12/05/2012

Tutorial : Widget Top Commentator untuk jangka masa tertentu


Dalam entry Top Commentator April yang lepas (klik SINI untuk baca), ada yang tanya tutorial macam mana nak letak widget top commentator Chipmunk tu. Sebenarnya, Chipmunk tak pandai la nak buat tutorial ni, sebab selalu google je. Tak pun, tengok kat blogger-blogger yang banyak post tutorial macam Cik Lyssa tu (thanks ye!). Jadi kalau ada salah silap tu, harap dimaafkan dan tegur la mana-mana yang patut.

Widget Top Commentator yang Chipmunk guna ni membolehkan kita tengok siapa yang kerap komen dalam suatu tempoh masa tertentu ikut yang kita nak. Kalau nak sebulan, setahun atau seminggu pun boleh. Selalu yang Chipmunk jumpa yang macam Cik Lyssa tunjukkan kat SINI.

Klik gambar untuk lagi jelas. Benda ni simple je, tak payah follow description just tengok gambar saja pun dah boleh follow. 

1. Before tu klik 
 terlebih dahulu dan anda akan nampak page yang ada form kat bawah ni. (Form pun boleh lah ye). 

 

 2. Sila isikan url blog anda dalam kotak yang telah disediakan tu. 

3. Isi mengikut tempoh masa yang anda nak. Sama ada sebulan ke, seminggu ke.

4. Letakkan berapa orang pengomen yang anda nak. Macam Chipmunk, Chipmunk letak 10 je sebab cuma nak Top 10 Commentator je kan.

5. Tick kedua-dua kotak tersebut. 
  • Kotak yang pertama :  author blog tidak akan dikira sekali
  • Kotak yang kedua : pengomen anonymous juga tidak akan dimasukkan dalam list.

 6. Kalau ada lagi yang anda taknak masukkan dalam list top commentator ni boleh klik ADD COMMENTATOR NAME, dan letak nama tersebut. 

Dah selesai boleh klik ADD THIS WIDGET TO YOUR BLOG dan anda akan nampak seperti ini

Klik ADD WIDGET dan dah siap!

Nak tengok list yang tahun lepas pun boleh.

p/s: Harap-harap membantu la ye. =)

35 comments

5/12/2012 04:47:00 pm

Boleh guna tok :D hee.

5/13/2012 12:06:00 am

sis yakin ramai yg cari tutorial camni :)

5/13/2012 10:50:00 am

thanx you sis :)

5/13/2012 10:56:00 am

xjadi :(

5/13/2012 10:58:00 am

DAH2..hee

5/13/2012 11:12:00 am

thn lepas lg dh letak widget ni hehe :)

5/14/2012 10:28:00 pm

nice entry sis :)
sye pon selalu usha tutoril kak lyssa. .hehe

5/17/2012 01:07:00 pm

wee dah jadi tq2

6/04/2012 10:13:00 pm

@Sally Yatiey

hehe.. sila2..

6/04/2012 10:21:00 pm

@puteri kasih

tu la sis.. ade yg tnye hari tu.. huhu

6/04/2012 10:22:00 pm

@Ieyza Afieyna

hehe.. sorry, sebab mula2 tu ade ttinggal something plak.. =)

6/04/2012 10:25:00 pm

@Miss Purple Ungu

hehehe =D

6/04/2012 10:26:00 pm

@Syamira Yahya

blog lyssa byk tuto.. pastu senang nk paham.. =)

6/04/2012 10:28:00 pm

@sis92

bgus la.. =)

9/13/2012 07:45:00 pm

salam kenal awakk..

mai jenjalan cari tutor utk kwn2 ni...hihi

9/13/2012 09:53:00 pm

@jemarisuri

=)

10/01/2012 10:45:00 am

thanks aisya.. :)

10/01/2012 01:13:00 pm

@miz ruha

same2.. hehe

10/07/2012 01:10:00 pm

lamak kmk crik yang weekly pun...thank u for sharing dear.. ;)

10/07/2012 06:59:00 pm

@Pinkbubblegumprincess

sama2.. hehe.. jadi x tek? =)

11/22/2012 01:36:00 pm

salam dah lama dah try buat,,tp xjadi2,

pas tgk tutorial ni baru mnjadi,,thanx ye =)

11/22/2012 02:07:00 pm

kenapa saya tak leh nak buat ek. dah byk kali cuba..

11/22/2012 02:10:00 pm

@NORSHAHFEZA HAMSAN

same2.. =)

11/22/2012 02:10:00 pm

@Ibu Lala

takleh nak buat? takleh yg mcm mana tu? =)

11/22/2012 03:12:00 pm

terima kasih.. dah jadi ler.. :) thanks thanks thankssss!!

11/23/2012 09:05:00 am

@JaSSNaNi

same2.. =)

11/29/2012 04:22:00 pm

xboleh jgk, xtahu kenapa. dh byk kali wat. bila klik dkt add widget tue, xde pe2 pun yg appear

11/29/2012 05:37:00 pm

@Mrs Lurve

aik? lepas klik add widget tu ye?

1/03/2013 02:26:00 pm

terima kasih sangat , hehe . Dah lama cari!

1/05/2013 08:55:00 am

@sa mic

same2.. hehe

8/05/2014 09:22:00 am

kak..nk buat mcm nie, tpi tak jadi plak... dy kate ad error..asal eaa... :(

2/03/2015 05:07:00 pm

tak dapat pun...huhuhu

zinziemeewah

2/07/2015 08:17:00 am

sala.. dh try tp tak boleh pn. leas tekan add widget jadi error n dia ckp tak boleh tgal required field as blank, masalhnya smua yg perlu diisi seprti yg terunjuk dlm gmbar tu dh diisi. mcm mana tu???? boleh tlg explain tak...huuhuu

zinziemeewah

2/07/2015 08:28:00 am

@norsalihah shaleh
yg ni buat dh lama dh dulu, rasanya mungkin sebab tak compatible bila blogger.com tukar interface baru dulu. huhu.. mungkin lah, sebab tak arif jugak kalau dah sentuh bab2 coding bagai ni. huhu..

3/10/2015 05:28:00 pm

yes..inilah yang saya tengah cari selama ni..
Thanks awak
http://afidahazmi88.blogspot.com/

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...