Awal petang semalam. Atau boleh kata lewat tengahari. Duduk di ruang tamu sambil marathon drama korea. Belum makan, breakfast a.k.a alas perut dengan amplang yang dibawa khas dari Tawau segenggam. Oh tak ada lah khas mana pun. En. Barney bawa balik masa outstation ke Tawau dua minggu lepas.
Lewat tengahari, phone memekak. Petanda whatsapp masuk. Oh ada soalan.
"Dah lunch?"
"Tadi makan amplang"
"Kenyang ke?"
"Kejap lagi nak buat cucur"
"Sweet Sour tu ke? Sedapnyaaaa"
Baca balik. Er sweet sour? First time pulak dengar cucur sweet sour. Ikan sweet sour ada lah. Er, mungkin typing error?
Ikan Bawal Masam Manis
(Sumber : www.tiffinbiru.com; Resipi : SINI)
Oh tiada kaitan dengan ikan sweet sour pun sebenarnya. Saja berkongsi resipi Ikan Bawal Masam Manis. Kot-kot boleh jadi salah satu menu berbuka bagi yang berpuasa ganti, puasa sunat ataupun menu berbuka di bulan ramadhan nanti.
Cucur Sweet Sour? Ikan Sweet Sour yang dicucurkan mungkin? Oh tidak. Sebenarnya yang dimaksudkan adalah Cucur Lemak Manis bukannya Sweet Sour. Kecelaruan minda sekejap.
Kalau En. Barney baca entri yang satu ini mungkin dia kata I mengata dia. Padahal Iolls tertanya-tanya macam mana lah dia boleh confuse lemak manis dan sweet sour. Mungkin itu hint dia nak I masakkan Ikan Sweet Sour kot.
p/s : Jangan marah ye. Hiks.
salamcik aisya..
ReplyDeletewahh ikan msm manis..fevret ika..huuuu
dapyerrr
hahaha! (y)
ReplyDeleteSalam, hahahaha tu lah lemak manis lah kot, aku pun mcm tertanya2 camne pulak cucur sweet sour tersebut..hihihi
ReplyDeletehuhu..suspen aje :-))
ReplyDeleteresepii *mata bersinar
ReplyDeleteahaha..kekonfiusan melanda di situ..tu sebenarnya dia tengah fikir ikan sweet sour tu.bukan cucur.
ReplyDeleteHint utk awak la tuu.. hak3..
ReplyDeletelame xmkn tuu..
ReplyDeletenyum3.... *terliuq dah niii =D