Dalam entri INI, I kan buat homemade sushi dari lebihan nasi siangnya. Dan semalam, adik bongsu minta buatkan sushi lagi untuk dia. Boleh lah share kat uolls pulak macam mana nak buat. Kot-kot lah ada yang ikut cara cikgu tak bertauliah ni kan.
Senang je nak buat sebenarnya. Jadi bagi yang takut-takut nak makan sushi sebab takut tak kena dengan tekak boleh try buat sendiri dalam kuantiti yang sikit. Bahan-bahannya pun ikut selera masing-masing lah.
Bahan-bahan :
Nasi
Mayonis
Seaweed
Crabstick
Telur
Tuna
Untuk Nasi
Sebenarnya ada beras untuk sushi tu sendiri. Tapi malas nak mencari dan lebih baik ambik lebihan nasi supaya tak lah membazir. Dan juga sebenarnya, untuk nasi ni kena campur dengan cuka beras. Tapi Iolls gaul nasi tu dengan mayonis je. Nak bagi sifat sticky kat nasi tu sebenarnya. Banyak mana mayonis yang perlu kita guna? Yang tu ikut sesedap rasa lah, jangan sikit sangat dan jangan pulak banyak sangat.
Untuk Inti
Crabstick yang telah dibelah dua
Inti ni sebenarnya ikut selera masing-masing. Macam yang Iolls buat ni, ada crabstick, telur dadar (dipotong panjang-panjang) dan tuna. Kalau uolls nak letak timun, atau carrot pun boleh jugak.
Lepas tu, susun macam kat atas ni. I tak ada bamboo mat untuk buat sushi jadi I guna plastik ni saja. Hasil daripada treasure hunt di dapur, plastik ni pun boleh jugak untuk diguna. Apa entah nama plastik ini, selalu orang guna kalau nak balut nasi lemak tu. Sebab tengok Kak Namee Roslan pun buat macam ni jugak. Belasah je lah. Janji bergulung lah sushi tu.
Make sure uolls gunakan pisau yang sangat tajam. Baru cantik potongannya. So tak adalah jadi macam sushi yang I buat ni. Bersegi-segi dah rupanya.
p/s : Kalau uolls nak campur jugak cuka untuk buat nasi tu boleh follow cara-cara kat SINI. I pun follow yang tu jugak cuma modified here and there sikit.
Wahhh...teringinnya nak buat...!
ReplyDeleterajin nye uolllss..haha
ReplyDeleteamboi sedapnya .. nasi kena campur dengan mayonis ker? uncle tak pernah buat lagi...kalau campur cuka dah macam tak lalu nak makan..tapi habis jugak sepinggan hahahha
ReplyDeleteTedi tak makan mayonnaise... next...
ReplyDeletedah semakin pro dah ni..lepas ni boleh jadi tauke sushi..hehehe
ReplyDeletegood sharing..:)
ReplyDeleteSimple jark duhal. Time BIG dolok ada lect mewk ajak molah. Tapi sidak ya makey telur ndahlah. Tapi kamek sik join sebab mewk sik makan seaweed. Heheh.
ReplyDeletenyaman eh! engkah timun sikit, sak bunyinya krop krop
ReplyDeleteau jd org jepun mkn tok
lama x mkn sushi eh, cicah ngan wasabi...
yumida isi tabung Nuffnang sitok - churp2 - selamat menabung :)
woahh..tak perlu susah2 ke jepun la kalau nak makan sushi lepas nih..hehehe..
ReplyDeletewoowww aisyaa!! mudah juga nak buatnya yer...
ReplyDeletewah!! pandainye aisya buat sushi... menarik ni... boleh la try nanti...
ReplyDeletesushi siap.. sila pos ke jb ye. HAHA
ReplyDeleteNyaman eh! Lmk sik makan sushi.. hee
ReplyDeleteakak sangkakan sushi tu diperbuat dari ikan mentah.. rupa-rupanya guna tuna.. kalau macam ni boleh cuba buat nanti..
ReplyDeletepndai bt..sedap x ni?? xpnh lg mkan..kalau nk cuba bt 2 boleh la sruh adik je bt..nmpak smple n cm sedap je XD
ReplyDeletewah..sama macam sushi yang jual kat luar...boleh cuba ni..
ReplyDeletewahhh pandainya awak bt mcm ni. first time jumpa org melayu pndai bt shushi. sedap nya. hehe ^_^
ReplyDelete@Cik Nur™
ReplyDeletesila2. simple je tu.. hehe
@Sally Samsaiman
ReplyDeleteharuslah uolls.. haha
@shaifful hairi
ReplyDeletemesti kes kebulur dah tu.. hehe
@Tedi
ReplyDeletecuka lah.. apa susah? hehe
@puteri kasih
ReplyDeletehahaha.. boleh la sis.. hehe
@Normi Nieza
ReplyDeletetq.. :D
@Isabel Diaz
ReplyDeletetelur, timun ya nang selalu org letak. hehe
@Yumida Huda
ReplyDeletekmk sik minat wasabi. pelik rasanya. haha.. sik masuk..
@husna zahidi
ReplyDeletetak payah berangan ke jepun walaupun sushi king cuma.. lepas ni bersushi di rumah je. hehe
@azizah :)
ReplyDeletesangat! hehe.. tak payah berpenat lelah bertukang kat dapur. hehe
@miz ruha
ReplyDeletesila2.. sambil layan novel. hehe
@syuk shusuke
ReplyDeletesuruh lah syazwani buat syuk.. hehe
@Sally Yatiey
ReplyDeleteajak ktk kakak ktk molah.. hehe..
@Mizz Aiza (Dunia Kecil)
ReplyDeletetengok org jugak kak.. yg ikan mentah tu salmon.. salmon sedap cuma sy takleh makan banyak sgt yg raw tu..
@Fais-SKA
ReplyDeletenak tau sedap atau tak kena rasa sendiri lah.. hehe
@LiLy @ MaMaQiStInA
ReplyDeleteboleh lah akak dan Qis bertukang kat dapur buat sushi ni.. hehe
@asha hana
ReplyDeleteini da melambung sgt ni. hehe
wahhh mnjadi lah ^_^ sama hehee..yg pentg sedap..nyumm..
ReplyDeletewahh pndainyer dier buat sushi..ade rupe usshi tu pon jadila kan..hehenmpk sedap tu..bleh try buat jugak pas ni..hehe
ReplyDeletethanks cik aisya share ..^_^
@Shida Radzuan
ReplyDeletebetulll. kenyang perut suka hati! haha
@Cik Yaya
ReplyDeletetry jgn tak try.. hehe