21/12/2013

Kedondong Kepompong

By the way, abaikan perkataan kepompong kat tajuk entri tu. I suka panggil kedondong kepompong sebab bunyinya macam cantik je didengar. Jom anak-anak, ramai-ramai kita sebut kedondong kepompong. Eh. 

Sebelum makin jauh lagi perempuan ni merepek merapu. Baik terus je ke kisah kita mengenai kepompong kedondong. Ni masa kat kampung tempoh hari. Biasalah perempuan ni kalau dah balik kampung ada je yang nak dibuat. Start planning dengan kembar I nak buat itu, nak buat ini. Actually bukan kembar pun, tapi orang selalu tersilap kata kitorang kembar. Malas nak explain kat orang. Bila orang tanya kembar ke, cakap je ye terus. Padahal cousin cuma beza umur sebulan je pun. Nak kata muka sebijik, tak jugak. Nak dijadikan cerita, kat depan rumah ada pokok kedondong yang sangat lebat berbuah. Makcik I cakap, buah kedondong tu dah tak ada orang nak pun. Nak jual pun tak laku. Terlampau banyak buahnya. Jadi I dan cousin ambik lah setengah baldi kecik buah kedondong. Nak buat jeruk.

Spondias Dulcis atau kedondong

Dah alang-alang kita bercerita tentang kedondong, jadi I pun search lah sikit tentang kebaikan kedondong. Mana lah tau uolls boleh guna petua yang ada. Berkesan atau tak, tak sure lah sebab I pun tak pernah cuba lagi. Boleh cuba di masa akan datang.

  • Daun kedondong dikeringkan dan digiling menjadi serbuk untuk mengubati ulser.
  • Kulit kayu pokok kedondong boleh direbus dan airnya diminum untuk melegakan cirit-birit.
  • Akarnya pulak boleh digunakan untuk mengubati gatal pada kulit.
  • Biji buah kedondong terbukti mampu untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan merawat penyakit berkaitan pernafasan disebabkan oleh kandungan antibiotiknya. 
  • Rebus daun kedondong dan sapukan cecair tersebut pada kulit untuk menggantikan losyen dan pelembap. 
  • Baik untuk melegakan sakit kepala, sembelit dan juga diabetes.

Bila I google tentang buah ni, baru I tau kedondong dipanggil ambarella dalam bahasa inggeris. Kedondong mengandungi niasin, Vitamin A, asid askorbik, dan karotena yang menguatkan lagi sistem imun dan membantu untuk melawan kanser. 

Yummy!

sumber : INI



42 comments:

  1. buah kedondong lama dah xtengok..

    ReplyDelete
  2. mama kedondong memang tak makan aisya... mama jenis kurang makan jeruk...
    INTI buatmu..

    ReplyDelete
  3. Haaaah alhamdulillah finally yang ni qila kenal :D
    BUAH KEDONDONG HUHUHUHU.
    Hish kak aisya ni, ingat qila takkenal dah tadi sbb kepompong tu :ppp
    hihihihihi.

    Eh sama ah kak chipmunk, kalau org tanya pape dgn cousin. Iyekan aje lah hahahaha.

    Wah,, akak mkn dgn ape tu? :D hihihihi kedondong sedap!!!!

    ReplyDelete
  4. Yarabi kembang lior kmk nangga kak. Kmk start suka mkn benda tok baruk taun tok juak. Time ya kwn kmk mbak gi sekolah. Serius nang nyaman! Omg ponek kelak~

    ReplyDelete
  5. Nyaman ehhh..leleh air liur mek..Ahahaha

    ReplyDelete
  6. Wow. tau makan je tapi xtau khasit dia plak.heheh. Dulu suka jugak petik makna kat rumah jiran, mintak dulu sebelum makan...hehehe. Tapi sekarang ni susah dah nak jumpa.

    My recent post : Shooping Kat Hot Market

    ReplyDelete
  7. kedondong sedap kalau cicah dengan kuah kicap cili. sedap2. haha

    ReplyDelete
  8. serius jeruk kedondong sedap.. kecur liur tengok.. wuuuu..

    ReplyDelete
  9. Oh wow. How do those fruits taste like?
    http://sherrylicious7.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. ini klu kakak saya yg sdang mengidam itu nampak , maunya meroyan dia ... heheheee

    ReplyDelete
  11. apa yg kat dalam piring lagi satu tu??

    ReplyDelete
  12. best eh mkn kedondong.. nyaman ya mkn gn kciap n belacan.. perghhhhh nang berjilat jarik kakya heheh

    ReplyDelete
  13. kmk suka buah kedondong tok ;D hee

    ReplyDelete
  14. Wah sedap tu kedondong. Rumah saya pon ada.. Makan dengan kicap and gula, wahh! :D

    ReplyDelete
  15. tajuk cecomel je haa ahahahha :D

    favorite tunang ika ni haa buah kedondong..pantang laa kalau pergi mana2 nak cari buah kedondong ahahaha...

    ika pula tak minat..kalau mangga biasa tu boleh lagi terima...

    ReplyDelete
  16. betol tu kalau org tny mls nak jwb ia kan aje.. hehe.. sedapnya kedondong tu...

    ReplyDelete
  17. alamak,sedapnya..dah lama tak makan kedondong..cicah dengan cili campur garam..pergh..

    ReplyDelete
  18. sy panggil ni buah amra..hehe

    ReplyDelete
  19. xpernah makan lg buah kedondng ni..urmm

    ReplyDelete
  20. @Norhasniza Khalid

    kurang jugak jeruk ni mama.. tp kedondong sy suka.. tak tau nape.

    ReplyDelete
  21. @Akeyla Azmi

    suka sebut kedondong kepompong.. hahaha!

    tu cili dan garam. hehe

    ReplyDelete
  22. @Nabeel Fikree

    byk eh buahnya rah kg kmk. nang sik dimakan udah.. huhu.. lejuk kali org nangga.

    ReplyDelete
  23. @tiey smilez

    agaklah. ni pun kat kampung je tengok buah ni. hehe

    ReplyDelete
  24. @sHeRrY

    never taste it raw, always eat the one that we made into pickles. Quite sour but yummy! :D

    ReplyDelete
  25. @Qaseh Wee

    alamak, jgn bagi dia tengok. hehe

    ReplyDelete
  26. @Aefa Aerisya

    kmk sik pande makan dgn kicap and belacan. cabik ngan garam jak. hehe

    ReplyDelete
  27. @Niena Reen

    selalu mkn dgn cili dan garam je. :D

    ReplyDelete
  28. @Affy Afiqah

    mangga kureng sikit.. tak tau lah npe. hehe

    ReplyDelete
  29. @Mime MF

    bahasa utara ye? kawan mcm pernah mention.. hehe

    ReplyDelete
  30. @IbuNoey

    sy yg terliur bace komen akak ni. hehe

    ReplyDelete
  31. mak akak suka sangat makan buah kedondong ini.. tak sangka ianya banyak khasiat untuk kesihatan kita..

    ReplyDelete
  32. @Mizz Aiza (Dunia Kecil)

    itu lah kak, sy pun baru tau jugak ni. :)

    ReplyDelete