28/07/2011

AIS apa yang paling berKRIM?

Esok kat tempat praktikal, ada jamuan sikit. Kira macam jamuan perpisahan memandangkan Chipmunk dan kawan-kawan dah nak habis praktikal. So, kitorang tiga orang ni dapat tugas untuk prepare air dan aiskrim. AISKRIM ye... ala, aiskrim yang ala-ala aiskrim McD tu la. 

Dalam almari dekat pantry ni adalah beberapa bungkus serbuk aiskrim, yang soft serve mix apa ntah. Dan memang ada machine aiskrim ni sebab dulu dekat tempat praktikal pernah buat research buat aiskim. Nak dijadikan cerita, tiga-tiga kitorang ni mana lah pandai nak buat aiskrim macam tu. Kira hari ni, aiskrim yang kitorang buat tu macam trial version, so tak ada la esok kelam kabut aiskrim tak jadi whatsoever la. Dah ada serbuk aiskrim ni, mana lah tau kot-kot ada tambah ingredients lain ke. Last-last dapat info dari our so-called even manager, campur serbuk tu dengan air ataupun susu.

Tapi...
Before kitorang dapat tau nak buat apa dengan serbuk aiskrim tu, kitorang try la Google sikit. Kot-kot la ada tutorial ke? Dan, dalam masa tengah mencari tu terjumpa la something about ice cream yang Chipmunk rasa macam nak share kat sini. Beberapa fakta mengenai aiskrim ni la.

1. Perisa aiskrim paling popular adalah perisa vanilla.

 

2. Perisa vanilla sebenarnya berasal dari orkid vanilla. Chipmunk pernah cerita pasal orkid vanilla ni kat SINI. Biasanya orkid vanilla ni ditanam di Madagascar, Mexico, dan juga area Tahiti. Dan sebenarnya, ekstrak vanilla dari kawasan-kawasan berlainan ni tak sama, adalah ciri-ciri yang berbeza tu. Maybe dari segi rasa ataupun tekstur ke. Tak sure jugak.


3. Topping ice cream yang paling popular adalah Chocolate Syrup.


4.  Ice cream sundae yang paling besar adalah setinggi 12 kaki dan diperbuat daripada 4667 gelen aiskrim di California tahun 1985. 

5. Elvis Presley pun suka aiskrim jugak. Dan favourite beliau adalah chocolate milkshake dan peach ice cream. 

 

Ada banyak lagi fakta tentang ice cream. Asalkan rajin mencari je. Semua ni Chipmunk baca dan ambik dari www.ice-cream-recipes.com. Kalau nak tengok resepi atau gambar atau sejarah aiskrim etc ni boleh la tengok kat website tu. Ada macam-macam. Gambar-gambar atas dan bawah ni macam biasa lah, pakcik Google je. 



Blueberry Ice Cream

Butter Pecan Ice Cream

Chocolate Chip  Ice Cream

Mint Chocolate Chip Ice Cream

24 comments

7/29/2011 02:33:00 pm

meaw paling suka flavour vanilla ! topping mint pudina,auwwwwwwwww...heaven je rasanya ^__^

7/29/2011 07:23:00 pm

@meaw

suka vanilla jugak... alahai, sedapnye!

7/29/2011 08:47:00 pm

personally hani favor combination of chocolate & peanut butter flavor ;) sedap sgt !

7/29/2011 09:35:00 pm

nak eskrem coklate !! :P

7/29/2011 10:02:00 pm

sedapnyehhhhh!! tiba2 rs nak pegi kedai beli eskrim hehe :P

7/29/2011 10:21:00 pm

@Nur Hani

aiskrim kan, senang cerita sume sedap la.. =)

7/29/2011 10:22:00 pm

@misspurple

jom g kedai carik eskrem.. hehe

7/29/2011 10:23:00 pm

@milo

rasa mcm nak g baskin robbins terus je.. hehe

7/30/2011 07:24:00 am

pergh.......sedap tu aiskrimmmmmmmmmmm.. tba2 nak serbu 7 11 huahuahua

7/30/2011 09:50:00 am

@Cik Jingga

cepat serbu.. hehe

7/30/2011 02:43:00 pm

sedap lak aiiy tengok pic uh .. terliur kiera . kiera suka coklat . sedap . heee

7/30/2011 03:19:00 pm

zzz . membuatkan rawt rawt lagi lapaaa!!

7/30/2011 05:06:00 pm

hehe.sape tak suke AIS yg berkrim xtau la nak ckp ape..
saya suke perisa paling popular tu, vanilla dari coklat..yum3

7/30/2011 10:48:00 pm

@dewqra chacqk

lagi prefer vanilla tp coklet pun sedap jugak.. susah2, sume suke la.. hehe

7/30/2011 10:49:00 pm

@Wanie

tau xpe.. same la.. lagi suke vanilla..

7/31/2011 12:30:00 pm

Yeahh ! Dalam banyak2 aiskrim saya paling suka aiskrim coklat chip , macam aiskrim maclurry macdonald . Sumpah sedap ♥

8/01/2011 08:29:00 am

@rayne rawt rawt

hahaha!

8/01/2011 08:30:00 am

@BΛBYDIΣRΛツ

aiskrim mana la yg tak sedap.. semua sedap la! =)

8/01/2011 01:19:00 pm

wah tidak...pose2 ni tgk aiskrim...bestnye semua aiskrim2 tersebut..;p

8/02/2011 05:43:00 am

@cik aisha

tau xpe.. tak sanggup nk tgk blog sendiri.. haha

8/02/2011 10:24:00 pm

wah.. sume nmpk cdap... ekceli sy pon penah keje kat kdi aiskrim.. mase mula2 buat soft icecream tu mmg senget2... buruk sangat... huhu

8/03/2011 12:35:00 am

@ismiladyjaja

tu la kitorang ni kne buat trial version plak.. takut esok xjadi.. huhu

4/02/2012 07:05:00 am

waaa... bestnya aice cream... Hana suka choc atau coffee.. anything bitter ^_^

4/02/2012 11:30:00 pm

@Haruno Hana 하나

chocolate rase manis sgt.. tu yg xbrape bkenan tu.. huhu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...