnnn jak rupa ^_^

    ReplyDelete
  3. @Shark Kay

    tak susah pun.. sebab klau ikut cara nenek ajar tu senang je.. =)

    ReplyDelete
  4. @Sally Yatiey

    ktk try la polah. sambil2 nangga tv ya.. bila dah siap goreng kelak sambil2 nangga tv boleh ngap juak. haha

    ReplyDelete
  5. laaa, haha. tak rasa lagi kod. sedap ?

    ReplyDelete
  6. Salam.

    Mati2 ingt aisya nak buat kerabu,hahaha

    Sebab sblm tu pernah bca kat blog mna tah, guna isi ketam ni buat kerabu..

    Lana salu buh dalam sup sayur..tak pernh goreng buat kerepek, msti sdap kan..sbb rsa dia manis2.. ^^

    ReplyDelete
  7. gigih tu nak potong isi ketam kecik2 macam tu.. sodap nihh..

    ReplyDelete
  8. Mcm sedap je..tak pernah mkn lg rasanya ni..

    ReplyDelete
  9. menarik.. akak tak pernah cuba buat lagi..

    ReplyDelete
  10. wah,mesti sedap.ada masa nanti,akak nk try la..tq atas resepi ni,aisya..

    ReplyDelete
  11. @syuk shusuke

    nak tau sedap tak kena lah rasa sendiri.. hehe

    ReplyDelete
  12. @Tinta Lana

    selalu buat sup jugak.. alamak, sedapnyeee.. hehe

    ReplyDelete
  13. @Normi Nieza

    sambil2 blogwalking kan.. mulut pun bekerja juga.. haha

    ReplyDelete
  14. @Chic Na

    tak payah potong pun cikna.. carik2 je.. hehe

    ReplyDelete
  15. @Mieza Jhaa K

    boleh la kak mieza try buat nnti. =)

    ReplyDelete
  16. @Mizz Aiza (Dunia Kecil)

    kak aiza try la.. hehe.. seronok mengunyah sambil2 tgk tv.. hehe

    ReplyDelete
  17. @IbuNoey

    dh try nnti bgtau ye.. hehe.. sama2.. =)

    ReplyDelete
  18. laaaaaaa...ad ke kerepek ketam ni aisya?bru tahu ni...huhuhu..

    ReplyDelete
  19. macam sedap je ni...dapat ke nana sat jela abesnya,heee....halus and rangup2 pulak tu:)

    ReplyDelete
  20. ooo ini rupanyaa! nampak sedapp lah...

    ReplyDelete
  21. menarik..!
    xpernah rase lg ni..heee ^_^

    ReplyDelete
  22. @ayut

    kalau jual tak tau la.. tp kalau buat sendiri mesti la ade.. hehe

    ReplyDelete
  23. @nanakimie

    haha.. tengok2 dah lesap semua dh.. hilang.. haha

    ReplyDelete
  24. @azizah :)

    mmg sedap pun kak jijah.. mkn2 sambil tgk tv.. hehe

    ReplyDelete
  25. @Cik Yaya

    cik yaya buat lah, bleh rasa.. hehe

    ReplyDelete