22/04/2011

aPe YaNg wArNe kuNinG Nie??

Siapa yang tak kenal ngan spongebob nie? Klau tak kenal memang noob la! Haha.. Aku rasa majoriti orang kat Malaysia nie mesti kenal la ngan spongebob nie. Rancangannye disiarkan setiap hari kat Tv9 pukul 5.30 p.m. Kalau tak tahu jugak tu, tak tahu la. Haihh~~ T_T






Kat sini aku nak citer/share sikit info pasal spongebob nie. Watak spongebob nie kalau korang tengok sentiasa je happy (walaupun kadang2 tu sedih) dan macam orang yang takde masalah langsung. Haha.. Watak Patrick, Sandy dan Mr. Krabs nie dicipta untuk memahami watak spongebob serta menyokong jalan cerita nie supaya jadi lebih menarik.


Siapa yang mereka citer nie? Cerita asas spongebob nie direka oleh Hillenburg pada 1984 ketika mengajar dan sedang belajar marine biologi kat Ocean Institute in Dana Point, California di mana dia nie melukis komik Intertidal Zone yang mana terdapat pelbagai jenis hidupan laut dan kat situ la terjadinye watak spongebob nie.

Lepas tu, dia tinggalkan institute tu dan menjadi pelukis animasi pada 1987 dan kemudian menghadiri California Institute of Arts pada tahun 1992. Kat institute tu, dia buat tesis pasal filem Wormholes (1992). Kat sini la dia jadi pengarah, penulis, produser, artis storyboard dan produser eksekutif dari siri Rocko's Modern Life oleh Joe Murray.






Bikini Bottom (di mana SpongeBob tinggal di rumah nenas tu) adalah sebuah fiction city di dasar laut, tetapi sebenarnye di ambil dari pulau Bikini merupakan bahagian dari Republik Kepulauan Marshall. Tapi mengikut creator-nye, nama Bikini Bottom adelah dari nama Seattle City.






Spongebob nie ape sebenarnye?? Sponge nie sebenarnya salah satu haiwan yang paling primitif di laut. Mereka terdiri dari kelompok yang disebut Porifera. Di laut, Sponge nie boleh didapati dalam pelbagai warna dan bentuk. Kebanyakan dari mereka mempunyai jumlah relatif yang kecil, namun spesis nie dapat tumbuh hingga lebih dari 6 meter (diameter).





Yellow sponge

Sponge berbeza dari semua invertebrata laut dalam yang lain kerana mereka tidak mempunyai bentuk sebenar atau organ. Struktur mereka terdiri dari sel yang sederhana. Porifera dengan nama lain adelah pore bearer. Lubang kat Sponge nie menggambarkan arus air masuk melalui lubang tu, menapis nutrisi dan kemudian dikeluarkan melalui pembukaan. Banyak Sponge pada terumbu karang menyerupai beberapa jenis karang dalam bentuk dan warna, tetapi setelah diperhatikan lebih dekat menunjukkan perbezaan yang jelas. Mereka adalah salah satu bentuk kehidupan yang unik terhadap persekitaran laut.











Nie pulak gambar Spongebob dan kawan2-nye dalam dunia sebenar. Hahaha..

[StyLe]


Krusty Krabs :




Spongebob tengah kerja :








Sandy :





Mr. Krabs :




Hahaha.. Mr. Barney and Ms. Chipmunk cukup suke ngan citer nie. Memang enjoy la! Kalau tengah stress stadi, bleh hilang stress la jugak. Tiba2 teringat 1 citer. Aku layan citer Spongebob nie kat bilik sampai lupe nak gi kelas petang. Kantoi! Love Spongbob!! ^^

36 comments

4/22/2011 10:37:00 pm

cute.. =)

4/22/2011 10:46:00 pm

best ar citer spongebob. menarik. kelakar.

4/22/2011 10:54:00 pm

Misz Muffin :

kan kan kan? hehe


fatien ! :

dulu x suke cite spongebob ni.. selalu je kutuk adik tgk spongebob.. tp lame2 jd suke pulak.. hehe

4/22/2011 11:08:00 pm

jgn x percaya..FA suka tgk spngebob tu... hehehe

4/22/2011 11:09:00 pm

hahaa,,mcm tu upenyer..best cter spongebob!

