13/04/2011

Chipmunk tak makan kacang tapi suka VANILLA!


Kalau before ni, En Barney dah bagitau si Chipmunk berambut hitam ni suka dengan coklat (aneh tak, bukan chipmunk suka makan chestnut ke? Eh, chestnut ke? Tak sure pulak). Ada satu lagi benda yang Chipmunk ni paling suka. Tak percaya gi la Tanya En. Barney. 

Sebenarnya, dapat idea nak tulis pasal favourite Chipmunk ni masa tengah blogwalking siang tadi. Dah penat jalan, sampai la satu blog ni. Cik Vanilla yang comel. Mesti suka vanilla jugak kan?  

Bila dah cerita pasal vanilla ni kan, nak share sikit la.

Tau tak vanilla ni sebenarnya datang dari orkid yang asalnya dari mexico? (Hey, no wonder la Chipmunk suka orkid, sebab dari orkid la datangnya vanilla) Dan tau tak, vanilla ni rempah kedua termahal selepas saffron atau bahasa melayu nya koma-koma (yela kot, tadi puas google apa la saffron ni dalam bahasa melayu). Orang bukan guna vanilla ni untuk masak-masak dan sebagai perisa makanan je tau. Vanilla pun berguna untuk pembuatan minyak wangi dan even untuk aromaterapi jugak. Kalau nak tau lebih lanjut pasal orkid vanilla ni boleh la klik kat sini ye. Kalau cerita lagi. bosan pulak orang nak membacanya ye? 

ni la vanilla bean dan bunga orkidnya


ice cream vanilla. Suke suke suke!


nampak sedap giler kan?



yang ni esen vanilla. Selalu buat kek lapis sarawak mesti tambah yang ni.



Bila cakap pasal esen vanilla dan kek lapis sarawak, rindu pulak nak balik rumah. Motif sangat kan, padahal tak ada kaitan langsung pun. By the way, gambar-gambar ni semua ehsan dari Pakcik Google je.

19 comments

4/13/2011 01:00:00 pm

vanila dari orkid?? hoho baru kutahu...

sedap je nampak ice cream vanila tu...tiba2 rasa lapar huhu

4/13/2011 01:10:00 pm

Kak Nora :

tau xpe, kan best kalau dapat icecream mcm tu.. huhu

4/13/2011 07:44:00 pm

huaa..bila lh kmk mok polah kek lapis..hehehe

4/13/2011 10:10:00 pm

sedapppnyeeee tgok gmba eskrem tuhhhh..

4/14/2011 12:25:00 am

Solehah :

Polah jangan x polah.. boleh kirim ngan kmk ctok..=)


i am S!L4H :

tengok gambar pun nampak sedap kan? =)

4/14/2011 01:15:00 am

sedapnyee..^^

4/14/2011 01:33:00 am

amny :

kan kan kan? =)

4/14/2011 10:56:00 am

sedap!!!!

4/14/2011 10:58:00 am

ice cream vanilla,,terliur nya !

4/14/2011 11:57:00 am

saddam :

ye saddam, mmg sedap pun.. hehe


cik bunga bukan name sebenar :

tau xpe.. =)

4/14/2011 01:38:00 pm

terliur tengok icecream 2~~
owwwh :p

4/14/2011 02:48:00 pm

cik HUSYI :

tau xpe... tambah pulak waktu cuaca panas.. sedapnye.. =)

4/14/2011 03:04:00 pm

waaaaa nak jugakkkkk..post laju kat sini cepat!! =p

4/14/2011 03:26:00 pm

Far8 budak baik :

hahaha.. kalau ade kt ktorg, dah lame kitorg bedal dlu.. =p

4/16/2011 05:13:00 pm

nmpk sedap..
tp xpenah nampak lak kt kedai2..
kat mane nak dapat tu?
lapa kebulur da ni..hee~:D

4/16/2011 05:17:00 pm

ecah..
komen td tu silap tmpt lg la..
act nk komen kat post coklat tu..
baru pasan slp tmpt..
asyik trkonpius je..sori..
hee..malu2..(#^^,)

4/16/2011 06:35:00 pm

Miezah :

komen kat sini pun bolehhhh.. =)

ntah la.. tukang post entry ni main google je.. kalau terserempak kat kedai dh lame dh beli.. hehe

4/02/2012 07:06:00 am

sedapnya :3 lapar lak pagi2 buta camni.. hehe

4/02/2012 11:28:00 pm

@Haruno Hana 하나

sy pun lapar jugak ni ha.. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...