10/08/2012

Projek Kek Lapis Sarawak


Dalam entry INI Chipmunk ada bagitau yang Chipmunk dah start buat biskut raya kan? Setakat hari ni semua dah ada 4 jenis biskut. Tinggal satu lagi biskut yang adik Chipmunk request. Ramai jugak yang cakap awalnya buat biskut raya. Awal ye? Bagi Chipmunk standard lah start buat biskut awal-awal. Sebab ada lagi satu projek yang menanti. Dan projek yang Chipmunk maksudkan tu adalah Projek Kek Lapis Sarawak.

Pening nak cari resipi yang macam Chipmunk nak buat

Tiap-tiap tahun memang dah jadi kewajipan untuk buat kek lapis. Memang bersengkang mata la nak menunggu kek lapis ni. Mana taknya, time favourite Chipmunk untuk 'bertukang' kat dapur adalah lepas subuh. Dalam pukul 5.30 pagi macam tu. Kat Miri ni pukul 4 pagi lagi dah bangun sahur.  Dari pukul 5.30 pagi sampai lah around pukul 11-12 tengahari baru siap. Dan selalunya malam Chipmunk akan buat sejenis lagi, tunggu punya tunggu around pukul 2 pagi baru siap. Memang tiap-tiap hari hanya mampu tidur untuk 2 jam je. Dan rutin yang macam ni akan bermula sabtu ni. Kalau kurang nampak Chipmunk blogwalking tu faham-faham lah ye. 

Untuk raya tahun ni Chipmunk dah plan nak buat Kek Lapis Cadbury. Pernah rasa sekali, tu pun yang beli. Ni first time buat sendiri. Sedap! Kat dalam tersusun coklat cadbury. Macam dalam gambar di bawah ni.

sumber google

Dan tahun ni jugak Chipmunk nak try buat Kek Lapis Bercorak. Yang coraknya agak complicated. Chipmunk tak berapa nak master sangat buat kek lapis jenis ni. Mesti ada yang silapnya. Tahun ni, dah siap beli kelengkapan untuk 'bertukang' harap-harap menjadi lah ye. Kalau jadi nanti Chipmunk buat entry macam mana nak buat Kek Lapis Bercorak yang agak complicated ni. Kalau tak ada entry apa-apa maksudnya tak jadi la tu. Hehe.

Nak kongsi sikit gambar Kek Lapis Bercorak yang Chipmunk google. Chipmunk tak decide lagi Chipmunk nak buat kek apa. 





p/s : Harap-harap lah kali ni menjadi.

Ads : Dengan ubat gigi Darlie kita boleh menang INI. Dahsyat.
Ads : Jom pergi SINI. Macam menarik je.
Ads : INI boleh tukar lelaki jadi perempuan? Serius?
Ads : Dengan INI kita boleh pergi mana-mana yang kita nak. Best!

42 comments

8/11/2012 12:34:00 am

tergoda tgk kek lapis warna warni tuh..hehe;p

8/11/2012 01:05:00 am

cantik2 semuanya.. rasa sayang pula nak makan.. hehehe

8/11/2012 01:19:00 am

sedap yang ada cadbury tu...yang bercorak tu nampak cantik...tapi memang complicated kan

8/11/2012 01:45:00 am

kek lapis mmg sedap..dah jd nnt pos sini sikit eh..hehehe

8/11/2012 02:15:00 am

wahhh...
kalau jadi dah boleh buka kedai la nih
semoga berjaya

salam kenalan dear
dan follow u juga

8/11/2012 07:52:00 am

bestnye...rajin wat kek lapis.....kalau sy nk makan, beli je.....x pandai nak wat... plus malas...heheh

8/11/2012 07:59:00 am

InsyaAllah menjadi la... akak nak order ni! akak suka sgt kek lapis sarawak..lama giler tak makan.. nasib belum mengidam lagi...heheehe kalau megidam aisya buatkan untuk akak lah...hahahahaa :p

