29/04/2011

ReviEw : SourCe cOdE

Kelmarin, atau lebih tepat lagi 27-4-2011, aku ngan chipmunk gi tengok citer "Source Code". Kat sini aku nak review sikit pasal citer nie. Haha.. Citer nie aku bagi rating 6.5 la. Sebabnye pada mulanya jalan citer dia agak biasa je lah. Tapi tak sangka ada cerita disebaliknya lepas tu. Kalau korang tak tahu menatang ape aku citer nie, korang tengok la trailer kat bawah nie.




video

"Source Code Trailer"


Ok tak trailer citer nie?? Bagi aku trailer dia buat aku nak tengok je citer nie. Sebab tak paham ape maksud source code nie. Haha.. Meh aku citer sikit jalan citer dia nie.

Watak utama citer nie adalah Kapten Colter Stevens. Dia nie adalah askar yang berkhidmat kat Afghanistan. Lepas tu, dia pun tak sedar yang dia ade kat dalam 1 kapsul ape entah. Muncul la pulak watak Collen Goodwin nie. Dia adalah penghubung antara Kapten Colter Steven dan Dr. Rutledge. Dr. Rutledge nie la pengasas Source Code.





Poster SOURCE CODE



Dia ada terangkan ape mende la Source Code nie. Katanya, menurut dari segi Mekanik Kuantum, kalau sebiji lampu yang menyala bila dipadamkan kita akan lihat kesan nyalaan dari lampu untuk beberapa saat. Macam otak manusia, otak manusia ada medan elektromagnet yang menyebabkan otak kita masih berfungsi walaupun kita dah mati untuk beberapa minit. Dalam citer nie, dia cakap 8 minit. Aku tak tahu la betul ke tak. Haha...

Diorang akan gunakan sistem Source Code nie dengan cara gunakan manusia yang masih hidup lepas tu hantar orang tu 8 minit sebelum sesuatu kejadian tu berlaku tapi dalam badan orang lain. Kapten Colter Steven nie ada misi untuk mencari pengebom keretapi kat US nie. Lepas tu ada lah beberapa konflik yang berlaku masa mamat nie nak cari pengebom tu.

Senang citer lepas diorang jumpe pengebom tu, aku ingatkan da abes citer nie tapi ada pulak konflik lain yang membuatkan korang terfikir sebentar. Hehe.. Kalau korang nak tahu, tengok la citer nie.






Kapten Colter Stevens





Collen Goodwin dan Dr. Rutledge





Christina Warren



Bagi aku la, citer nie ok la kalau korang nak tengok. Kalau nak cakap best sangat macam Inception tu, tak lah. Mesej citer nie agak direct la dan tak perlukan korang banyak berfikir. Apa mesej nya?? Korang tafsirkan lah sendiri. aku taknak bagitahu. Haha.. Lepas tu teknik yang digunakan biasa je. Sebab keretapi letup2 tu confirm pakai CGI. Maklum lah CGI diorang memang power. So, secara overall biasa je. Hehe.. ^^

20 comments

4/29/2011 09:04:00 am

wahh dah tgk? bestnyaa :O nak tgk jugak! :P

4/29/2011 06:05:00 pm

@Aisya J

jom2.. hehe

4/29/2011 08:53:00 pm

mcm best je..nk tengok jugaklahh nnt..heheh

4/29/2011 09:39:00 pm

@cik dila
tengok jgn x tengok.. hehe

4/30/2011 12:52:00 am

waa~ rse cm na tgok jep..
hmm..na g ngn spe ek..hehe..
jom g wyg..wee ^^

4/30/2011 12:57:00 am

nak tengok la esok or lusa....;-)

4/30/2011 12:58:00 am

@SyAE SyEa
jom.. boleh je nk tgk lg.. =)

4/30/2011 07:05:00 am

@HonEyBuNNy

hehe.. :)

4/30/2011 07:47:00 am

wahh ~ macam best sahaja . Maw try tengok larh nanti . Hee :)

4/30/2011 08:03:00 am

cerita penuh adventure !! nelly suka !!!
nmpak best !

4/30/2011 04:26:00 pm

heheh FA da tgk ni... ok juga la..:) last part yang mcm sedih tp ending blh thn juga hehhehe

4/30/2011 05:35:00 pm

@BΛBYDIΣRΛツ

x payah try tengok.. tengok je.. hehe

4/30/2011 05:41:00 pm

@nelly

bukan macam best lg.. tp memang best pun.. =)

4/30/2011 05:42:00 pm

@Fantastic Ajane

kesian dgn colter stevens tu..huhu

4/30/2011 06:38:00 pm

huhu..cik en tringin nk tgk cikgu shida live

4/30/2011 06:59:00 pm

@eintan nurfuzie

td die ade kat pwtc.. jd juri utk pertandingan miming karangkraf... tp kitorg yg xlarat nk tunggu smpai kol 5.. huhu

4/30/2011 08:47:00 pm

OKAY,RASA LOOOOOOOSER SEBAB TAK TENGOK LAGI.SOB3 T_T

5/01/2011 12:10:00 am

@Izyan Masri

boleh je kalau nk tgk skrg.. hehe

5/01/2011 01:49:00 am

waaaa..dasyat lahh cite ni...
ingt tak best..
hahaha

5/02/2011 07:20:00 pm

@Far8 budak baik

haha.. dah tgk ke??

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...