21/10/2013

Homemade sushi yang simple

Dalam entri INI, I kan buat homemade sushi dari lebihan nasi siangnya. Dan semalam, adik bongsu minta buatkan sushi lagi untuk dia. Boleh lah share kat uolls pulak macam mana nak buat. Kot-kot lah ada yang ikut cara cikgu tak bertauliah ni kan. 


Senang je nak buat sebenarnya. Jadi bagi yang takut-takut nak makan sushi sebab takut tak kena dengan tekak boleh try buat sendiri dalam kuantiti yang sikit. Bahan-bahannya pun ikut selera masing-masing lah. 

Bahan-bahan :
Nasi
Mayonis
Seaweed 
Crabstick
Telur
Tuna


Untuk Nasi


Sebenarnya ada beras untuk sushi tu sendiri. Tapi malas nak mencari dan lebih baik ambik lebihan nasi supaya tak lah membazir. Dan juga sebenarnya, untuk nasi ni kena campur dengan cuka beras. Tapi Iolls gaul nasi tu dengan mayonis je. Nak bagi sifat sticky kat nasi tu sebenarnya. Banyak mana mayonis yang perlu kita guna? Yang tu ikut sesedap rasa lah, jangan sikit sangat dan jangan pulak banyak sangat. 

Untuk Inti

Crabstick yang telah dibelah dua

Inti ni sebenarnya ikut selera masing-masing. Macam yang Iolls buat ni, ada crabstick, telur dadar (dipotong panjang-panjang) dan tuna. Kalau uolls nak letak timun, atau carrot pun boleh jugak. 


Lepas tu, susun macam kat atas ni. I tak ada bamboo mat untuk buat sushi jadi I guna plastik ni saja. Hasil daripada treasure hunt di dapur, plastik ni pun boleh jugak untuk diguna. Apa entah nama plastik ini, selalu orang guna kalau nak balut nasi lemak tu. Sebab tengok Kak Namee Roslan pun buat macam ni jugak. Belasah je lah. Janji bergulung lah sushi tu. 


Make sure uolls gunakan pisau yang sangat tajam. Baru cantik potongannya. So tak adalah jadi macam sushi yang I buat ni. Bersegi-segi dah rupanya.

p/s : Kalau uolls nak campur jugak cuka untuk buat nasi tu boleh follow cara-cara kat SINI. I pun follow yang tu jugak cuma modified here and there sikit. 

38 comments:

  1. Wahhh...teringinnya nak buat...!

    ReplyDelete
  2. amboi sedapnya .. nasi kena campur dengan mayonis ker? uncle tak pernah buat lagi...kalau campur cuka dah macam tak lalu nak makan..tapi habis jugak sepinggan hahahha

    ReplyDelete
  3. Tedi tak makan mayonnaise... next...

    ReplyDelete
  4. dah semakin pro dah ni..lepas ni boleh jadi tauke sushi..hehehe

    ReplyDelete
  5. Simple jark duhal. Time BIG dolok ada lect mewk ajak molah. Tapi sidak ya makey telur ndahlah. Tapi kamek sik join sebab mewk sik makan seaweed. Heheh.

    ReplyDelete
  6. nyaman eh! engkah timun sikit, sak bunyinya krop krop
    au jd org jepun mkn tok
    lama x mkn sushi eh, cicah ngan wasabi...
    yumida isi tabung Nuffnang sitok - churp2 - selamat menabung :)

    ReplyDelete
  7. woahh..tak perlu susah2 ke jepun la kalau nak makan sushi lepas nih..hehehe..

    ReplyDelete
  8. woowww aisyaa!! mudah juga nak buatnya yer...

    ReplyDelete
  9. wah!! pandainye aisya buat sushi... menarik ni... boleh la try nanti...

    ReplyDelete
  10. sushi siap.. sila pos ke jb ye. HAHA

    ReplyDelete
  11. Nyaman eh! Lmk sik makan sushi.. hee

    ReplyDelete
  12. akak sangkakan sushi tu diperbuat dari ikan mentah.. rupa-rupanya guna tuna.. kalau macam ni boleh cuba buat nanti..

    ReplyDelete
  13. pndai bt..sedap x ni?? xpnh lg mkan..kalau nk cuba bt 2 boleh la sruh adik je bt..nmpak smple n cm sedap je XD

    ReplyDelete
  14. wah..sama macam sushi yang jual kat luar...boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  15. wahhh pandainya awak bt mcm ni. first time jumpa org melayu pndai bt shushi. sedap nya. hehe ^_^

    ReplyDelete
  16. @Isabel Diaz

    telur, timun ya nang selalu org letak. hehe

    ReplyDelete
  17. @Yumida Huda

    kmk sik minat wasabi. pelik rasanya. haha.. sik masuk..

    ReplyDelete
  18. @husna zahidi

    tak payah berangan ke jepun walaupun sushi king cuma.. lepas ni bersushi di rumah je. hehe

    ReplyDelete
  19. @azizah :)

    sangat! hehe.. tak payah berpenat lelah bertukang kat dapur. hehe

    ReplyDelete
  20. @miz ruha

    sila2.. sambil layan novel. hehe

    ReplyDelete
  21. @syuk shusuke

    suruh lah syazwani buat syuk.. hehe

    ReplyDelete
  22. @Sally Yatiey

    ajak ktk kakak ktk molah.. hehe..

    ReplyDelete
  23. @Mizz Aiza (Dunia Kecil)

    tengok org jugak kak.. yg ikan mentah tu salmon.. salmon sedap cuma sy takleh makan banyak sgt yg raw tu..

    ReplyDelete
  24. @Fais-SKA

    nak tau sedap atau tak kena rasa sendiri lah.. hehe

    ReplyDelete
  25. @LiLy @ MaMaQiStInA

    boleh lah akak dan Qis bertukang kat dapur buat sushi ni.. hehe

    ReplyDelete
  26. wahhh mnjadi lah ^_^ sama hehee..yg pentg sedap..nyumm..

    ReplyDelete
  27. wahh pndainyer dier buat sushi..ade rupe usshi tu pon jadila kan..hehenmpk sedap tu..bleh try buat jugak pas ni..hehe
    thanks cik aisya share ..^_^

    ReplyDelete
  28. @Shida Radzuan

    betulll. kenyang perut suka hati! haha

    ReplyDelete