21/01/2012

Bulu kucing kerinting. Hantar saloon atau original?


Ada satu hari tu, Chipmunk tengok satu rancangan pasal kucing ni dekat Channel Animal Planet iaitu Cats 101. Rancangan ni tentang breed atau species kucing yang ada. Then, Chipmunk nampak kucing macam ni.


Nampak tak bulu kucing ni ni? Kerinting kan? Rasa-rasa la kan bulu kucing ni memang original atau tuan dia hantar salon suruh orang buat bulu kucing dia sampai jadi macam ni?

Sebenarnya memang bulu kucing ni macam ni. Ni adalah kucing breed Selkirk Rex. Uniknya Selkirk Rex ni kan, kesemua bulunya kerinting termasuklah misai sekali. Mula-mula tengok nampak pelik. Tapi tengok lama-lama nampak comel pulak kucing ni.


Selkirk Rex ni boleh jadi kucing yang berbulu panjang atau pendek. Selkirk Rex ni terjadi apabila terdapat gene LaPerm yang sememangnya dominant, kemudian ada lagi gene Selkirk yang bertindak sebagai incomplete dominant. Jadi ni kemudiannya akan menyebabkan terdapat tiga phenotype (keadaan fizikal) dan genotype yang berbeza. Sebab tu la anak kucing yang lahir ni mungkin ada yang Selkirk Rex dan yang lain lagi anak kucing dengan straight-haired. Eh, macam complicated je Chipmunk terang ni. Rasa macam dah masuk kuliah pulak. 


Dan ini adalah personality kucing Selkirk Rex yang Chipmunk petik dari SINI.

Selkirks are fun-loving, mellow cats with generous measure of love and affection for their human companions. Very people-oriented, they stay playful and kittenish, even as adults. They're very social and don't do well in isolation.


Comel kan kucing ni? Chipmunk macam nak sekor je.

gambar : google

23 comments

1/21/2012 12:36:00 pm

Alahai..napalah comel sgt ni..
cantik bulu dia..

1/21/2012 12:55:00 pm

alohh..comelnye.. :D

1/21/2012 05:05:00 pm

eh huhu pelik pulak tgk..
tp comel jugak haha ^^

1/21/2012 05:19:00 pm

adoiii tergelak sorang2 kat umah ni tengok gambar kucing ni.hahaha..kelakar

1/21/2012 06:28:00 pm

alahai..comeyyy nyeerr..kalaulah dapat sekor kan bestt..huhu

1/21/2012 07:51:00 pm

woahhh,style kucing ni. tapi wan ta bape minat kucing. lalalala :D

1/21/2012 08:06:00 pm

wah wah.. comel gilak kucing tu... rimas la plak bila tengok bulu ddepa macm tu.. hihi

1/21/2012 08:32:00 pm

ololo...comeynya kucing bulu kerinting ni
kat malaysia dh ada ke agaknya :)

1/21/2012 10:49:00 pm

ngeeeewwww! meowwww mmg tomei2 :)

1/21/2012 10:50:00 pm

ngeeeewwww! meowwww mmg tomei2 :)

1/21/2012 11:13:00 pm

erkk bulu knp cmtu?

1/22/2012 01:03:00 am

comel kucing tu..
tak payah sikat bulu dia..

1/23/2012 08:44:00 pm

@LiLy @ MumMyQiStInA

dah la comel, bulu cntik dan unik pulak.. hehe

1/23/2012 08:44:00 pm

@♥ Cik sHieMa ♥

comel sangat! hehe

1/23/2012 08:45:00 pm

@Lady Emilya

tu la.. mula2 tgk pelik tp tgk lama2 comel pulak.. hehe

1/23/2012 08:46:00 pm

@MaYa MustWany

pelik sebab tak pernah jumpa kucing macam ni.. haha!

1/23/2012 08:47:00 pm

@wannuramirah

tau xpe.. style je bulu die.. hehe

1/23/2012 08:47:00 pm

@~Nana BamBam~

kan kan kan? nak sekor jugak..

1/23/2012 08:48:00 pm

@NOVA

kan? macam nak hantar saloon luruskan je.. haha

1/23/2012 08:48:00 pm

@Miss Purple Ungu

ntah la.. xpernah tgk pulak.. huhu

1/23/2012 08:49:00 pm

@laskar pelangi

hehe..betul betul betul

1/23/2012 08:49:00 pm

@Wana Mikhail

mmg breed kucing yg bulu kerinting..

1/23/2012 08:50:00 pm

@dyabunga

haha.. sebab dh mmg kusut..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...