14/06/2011

She sells seashells by the seashore

Memandangkan sekarang xda buat apa sangat selain blogwalking dan baca entry-entry orang. Eh? Memang xda buat apa sangat pun, so Chipmunk merayau-rayau la mencari idea nak buat entry baru. Semalam, terbaca pasal Rainbow Cake kat blog Cik Syufa dan terus bagitau adik nanti balik rumah nak try buat Rainbow Cake dan kalau mak approve boleh la buat untuk raya pulak. Tak sabar nak balik!

Bila cakap pasal balik ni, teringat pulak tempat yang selalu Chipmunk pergi kalau balik sana. Memandangkan Chipmunk dilahirkan dan dibesarkan di Bandaraya yang kaya dengan minyak, Miri memang tak lari la dengan pantai. Pantai adalah destinasi wajib kalau balik Miri ni. 

Macam biasa, Chipmunk ni kan suka melencong dari motif sebenar, actually nak cerita pasal something yang orang boleh jumpa kat pantai. Contoh (pinjam gambar-gambar Mr Google jap ye),

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




Tau kan apa ni? Seashell. Dalam bahasa melayu nya tak sure la pulak apa. Google translate bagitau kerang laut. Err, Betul ke?

Seashells ni kan ada banyak jenis. Dan hidupan laut ni kan, guna shell atau cangkerang dia as a protection. Sebab cakerang ni keras. Seashells ni kan, dah la ada macam-macam jenis. Cantik pulak tu. No wonder la orang jadikan kutip sea shells ni as a hobby. Dan boleh jugak digunakan untuk decoration. Nak tengok tak macam-macam rupa bentuk seashells ni?

Pearl troca

Turban

Venus comb

Wentletrap

Spindle

Miter

Cantik kan? Ni pun ada beberapa je yang Chipmunk letak kat sini. Kalau letak semua sampai bila nak habis.

p/s : nanti nak rumah dekat dengan laut la. Boleh pergi pantai hari-hari. En. Barney, boleh??

12 comments

6/15/2011 07:35:00 am

cantek shell kat atas sekali tu, mcm kristal.. =)

6/15/2011 08:38:00 am

@She's Gee

xnampak mcm shell pun kan? cantik! =)

6/15/2011 09:06:00 am

taw xpe.. bleh wat rantai or gelang.. hehe.. perempuan... =)

6/15/2011 09:56:00 am

@She's Gee

buat rantai cantik.. kalau tak pun buat sepasang rantai, gelang plus anting2.. wah, cantiknye.. haha!

6/15/2011 10:03:00 am

cantik2 seashells tu..terutama yg turban tu..lawa..

6/15/2011 11:43:00 am

@LiLy @ MumMyQiStInA

cantik kan? suke tengok..

6/15/2011 03:24:00 pm

cantiknyaaaaaaa siput2 tuuu .. menarik :))

6/15/2011 04:43:00 pm

wahh pearl troca tu tak penah jumpa lagi.. tapi memang best duk tepi pantai.. hari2 mmg saya nak ke laut lah..

6/15/2011 06:18:00 pm

@ieda

tau xpe.. baru tau ade sea shells yang mcm tu.

6/15/2011 06:19:00 pm

@Ain Nadiah

same la, xpernah jumpe lg..
tau xpe, dduk tepi laut best.. jimat air, tiap2 hari la mandi laut.. haha

6/17/2011 10:16:00 am

teringat kecil2 dulu kalau pergi kepanata mesti kutip cengkerang siput bawa balik..sekali satu bag plastik...suka yang cantik-cantik..bubuh dalam akuarium...

6/19/2011 12:34:00 am

@Khairil

wah.. byk nye.. sampai satu beg plastik.. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...