11/05/2012

Fakta mengenai Kucing. Meowww


Hari ni nak kongsi sikit mengenai fakta-fakta kucing ni. Mesti ramai yang minat kucing jugak macam Chipmunk kan? Sama macam perempuan dan chocolate (klik SINI untuk baca), perempuan dengan kucing pun tak dapat dipisahkan. Tapi Chipmunk tengok ramai jugak perempuan yang takut dan geli dengan kucing ni.
Daripada Chipmunk bebel panjang lagi, ni Chipmunk nak kongsikan 10 fakta mengenai kucing. Mungkin ada yang dah tau, dan mungkin ada yang tak tau lagi. 
  • Kucing mampu mencari jalan pulang ke rumah dengan menggunakan medan magnet bumi, matahari dan jugak biological clock mereka sendiri.
  •  Kucing yang berumur setahun bersamaan dengan manusia yang berusia 18 tahun. 
  •  Kucing boleh merasa benda-benda yang manis.
  • Kucing tidak akan makan makanan yang tidak boleh dihidunya. Terdapat 17 juta sel saraf pada hidung kucing membolehkan kucing mengesan bau yang ada disekelilingnya.
  • Indoor cat mempunyai jangka hayat yang lebih lama berbanding outdoor cat. - Cik TengTeng tu kucing indoor. Kalau buka pintu luas-luas pun dia keluar sekejap nanti dia pandai masuk balik. Takut la tu.
  • Banyak benda yang kucing tak boleh makan. Contohnya seperti chocolate, avokado, morning glory yang beracun jika dimakan oleh kucing dan boleh membawa maut.
  • Kucing jantan tiga warna adalah sangat-sangat jarang. Untuk setiap 3000 kucing tiga warna yang lahir, hanya seekor sahaja yang jantan. - Chipmunk sendiri pun tak pernah bela kucing tiga warna yang jantan.
  • Misai kucing adalah organ deria yang memberi maklum balas tentang jarak sesuatu objek yang berhampiran.
  • Kerajaan England membela beratus-ratus kucing dengan tujuan menjaga bangunan agar bebas dari haiwan-haiwan seperti tikus.  
  • Gunakan penyapu sekiranya anda terpaksa memisahkan kucing-kucing yang tengah bergaduh. - Chipmunk selalu siram air je. Kalau guna penyapu, takut terkena badan kucing tu.
 Cik TengTeng minat Ziana Zain. Khusyuk lagi tengok gambar Ziana Zain jadi cover katalog AVON

sumber : catquotes.com

30 comments

5/11/2012 10:19:00 am

hehehe...baru tau...

5/11/2012 11:43:00 am

Best eh minat pusak. Kmk sik -_-

5/11/2012 12:52:00 pm

iza minat kucing.. hehe

aik, bukan 1 tahun = 5 tahun ke ? sebb pnah terbaca kat mana lupa lak.

5/11/2012 02:22:00 pm

kena paksa baca ke ..mmg minat? uhuu :P

5/11/2012 02:31:00 pm

kmk suka pusak tp sik suka inang pusak.gine ya? hehe..btw, nice entry!

5/11/2012 03:14:00 pm

urmmm...ape mksud kucing yg berumur 1 tahun sama dengan manusia yg berumur 18 tahun??kurang kefahaman di situ..

5/11/2012 06:04:00 pm

suker info ni...mak aii tuanyer umur tuceng.....

5/11/2012 10:34:00 pm

wah ada yg sis baru tau ni
time kasih :)

5/12/2012 12:15:00 am

serius ka kucing umur setahun bersamaan 18 tahun umur manusia?wah!

5/12/2012 09:39:00 am

kucing tkt kt tirah la...

5/13/2012 12:07:00 am

1 tahun bukan = 8 tahun ke?

5/13/2012 11:13:00 am

cik teng teng ke aisya yg minat ziana zain tu :P

5/14/2012 10:31:00 pm

cik teng teng pon minat retis ye. .hehe
sye geli dengan kucing :P

5/17/2012 12:48:00 am

@hazfee

yela kot :)

6/04/2012 09:54:00 pm

@azie namico

hehehe..

6/04/2012 09:55:00 pm

@Sally Yatiey

kenak x minat? =)

6/04/2012 09:56:00 pm

@Ieyza Afieyna

dh buat correction dah kt ctu.. sorry, ayat tunggang terbalik ckit mula2 tu.. =)

6/04/2012 09:57:00 pm

@amranaiman

paksa bace?

6/04/2012 09:57:00 pm

@hani apandi

haha.. camne ya kah?

6/04/2012 09:58:00 pm

@Izzatie

maksudnye org yg umo 18 thun tu kalau convert jadi kucing umo die 1 tahun umo kucing tu la.. Er, bleh plak main convert2 ye? haha

6/04/2012 10:01:00 pm

@POSH76

hehe.. tau xpe.. =)

6/04/2012 10:02:00 pm

@sis92

same je la kite ni sis.. =)

6/04/2012 10:02:00 pm

@tirahzairi

haha.. dah kenapa?

6/04/2012 10:03:00 pm

@puteri kasih

ntah la sis.. ade byk versi.. ade yg ckp 5 thun la.. xtau mane yg btol.. huhu

6/04/2012 10:03:00 pm

@Miss Purple Ungu

cik tengteng.. tu yg khusyuk sgt tgk katalog avon tu.. hehe

6/04/2012 10:04:00 pm

@Syamira Yahya

harus la dia minat retis.. dah die berangan nak jadi retis jugak.. hehe

7/24/2012 12:37:00 pm

saya ada bela kucing jantan 3 warna..memang rasa istimewa sangat2.sebab 1 dalam 3000..mana nak carikan..

7/24/2012 09:35:00 pm

@Shaza Nabila Aris

btul tu.. susah nk jmpa.. huhu

7/18/2013 04:10:00 am

Ramainye peminat kucen kt sini

7/18/2013 12:58:00 pm

@kucen master

hahahaha! haruslah..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...