4/22/2011 11:18:00 pm

FA :

mesti la percaya.. hehe



faralovexx :

sebab tu la En. Barney dan Chipmunk Comel suke.. hehe

4/22/2011 11:20:00 pm

Saya dan klorge memng minat dgn si kuning nie...

4/22/2011 11:22:00 pm

haha,terbaik aa props tu.mantap2

4/22/2011 11:32:00 pm

comelnya!!
kalaulah spongebob betul2 wujud..
hahhaha

4/22/2011 11:35:00 pm

little cart00n :

tau xpe.. hehe

4/22/2011 11:45:00 pm

koding :

adik2 aku pon minat jgk =)


jaya jr. :

taw xpe.. klau dpt wat koleksi tu, mmg best ar.. hehe

4/22/2011 11:53:00 pm

wah...minat benor aisya dengan spongebob ea..nurul pun ada banyak gak koleksi movie spongebob..nak kasi adik nurul tengok..nurul pun layan sekali tengok citer ni..best!!!~

4/23/2011 12:09:00 am

NuRuL HoNeY :

xde la minat sgt... camtu2 je.. hehe.. yeke? stay kolej mane? kot2 boleh minta ke.. haha

4/23/2011 12:21:00 am

suka anak patung spongebob..hehee

4/23/2011 12:32:00 am

Cik Aish :

tp sy xde patung spongebob, patung teddy mr bean ade la.. hehe.. boleh minta kat En. Barney ni.. =)

4/23/2011 01:56:00 am

SPONGEBOB ! Yeahh ~ Saya amat minat sangat2 tengok cerita spongebob . Cerita dia best ! Aww ~ Comel jerw patung2 spongebob and the geng <33

4/23/2011 02:00:00 am

BΛBYDIΣRΛツ :

comel kan? hehe

4/23/2011 10:58:00 am

ehee,
saia penggemar tegar spongebob jugakkk!

4/23/2011 11:14:00 am

cikk EME :] :

hehe.. =)

4/23/2011 02:08:00 pm

heee~~~suke spongebob jugakk~~ jom singgah blog, ade doremon..si gemok=)


http://shasilencesolace.blogspot.com/

4/23/2011 02:15:00 pm

ai n i s h a f i qa :

doraemon pun sy suke jgak.. hehe

4/23/2011 03:13:00 pm

wow!menarik,hehe. :DD

4/23/2011 03:18:00 pm

haha.. comeynya.. suka spongebob..
*dear, meh amek awards ye..

4/23/2011 03:19:00 pm

fendy :

taw xpe.. =)

4/23/2011 03:27:00 pm

comelnya !

4/23/2011 03:33:00 pm

ishiko :

same2.. =)



nelly :

memang.. hehe

4/23/2011 11:53:00 pm

spongebob cute..!!

sampai x g klas tgk spongebob..
tu lagi cute..
hahaha..
:)

4/24/2011 12:05:00 am

= d = :

haha.. En. Barney la tu.. ingatkan g kelas, senyap je.. rupe2nye senyap sebab tgk spongebob.. haha!

4/24/2011 01:51:00 am

i'm a spongebob fanatic fantastic.. weeeeee.. ;)

4/24/2011 02:42:00 am

LoLynda. :

yeke? hehe

4/24/2011 06:59:00 pm

waa. smart gak yang real tuh! ;p
kte minat giler spongebob! ^^

4/24/2011 07:14:00 pm

beLLa :

kan? suke tgk mr krabs tu.. =)

4/25/2011 01:51:00 am

amni minat giler citer spongebob..^^

4/25/2011 02:40:00 am

amny :

same la. tapi xde la macam en barney sampai terlupa nk g kelas.. hehe

4/25/2011 03:55:00 am

paling x suka kat patrick...perosak je..x suka tgk kbodohan dia...

4/25/2011 04:09:00 am

Kak Nora :

spongebob tu pun lebih kurg je.. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...