24/12/2012

Kucing-kucing Jalanan.

Beberapa hari lepas, tak pun seminggu yang lepas masa baru balik dari makan malam, tiba-tiba ada makhluk kecik yang terkedek-kedek ikut Chipmunk masuk bilik. Kesian sangat, dari rupa dia Chipmunk agak mesti kelaparan. Terus call En. Barney untuk belikan makanan untuk Si Kecik ni. Kesian En. Barney, baru je balik dah kena keluar lagi. Sementara tunggu En. Barney pergi belikan makanan Si Kecik, Chipmunk bawa lah makhluk comel ni masuk bilik. Sebab nanti kalau dibiarkan kat luar, hilang pulak dia.

Gambar blur sebab Si Kecik ni tak reti duduk diam. Lapar sangat agaknya.

Umpan dia dengan kunci sementara tunggu makanan sampai. Nakal sungguh.

Dapat makanan pun still taknak duduk diam jugak. Haish!

Sekarang ni, almost setiap hari Si Kecik datang makan. Pandai pulak dia cari bilik Chipmunk. Bila dia datang, dia mengiau dulu sekuat-kuatnya tunggu Chipmunk buka pintu dan bagi makan. Comel je. Hari first yang Si Kecik datang tu, habis satu paket wet food dia bantai. Lapar sangat lah tu. Hari seterusnya dan sampai sekarang, dia jamah setengah paket je. Ni pun Chipmunk tengah tunggu dia datang mengiau minta makan. Kalau Chipmunk tak duduk hostel ni, memang dah bawa balik rumah bela. Kesian tengok. T_T

Antara bekalan makanan yang wajib ada. Nanti senang kalau Si Kecik makan.

Chipmunk ni kalau tengok kucing terbiar tu cepat sangat tersentuh. Rasa sebak pulak. Especially yang kecik-kecik tu. Pernah sekali, Chipmunk menangis tengok tiga ekor anak kucing cari makan kat depan kedai runcit. Time hujan pulak tu. Dengan menggigil-gigilnya berjalan. Dah la kecik lagi. Time tu rasa macam useless gila sebab tak boleh tolong. En. Barney pernah cakap, macam mana lah kalau tinggal rumah sendiri nanti. Agaknya setiap kucing tepi jalan yang Chipmunk jumpa tu nak bawa balik jugak ke? Mampu senyum je lah. 

Chipmunk panggil dia Diva, selalu bagi dia makan masa Chipmunk selalu study kat fakulti sem lepas.

Kucing-kucing terbiar yang tepi-tepi jalan ni memang tak bersih. Yela, tak ada orang bagi mandi, makan pun tak tentu. Tapi jangan lah pandang kucing-kucing ni jijik sangat. Nak pukul, tendang ikut suka hati. Kucing-kucing ni pun macam kucing yang kita bela kat rumah tu jugak. Cuma mereka kurang bernasib baik je. Bantu lah kucing-kucing ni kalau kita rasa kita boleh bantu. Bukan bantu-membantu sesama manusia je, haiwan pun perlu jugak. =)

29 comments

12/24/2012 08:26:00 pm

alolo comelnyee..hehe sy mmg marah kalau tgk org tendang2 sepak2 kucing..tambah2 kt kedai makan..geram je rs..apa salahnya bg sisa makanan kt kcing tuh..adeii..
#i love cat!hehe

12/24/2012 09:11:00 pm

hehe atototot gebunya! Yeap ! setuju, hehe

12/24/2012 09:23:00 pm

comelnya... mahal kan prodiet tu. hana beli whiskas. murah sikit

12/24/2012 11:12:00 pm

mesti kucing tu sayang kat aisya sebab tolong dia. nanti dia doakan aisya. perlu jgk ada perikemanusiaan dengan binatang kan. :)

12/25/2012 12:41:00 am

kadang2 leeza suka layan kucing. heeeee

12/25/2012 02:11:00 am

Samalah,fy pun cepat rasa sebak bila nmpk kucing2 yg tbiar. Sedih sangat. Tak sampai hati nak biarkan.

12/25/2012 07:12:00 am

@miss fluffy

tu la.. mmg la kotor.. yg tu kite paham lah.. kite pun takde nk belai2 mcm kucing kt rumah tu.. cuma jgn la sepak terajang sume.. huhu

12/25/2012 07:12:00 am

@sa mic

hehe.. =)

12/25/2012 07:12:00 am

@hnahdy

tak kisah la yg mana2 pun.. janji hati puas dpt bg mkn kucing2 ni.. soal mahal ke tidak blkg kira... hehe

12/25/2012 07:13:00 am

@Chic Na

sy pun syg dia jugak.. hehe.. mmg perlu, haiwan pun bernyawa jugak.. bukan patung kita bleh buat suke hati..

12/25/2012 07:14:00 am

@Leeza dayasari [santai leeza]

kdg2? hehe

12/25/2012 07:15:00 am

@Fyfy Liew

nak bw balik pun mcm lah boleh.. huhu

12/25/2012 08:09:00 am

kesian tengok kucing² jalanan ni...Kucing² yg ktorang bela dulu ntah ke mana..kluar rumah tak ingat balik dah..cari² kat bawah rumah pun takde..harap ada lah yang baik hati pelihara diorang..

12/25/2012 09:29:00 am

comel jgk si kecik tu ye...
kucn kt uma yaya pon fmly xbela or beli..kcing tu jnis terbia..dtg sdri kt uma..mak ayh siap belikn mknan kucing paket besa utk kucing tu makan..walaupun xbela..

-kucing tu pun da smkin mbesar =)-

12/25/2012 10:37:00 am

comelnya... dapat pahala bantu kucing tu...
kak duduk kat rumah baru ni pun ada kucing datang singgah... kesian dengar dia mengeow.. kak bagilah nasi.. dah rezeki dia... bagi ajelah...

12/25/2012 12:51:00 pm

kucing rumah mee pun mcm tuh . asal dr kucing jalanan kemudian bila dah bg makan , hari2 dtg . siap bwk awek lagi -_-

12/25/2012 02:22:00 pm

betul tu..kalau tak dah lama bela kan yunk... baik pahalanya kita berbuat baik pada binatang..

12/25/2012 03:15:00 pm

kpe eh shida xsuke kucing...mcm sadis plak huhuhu~!

12/25/2012 03:15:00 pm

comel tucin diaa..

12/25/2012 11:46:00 pm

kalo tirah....cian jgk tp tp....geli cket..hihi

12/26/2012 07:56:00 am

@Cik Yaya

yg selalu kejar cik yaya tu ye.. heheh

12/26/2012 08:14:00 am

@miz ruha

itu lah kak. kesian.. huhu..

12/26/2012 08:15:00 am

@-meeSUPERGIRL-

fuiyooo.. bawak awek tuuu.. haha

12/26/2012 08:15:00 am

@azizah :)

btol tu kak.. binatang pun mcm kita jugak.. nk hidup.. huhu

12/26/2012 08:16:00 am

@shidaR

geli kot.. hehe

12/26/2012 08:16:00 am

@tirahzairi

hehe.. biasa lah tu.. ade org geli, ade yg benci.. asalkan jgn kita buat jahat kt haiwan sudah la.. =)

12/26/2012 08:17:00 am

@LiLy @ MaMaQiStInA

insyaAllah, ade tu kak.. huhu

12/28/2012 01:58:00 pm

btul...sesame haiwan pon jika mampu dibantu....bg mkn pon ckup la ^^

12/28/2012 08:50:00 pm

@ayut

betul.. setakat makanan yg seringgit lebih tu ape je lah kan.. =)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...