8/11/2012 09:27:00 am

Wah,hebat2..teringin nak buat kek lapis jugak.Huhu

http://xiexiepinky.blogspot.com/2012/08/i-am-masscomers-semester-1.html

8/11/2012 10:38:00 am

cantiknya kek lapis..sedap plak tu..huhu

8/11/2012 11:01:00 am

sedapnyerr

8/11/2012 12:17:00 pm

waaaa rajin nye !nak sikit boleh ? :p

8/11/2012 01:36:00 pm

wahhhh bestnya... berlapis-lapis dan bercorak-corak... good luck ya buat kek ni.. nanti leh poskan skit kat kak mia...hihihi

8/11/2012 03:24:00 pm

cntekknyaaa kek lapisss!! nak jugakkk huhuhu

8/11/2012 03:32:00 pm

wahh sedapnya kek lapis cadbury. pos sini sikit chipmunk. ;)

8/11/2012 04:28:00 pm

wahhh nak buat kek lapis cadbury??? coklatt tu hahaha :D. sedappp :D nakk sikitt

8/11/2012 06:55:00 pm

wahhhhhhhhh @o@
nak wat kek lapis srwk tuuuu
nti da bjaya, konsila resepi n cra watnyer..bleh jgk yaya ikt wat..^,^

8/11/2012 07:14:00 pm

frst time singgh sini..wahh kek sarawak..fevret..hee

8/11/2012 09:42:00 pm

Nyaman kek lapis Cadbury! :D hee

8/11/2012 10:00:00 pm

sedap nyee.. dh lme xmkn.. hehehe :)

8/11/2012 11:14:00 pm

@miss fluffy

tergoda jugak sampai teringin nak buat jugak.. hehe

8/11/2012 11:14:00 pm

@Sayidah Nafisah Ruslan

hehe.. ade jugak la terasa mcm tu..

8/11/2012 11:15:00 pm

@puteri kasih

sgt complicated sis sampai sy buat xpernah nak menjadi.. T_T

8/11/2012 11:15:00 pm

@kaishin

post kat blog je yg mampu.. hehe..

8/11/2012 11:16:00 pm

@.::: Princess MOMOY :::.

insyaAllah.. memang berhajat nk buka kedai kek ataupun bakery nanti.. mudah-mudahan.. =)

8/11/2012 11:17:00 pm

@azizah :)

no hal lah kalau nk buatkan utk akak.. hehe.. tp klau sy ade kt hostel time tu mmg xdpt la.. huhu

8/11/2012 11:17:00 pm

@*zafirah*

jom kite buat same2.. hehe

8/11/2012 11:17:00 pm

@Ikhmal Yusoff

tau xpe.. =)

8/11/2012 11:18:00 pm

@Cintaku Tihani

selalu kek yg sedap bahan2nya wajib ada horlicks, kaya dan susu pekat.. mesti sedap! hehe

8/11/2012 11:19:00 pm

@sHiMi sHinHae~

boleh2.. nah, ambik lah.. *hulur sepotong* =P

8/11/2012 11:20:00 pm

@mia liana

nnti sy poskan kt blog khas utk kak mia.. hehe.. tu pun kalau menjadi la kak..

8/11/2012 11:20:00 pm

@Sue PeLik

ambik je la tu.. ade byk gmbr.. pilih nk yg mane satu.. =P

8/11/2012 11:21:00 pm

@Chic Na

xbuat lg cik na.. nnti kalau dh siap sy poskan kat blog ye.. hehehe

8/11/2012 11:21:00 pm

@Detective Fiqa

xbuat lg ni fiqa.. mcm mane nk bagi? hehe

8/11/2012 11:28:00 pm

@Cik Yaya

slalu mmg camtu la.. hehe.. tunggu je la nnti.. hehe

8/11/2012 11:30:00 pm

@chot ok..!

faveret jugak.. hehe

8/11/2012 11:30:00 pm

@Sally Yatiey

nang pun!!! hehe

8/11/2012 11:30:00 pm

@teha

ade rezeki nnti boleh lah merasa lagi.. hehe

8/11/2012 11:31:00 pm

@Intan Norhaida

kitorg utk raya mmg tak beli.. mmg akan buat.. hehe

8/12/2012 08:53:00 am

wahhh...nak jgk...

8/12/2012 03:03:00 pm

aduh..sedapnye..kek lapis cadbury!!

8/13/2012 12:23:00 pm

@tirahzairi

nak ape? hehe

8/13/2012 12:23:00 pm

@Pecinta pink^^

tau xpe.. belum buat lg dah terasa sedap.. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...