Seperti yang Chipmunk janjikan semalam (dalam entri INI), hari ni Chipmunk nak bagi resipi Kek Batik Lapis Sutera pulak. Malas nak bebel panjang-panjang, kita teruskan je la ye dengan resipinya.
Kek Lapis Batik Sutera
Bahan-bahan
450 gram mentega
250 gram gula halus
10 biji telur
170 gram seri kaya
397 gram susu pekat manis
100 gram Horlicks
1 camca teh esen vanilla
200 gram tepung gandum
Cara menyediakan :-
1. Pukul mentega dengan gula hingga putih.
2. Sambil terus memukul, masukkan telur sebiji demi sebiji hingga habis.
3. Masukkan seri kaya, susu, Horlicks dan esen vanilla. Pukul hingga sebati.
4. Masukkan tepung gandum. Gaul rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- 1 bahagian dibahagi kepada 2, setiap satunya diwarnakan merah dan hijau. Masukkan dalam botol sos.
- 1 bahagian dibahagi kepada 2, untuk lapisan bawah dan atas. Biarkan dalam warna asal.
6. Ambil adunan untuk lapisan bawah, tuang selapis nipis ke dalam acuan, ratakan. Bakar dengan api gril dalam ketuhar bersuhu 250 darjah celsius dalam masa 3 minit.
7. Teruskan melapis sebagaimana dalam Langkah 6 sehinagga menjadi 5 lapisan
8. Picit adunan merah dan hijau secara berselang-seli dan bakar. Teruskan proses melapis sehingga adunan habis.
Langkah 8
9. Buat lapisan atas, sebagaimana proses dalam Langkah 6.
10. Sekiranya kek kelihatan basah, bakar di dalm ketuhar bersuhu 150 darjah celsius selama 5 minit.
Thx for Sharing...
ReplyDeleteAda masa boleh buat...^^
hehe, ok dan saya akan buat. serius sekarang sedang menggila nak buat kek. :)
ReplyDeletesedapnya... ada resepi.. ada masa leh try ni...
ReplyDeletebyknye step nak buat kek lapis ni. patutla sedap.
ReplyDeletehepp manarik2...kena rajin bru bley try ni..hikhik;p
ReplyDeletemembuat kek ni perlukan kesabaran kan..hehe
ReplyDeletesedapnya kek lapis.. teringat lapis cheese :D
ReplyDelete@LiLy @ MumMyQiStInA
ReplyDeletehehe.. same2.. =)
@Asyiqin Haulisah
ReplyDelete=D =D =D
@azizah :)
ReplyDeletetry jgn xtry kak.. hehe
@Chic Na
ReplyDeleteade yg lg complicated dr yg ni.. lg susah.. huhu
@miss fluffy
ReplyDeletebukan kena rajin je.. masa yg free jugak.. sbab buat kek lapis ni lame.. huhu
@puteri kasih
ReplyDeletebukan tu je sis.. kena btol2 free jugak baru boleh buat.. huhu
@~~oOpEt~~
ReplyDeletexberapa minat yg cheese ni.. hehe
yea..ade kongsi resepi..hehe..thanks.
ReplyDeletenti yaya nk cube la.. lalalalala ^o^
@Cik Yaya
ReplyDeletecube jgn tak cube.. hehe