16/08/2011

Novel Bisik-Bisik Gelora

Sepatutnya nak update semalam. Tapi macam takda mood la pulak. Jadi, terpaksa la KIV dulu. Waktu pagi-pagi lepas sahur ni macam best la pulak nak menaip ye. Lagipun memang jarang tido balik pun. Kalau kat sini pukul 4.30 pagi lagi dah sahur. Yela, masuk waktu subuh lebih kurang pukul 5.15 pagi macam tu. Masa dekat Bangi dulu, pukul 5.15 pagi tu baru nak bangun sahur.

Macam semalam, lepas subuh terus capai novel Bisik-Bisik Gelora ni, nak habiskan. Novel ini adalah karya Fauziah Ashari. Alah, penulis novel yang famous berjudul Ombak Rindu tu. (Dah lama dengar yang Ombak Rindu ni nak difilemkan, tapi keluarnya tidak jugak. Entah bila la agaknya). Novel ni not bad la, agak lain daripada yang lain. Tapi actually lebih kurang je kalau novel-novel melayu ni kan. Just jalan cerita yang ni macam lain sikit la. Tapi biasalah dah nama pun novel, cerita lebih kurang je tapi gaya penceritaan dan penulisan penulis tu yang membuatkan novel itu menarik atau tak. Kalau nak nilai sendiri novel ni macam mana, kena la baca dulu kan?

Sinopsis

Banin Arumi atau Umi adalah gadis nakal dan licah. Bapanya, Tuan Akalil menghantar dia ke kampung agar anaknya itu akan berubah tingkah lakunya kerana di kampung mertuanya jauh daripada kota. Di kampung, Arumi telah bertemu dengan Jad Izzuddin, seorang pemuda yang alim dihadapan keluarga namun amat nakal di belakang mereka. Suatu hari tanpa diduga, Arumi dan Jad telah bertemu. Pertemuan itu telah menyatukan mereka ke alam perkahwinan. Namun di hari pernikahan mereka, Arumi mendapat berita yang kedua-dua ibubapanya menemui ajal dalam satu kemalangan jalan raya. Arumi mula benci pada Jad yang dianggapnya punca semua malapetaka ini berlaku. Takdir ALLAH, pada hari yang sama, suami yang baru dinikahi ditangkap oleh pihak berkuasa dan disumbat ke dalam penjara. Apakah yang terjadi pada Arumi? Bagaimana pula dengan Jad?


p/s : blackout punya pasal, baru sekarang dapat klik publish post.

12 comments

8/16/2011 11:59:00 am

mun novel FA nang x rugi meli..ombak rindu ya sampey ulang2 kali kmk maca..best nak owh..

8/16/2011 12:21:00 pm

menggodanya novel Fauziah Ashari ni..
dah lama sangat tak baca novel.. T_T

8/16/2011 04:23:00 pm

kite de novel ni gak tapi tak smpt nak bace lg ;)

8/16/2011 09:17:00 pm

@Bui Junaidi

bena ya kak.. novelnya nang best2.. tp paling best la ombak rindu ya..

8/16/2011 09:17:00 pm

@Zeeqa ~ Ajie

same la.. baru skrg ni la start bace novel balik

8/16/2011 09:18:00 pm

@nazirah

nnti ade mase bace la.. =)

blh cari novel ni :)

8/16/2011 11:42:00 pm

huurm..novel ni x baca lg.hoho http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

8/16/2011 11:52:00 pm

dtg sini n follow :)

8/17/2011 10:33:00 am

@IFA Athirah

try la baca.. best la jugak.. =)

8/17/2011 10:33:00 am

@cik xeyrah

thanks.. =)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...