12/01/2015

[English Novel] Promises, Promises - Erica James

Dalam sibuk-sibuk siap report itu ini, sempat lagi I culik masa untuk baca novel. Before start kerja pepagi, I wajib baca novel satu bab at least. Kalau tak, nanti stress. Bila stress macam mana nak buat kerja. Tak gitu? Baca novel ni kan adalah terapi stress bagi Iolls. Point utama kenapa perlu datang sejam awal kat office, sempat baca novel sikit. 

Oh novel kali ini I beli masa Big Bad Wolf bulan lepas. So settle satu novel, sekarang pulak dah baca half novel kedua. Masih ada 8 untuk dihabiskan. Target, kalau boleh sebelum bulan March. Paling-paling pun bulan May.

Okay berbalik semula kepada novel Promises, promises. Actually I tak baca pun sinopsis novel ni masa di BBW tempoh hari. Sebab I tengok penulisnya Erica James. I dah baca a few jugak lah novel beliau dan bagi I karya-karya Erica James semua I boleh hadam dengan berseleranya. 


Promises, Promises
Erica James

Sinopsis Promises, Promises

Ella promises never to let her heart rule her head again, after seven years of failing to win over the daughter of the man she loved. 

Maggie promises she will stand up for herself. Married to a man with as much sex-appeal as Mr. Blobby, she dreams of a life straight from the pages of a romantic novel.

And Ethan is determined to stop turning to other women to distract him from the sham of his marriage. But is this a promise he can keep... ?
Basically cerita ni pasal watak bertiga itu aje lah. Ella, Maggie and Ethan. Tapi I suka cara penulis mengolah hubung kait antara tiga watak ini. Tiga watak, tiga karakter, tiga kisah tapi satu jalan cerita. Masa baca novel ni, rasa macam tak nak stop je. Nak baca dan baca lagi. Tapi apakan daya. Masa itu memang kaki jealous tau. Biarpun tak menyempat macam mana pun, sehari at least baca dua chapter. Satu chapter pagi, before office hour mula ataupun bila bangun tidur time weekend dan juga malam sebelum tidur. Tapi Promises, Promises I berjaya habiskan dengan pantas sebab ceritanya best!

I paling suka cerita Ella dan Ethan. Eager nak tau apa kesudahan kisah mereka berdua. Seorang married man, dan seorang lagi divorcee yang mana nak kembali semula kepada ex-husbandnya. Eh kejap, bukan husband actually tapi boyfriend. Lifestyle orang putehs faham-faham aje la kan. Dan Maggie pula cuba untuk meloloskan diri dari married life yang dull dan boring dengan ibu mertua yang sentiasa berusaha mencari kesilapan Maggie.

Actually apa kaitan mereka bertiga ni sebenarnya? Ceritanya bermula bila mereka bertiga berubah dari kehidupan rutin biasa, cuba untuk membuat anjakan paradigma kononnya. Berjanji, tak akan mengulangi lagi kesilapan-kesilapan lalu yang memakan diri sendiri. 

Siapa yang suka karya-karya Cecelia Ahern, rasanya mesti akan suka juga novel-novel Erica James. Dapat rasa aura yang sama. Hiks. 

p/s : Novel yang I baca sekarang ni kan, tiap kali pandang tajuk mesti rasa macam nak nyanyi Rock-A-Bye Baby.

7 comments

1/12/2015 12:12:00 pm

macam menarik je novel ni..cover pon dah best hehe..

1/12/2015 12:15:00 pm

amboii buat report sempat lagi mencilok. hahaha :P

1/12/2015 12:22:00 pm

nak pinjam buku!

p/s : yang ala-ala tajuk Rock-A-Bye Baby tu sekali..hahahaha

1/12/2015 12:28:00 pm

hehe CT tak minat sangat reading but kalau dapat satu yang kena ngan selera layan jugak.. suka dorothy koomson because she is a black woman and dia nye perception adalah dari sudut pandangan seorang black.. nape nak nyanyi lagu tu ? ngantok eh each time bace hehehe..

1/12/2015 02:54:00 pm

tak pernah lagi baca buku Erica James :) sekarang Hana ngah baca Another Way to Fall.. kisah seorang gadis yg ada brain tumour Stage 4 nak cipta happy ending untuknya

1/12/2015 10:49:00 pm

as usual komen...hehe
slmt mbaca ye..=D

1/15/2015 10:40:00 am

Mcm best ni dr sinopsis tu.. tp Skrg nak pegang buku punyalah payah..nak tido saje..haha

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...