18/08/2013

Projek Mr. Crab Part II : Kerepek Ketam Homemade

Hai hai. Bersiaran kembali bersama saya. I is tak sempat nak menaip entri untuk pagi tadi. Seawal pukul 6 dah bangun untuk bersiap-siap nak hantar adik ke airport. Flight pukul 8.40 ke Kuching. Rumah I dengan airport macam utara dan selatan, sebab tu kena turun dari rumah awal-awal plus nak singgah rumah nenek juga sebelum ke airport. Actually tak ada lah jauh mana pun. Saja nak bagi hiperbola sikit.

Ramai yang dah tertanya-tanya tentang Projek Mr. Crab I dalam entri INI. Sebenarnya nak buat kerepek ketam homemade katanya. Sebenarnya satu bungkus crabstick tu boleh buat satu balang kecik kerepek ketam. Tapi Iolls buat banyak sikit so adik boleh bawa balik Kuching sikit. Makan-makan sambil buat assignment tu best gila. Nak seludup bawa masuk lecture hall, kunyah-kunyah sambil dengar lecture tu pun best. Ini Iolls pun tak pernah buat. Cakap je lebih.


Confirm ramai yang tanya macam mana nak buat. Carik-carik isi ketam tu sampai jadi halus begini. Teknik yang nenek I ajar, picitkan crabstick sampai penyek (tak tau term ni betul atau tak), dan gelekkan (term ini pun I tak sure betul tak, tak paham sila tanya ye) di tapak tangan. Lepas tu pisah-pisahkan je isi yang terlekat antara satu sama lain tu. Jadi tak payah susah-susah guna pisau lagi.

Ini fresh lagi, panas-panas terus snap. 

Before kita goreng tu, kalau boleh jemur dulu. Lepas tu goreng dengan daun kari. Tak perlu tambah garam atau apa-apa lagi. Biarkan sejuk. Lepas tu boleh terus campak masuk dalam mulut. Yummy!

32 comments

8/18/2013 08:04:00 pm

Kne rajin ni no carik2 isi ketam tu..
Tp hasil mmg nmpk yummy..
Terbaek~

8/18/2013 09:26:00 pm

YUMMYYY! haha

8/18/2013 09:51:00 pm

wah menggoda betul, hehehe

8/18/2013 10:43:00 pm

sik pernah makan pun... nyamannnnn jak rupa ^_^

8/19/2013 12:07:00 am

@Shark Kay

tak susah pun.. sebab klau ikut cara nenek ajar tu senang je.. =)

8/19/2013 12:07:00 am

@Miss A

lapar plak tetiba. haha!

8/19/2013 12:08:00 am

@sa mic

boleh buat lepas ni. hehe

8/19/2013 12:08:00 am

@Sally Yatiey

ktk try la polah. sambil2 nangga tv ya.. bila dah siap goreng kelak sambil2 nangga tv boleh ngap juak. haha

8/19/2013 02:27:00 am

laaa, haha. tak rasa lagi kod. sedap ?

8/19/2013 08:53:00 am

Salam.

Mati2 ingt aisya nak buat kerabu,hahaha

Sebab sblm tu pernah bca kat blog mna tah, guna isi ketam ni buat kerabu..

Lana salu buh dalam sup sayur..tak pernh goreng buat kerepek, msti sdap kan..sbb rsa dia manis2.. ^^

8/19/2013 09:13:00 am

wah..sdapnya..:)

8/19/2013 10:27:00 am

gigih tu nak potong isi ketam kecik2 macam tu.. sodap nihh..

8/19/2013 11:04:00 am

Mcm sedap je..tak pernah mkn lg rasanya ni..

8/19/2013 11:21:00 am

menarik.. akak tak pernah cuba buat lagi..

8/19/2013 02:56:00 pm

wah,mesti sedap.ada masa nanti,akak nk try la..tq atas resepi ni,aisya..

8/20/2013 10:09:00 am

@syuk shusuke

nak tau sedap tak kena lah rasa sendiri.. hehe

8/20/2013 10:10:00 am

@Tinta Lana

selalu buat sup jugak.. alamak, sedapnyeee.. hehe

8/20/2013 10:10:00 am

@Normi Nieza

sambil2 blogwalking kan.. mulut pun bekerja juga.. haha

8/20/2013 10:10:00 am

@Chic Na

tak payah potong pun cikna.. carik2 je.. hehe

8/20/2013 10:11:00 am

@Mieza Jhaa K

boleh la kak mieza try buat nnti. =)

8/20/2013 10:11:00 am

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

kak aiza try la.. hehe.. seronok mengunyah sambil2 tgk tv.. hehe

8/20/2013 10:11:00 am

@IbuNoey

dh try nnti bgtau ye.. hehe.. sama2.. =)

8/20/2013 11:17:00 am

laaaaaaa...ad ke kerepek ketam ni aisya?bru tahu ni...huhuhu..

8/20/2013 11:28:00 am

macam sedap je ni...dapat ke nana sat jela abesnya,heee....halus and rangup2 pulak tu:)

8/20/2013 02:51:00 pm

ooo ini rupanyaa! nampak sedapp lah...

8/23/2013 11:32:00 am

sedapnya nampak :) hehe..

8/23/2013 03:20:00 pm

menarik..!
xpernah rase lg ni..heee ^_^

8/25/2013 10:21:00 pm

@ayut

kalau jual tak tau la.. tp kalau buat sendiri mesti la ade.. hehe

8/25/2013 10:21:00 pm

@nanakimie

haha.. tengok2 dah lesap semua dh.. hilang.. haha

8/25/2013 10:21:00 pm

@azizah :)

mmg sedap pun kak jijah.. mkn2 sambil tgk tv.. hehe

8/25/2013 10:22:00 pm

@Haruno Hana ํ•˜๋‚˜

hana try la buat jugak. =)

8/25/2013 10:22:00 pm

@Cik Yaya

cik yaya buat lah, bleh rasa.. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...