By the way, abaikan perkataan kepompong kat tajuk entri tu. I suka panggil kedondong kepompong sebab bunyinya macam cantik je didengar. Jom anak-anak, ramai-ramai kita sebut kedondong kepompong. Eh.
Sebelum makin jauh lagi perempuan ni merepek merapu. Baik terus je ke kisah kita mengenai kepompong kedondong. Ni masa kat kampung tempoh hari. Biasalah perempuan ni kalau dah balik kampung ada je yang nak dibuat. Start planning dengan kembar I nak buat itu, nak buat ini. Actually bukan kembar pun, tapi orang selalu tersilap kata kitorang kembar. Malas nak explain kat orang. Bila orang tanya kembar ke, cakap je ye terus. Padahal cousin cuma beza umur sebulan je pun. Nak kata muka sebijik, tak jugak. Nak dijadikan cerita, kat depan rumah ada pokok kedondong yang sangat lebat berbuah. Makcik I cakap, buah kedondong tu dah tak ada orang nak pun. Nak jual pun tak laku. Terlampau banyak buahnya. Jadi I dan cousin ambik lah setengah baldi kecik buah kedondong. Nak buat jeruk.
Spondias Dulcis atau kedondong
Dah alang-alang kita bercerita tentang kedondong, jadi I pun search lah sikit tentang kebaikan kedondong. Mana lah tau uolls boleh guna petua yang ada. Berkesan atau tak, tak sure lah sebab I pun tak pernah cuba lagi. Boleh cuba di masa akan datang.
- Daun kedondong dikeringkan dan digiling menjadi serbuk untuk mengubati ulser.
- Kulit kayu pokok kedondong boleh direbus dan airnya diminum untuk melegakan cirit-birit.
- Akarnya pulak boleh digunakan untuk mengubati gatal pada kulit.
- Biji buah kedondong terbukti mampu untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan merawat penyakit berkaitan pernafasan disebabkan oleh kandungan antibiotiknya.
- Rebus daun kedondong dan sapukan cecair tersebut pada kulit untuk menggantikan losyen dan pelembap.
- Baik untuk melegakan sakit kepala, sembelit dan juga diabetes.
Bila I google tentang buah ni, baru I tau kedondong dipanggil ambarella dalam bahasa inggeris. Kedondong mengandungi niasin, Vitamin A, asid askorbik, dan karotena yang menguatkan lagi sistem imun dan membantu untuk melawan kanser.
Yummy!
sumber : INI
buah kedondong lama dah xtengok..
ReplyDeletemama kedondong memang tak makan aisya... mama jenis kurang makan jeruk...
ReplyDeleteINTI buatmu..
Haaaah alhamdulillah finally yang ni qila kenal :D
ReplyDeleteBUAH KEDONDONG HUHUHUHU.
Hish kak aisya ni, ingat qila takkenal dah tadi sbb kepompong tu :ppp
hihihihihi.
Eh sama ah kak chipmunk, kalau org tanya pape dgn cousin. Iyekan aje lah hahahaha.
Wah,, akak mkn dgn ape tu? :D hihihihi kedondong sedap!!!!
Yarabi kembang lior kmk nangga kak. Kmk start suka mkn benda tok baruk taun tok juak. Time ya kwn kmk mbak gi sekolah. Serius nang nyaman! Omg ponek kelak~
ReplyDeleteNyaman ehhh..leleh air liur mek..Ahahaha
ReplyDeleteWow. tau makan je tapi xtau khasit dia plak.heheh. Dulu suka jugak petik makna kat rumah jiran, mintak dulu sebelum makan...hehehe. Tapi sekarang ni susah dah nak jumpa.
ReplyDeleteMy recent post : Shooping Kat Hot Market
kedondong sedap kalau cicah dengan kuah kicap cili. sedap2. haha
ReplyDeleteserius jeruk kedondong sedap.. kecur liur tengok.. wuuuu..
ReplyDeleteOh wow. How do those fruits taste like?
ReplyDeletehttp://sherrylicious7.blogspot.com
ini klu kakak saya yg sdang mengidam itu nampak , maunya meroyan dia ... heheheee
ReplyDeleteapa yg kat dalam piring lagi satu tu??
ReplyDeletebest eh mkn kedondong.. nyaman ya mkn gn kciap n belacan.. perghhhhh nang berjilat jarik kakya heheh
ReplyDeletekmk suka buah kedondong tok ;D hee
ReplyDeleteWah sedap tu kedondong. Rumah saya pon ada.. Makan dengan kicap and gula, wahh! :D
ReplyDeletetajuk cecomel je haa ahahahha :D
ReplyDeletefavorite tunang ika ni haa buah kedondong..pantang laa kalau pergi mana2 nak cari buah kedondong ahahaha...
ika pula tak minat..kalau mangga biasa tu boleh lagi terima...
betol tu kalau org tny mls nak jwb ia kan aje.. hehe.. sedapnya kedondong tu...
ReplyDeletesdapnya..:)
ReplyDeletealamak,sedapnya..dah lama tak makan kedondong..cicah dengan cili campur garam..pergh..
ReplyDeletesy panggil ni buah amra..hehe
ReplyDeletexpernah makan lg buah kedondng ni..urmm
ReplyDelete@azizah :)
ReplyDeletelost contact ye kak? hahaha!
@Norhasniza Khalid
ReplyDeletekurang jugak jeruk ni mama.. tp kedondong sy suka.. tak tau nape.
@Akeyla Azmi
ReplyDeletesuka sebut kedondong kepompong.. hahaha!
tu cili dan garam. hehe
@Nabeel Fikree
ReplyDeletebyk eh buahnya rah kg kmk. nang sik dimakan udah.. huhu.. lejuk kali org nangga.
@Ariannalissa82
ReplyDeletehaha.. nyamannn ehhh.. :D
@tiey smilez
ReplyDeleteagaklah. ni pun kat kampung je tengok buah ni. hehe
@asha hana
ReplyDeletesy pulak cili dan garam.. hehe
@Chic Na
ReplyDeleteyummy2.. hehe
@sHeRrY
ReplyDeletenever taste it raw, always eat the one that we made into pickles. Quite sour but yummy! :D
@Qaseh Wee
ReplyDeletealamak, jgn bagi dia tengok. hehe
@ezyra daniel
ReplyDeletecili dan garam. :D
@Aefa Aerisya
ReplyDeletekmk sik pande makan dgn kicap and belacan. cabik ngan garam jak. hehe
@Sally Yatiey
ReplyDeletekmk punnn.. :D
@Niena Reen
ReplyDeleteselalu mkn dgn cili dan garam je. :D
@Affy Afiqah
ReplyDeletemangga kureng sikit.. tak tau lah npe. hehe
@fatin wawa
ReplyDeletesedap kan. hehe
@Normi Nieza
ReplyDeleteyummy :D
@Mime MF
ReplyDeletebahasa utara ye? kawan mcm pernah mention.. hehe
@IbuNoey
ReplyDeletesy yg terliur bace komen akak ni. hehe
@Cik Yaya
ReplyDeleteserius??
mak akak suka sangat makan buah kedondong ini.. tak sangka ianya banyak khasiat untuk kesihatan kita..
ReplyDelete@Mizz Aiza (Dunia Kecil)
ReplyDeleteitu lah kak, sy pun baru tau jugak ni. :)