18/01/2016

[Movie] 5th Wave

Sabtu lepas. Pagi tu ada kenduri member. Biasalah kalau kenduri di Sarawak, tengahari tu dah settle, dah boleh balik dah. Mana taknya, pukul 10.00 pagi dah start.

Memandangkan still tengahari, BFF Iolls ajak lah jalan-jalan sekejap. Kononnya nak bawa En. Barney pusing-pusing bandar Miri. Cerita jalan-jalan cari makan itu nanti lah Iolls story mory. Sebab banyak sangat gambar nak kena transfer. 

Tapi sebelum weolls memulakan aktiviti jalan-jalan cari makan tu, sempat tengok wayang seround dulu. 



Synopsis

The human race stands on the brink of extinction as a series of alien attacks decimate the planet, causing earthquakes, tsunamis and disease. Separated from her family, teenager Cassie Sullivan (Chloƫ Grace Moretz) will do whatever it takes to reunite with her brother Sam (Zackary Arthur). Fate leads her to form an alliance with Evan Walker (Alex Roe), a young man who may be her last hope. Forced to trust each other, Cassie and Evan fight for survival as the invaders prepare a fifth assault.
Masa mula-mula pilih nak tengok movie apa and sorang BFF I suggest nak tengok 5th Wave, tetiba yang sorang lagi menjawab, "Taknak lah tengok cerita pasal kiamat". Padahal jalan cerita movie tu tentang alien invasion. Celah mana movie pasal kiamat dia entah. 


Sebenarnya Iolls tak tau pun movie ini adalah diadaptasi daripada novel dengan judul yang sama. Bila baca part credit di ending movie baru lah tau. 


Bagi I yang tak pernah baca pun novel 5th Wave, I rasa storyline dia agak predictable. Lagi jelas bila sampai part skuad Zombie / Ben Parish dihantar untuk bertempur dengan Alien yang mereka panggil 'The Others'.


Zombie, Sam and Cassie

Memang lah Cassie dapat berjumpa semula dengan adiknya Sam. Tapi on the way nak bertemu semula itu, haruslah ada pelbagai rintangan dan halangan kan. Siap kena tembak lagi dengan 'The Others'.

Konklusi. Cerita ni best sebenarnya. Dari wave pertama sampai lah wave yang keempat. Cuma frust sikit lah dengan endingnya. Sebab tergantung. Baru tau apa tu 5th Wave dah habis dah cerita. 

Biasalah tu bila mana novel nya ada tiga buku so movie pun sudah semestinya ada sambungnya lagi kan. Tak apa lah, kita tunggu next movie lah jawabnya. 


Dear Girlfriends, till we meet again.

p/s : Tengah tunggu nak install unifi, lepas tu nak taip entri sampai lebam! Tunggu eh, tunggu. 

3 comments

1/18/2016 11:39:00 am

ingatkan nak baca buku dulu baru tengok movie tapi macam lama sangat je, dahla ada sambungan lagi. yg penting tak sabar nak tengok adaptasi Me Before You :) memang kena sedia tisu masuk cinema nanti hehe. Hana lagi suka Me Before You daripada The Fault in Our Stars

1/18/2016 12:12:00 pm

iyela tu nnti dh ade unifi nk type entry smpi lebam., wak tungu je nih., hikhik2

1/18/2016 10:58:00 pm

mcm best je cter ni :D

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...