24/05/2014

Quantum : Tom Grace

Before I terlupa pasal kisah novel ni, baik cepat-cepat taip, publish dan share dengan orang lain. Sebenarnya novel ni En. Barney yang suruh I beli sebab dia pun nak baca juga. Which is I tak tau kurun ke berapa baru dia nak baca novel tu. Sinopsis macam menarik, beli masa Big Bad Wolf tempoh hari. I capai je novel ni biarpun I tak tau sama ada I akan faham atau tak novel ni nanti. 


Quantum
Tom Grace

Sinopsis Quantum

1n 1948, a German Scientist discovered a blueprint for the construction of the universe that could surpass the theories of Einstein. But his secret past caught up with him and his work was seemingly lost forever. 

Now, buruied knowledge has been rediscovered and whoever controls it holds the key to the future. America and Russia are in a ruthless fight for the ultimate power of the new millenium - and ex-Navy SEAL Nolan Kilkenny finds himself caught in the crossfire. 

To stop the fate of the world from being hijacked, Kilkenny must wage a war across two hemisphere as he races to solve a decades-old mystery - that's if the solution doesn't kill him first

Apa yang I boleh cakap, novel ni Fizik sangat. Memang sesuai lah dengan En. Barney. Itu yang dia belajar bertahun-tahun kat universiti dan macam ada kaitan dengan kerja dia jugak kot. I faham sikit-sikit pun bila asyik dengar dia bebel pasal dia belajar pasal apa. Sebab I jugak yang suka tanya Quantum Mechanic itu apa, Quantum Physics tu belajar pasal apa. Dan segala macam Quantum lagi lah. Orang curious nak tahu last-last sendiri pening, tak paham. 

Anyway cerita ni pasal perebutan antara America dan satu kuasa besar di Russia. Johann Wolf (German Scientist yang dibunuh pada tahun 1948) merupakan seorang scientist yang hebat, dengan daya pemikiran yang setara dengan Albert Einstein telah menemukan sesuatu yang baru dan boleh mengubah dunia. Itu lah yang direbutkan pada masa kini. Salah satu elemen penting dalam research tersebut, adalah jurnal Johann Wolf yang ditemui bersama-sama mayatnya yang baru ditemui setelah berdekad lamanya. Jadi siapa yang lebih dulu menyiapkan Research yang dimulakan oleh Wolf dan menjadi kuasa besar dunia yang baru?

Bab 1 novel ini serius I cakap sangat-sangat-sangat bosan. Sebab I tak faham bebel pasal apa. Sikit-sikit tanya En. Barney, itu apa, ini apa. Tapi bila Bab 2 dan yang seterusnya dan jadi menarik sebabnya dah faham dan dah boleh digest apa yang disampaikan. Tapi faham kejap lah, lepas tu dah lupa. Novel yang bagi I terlampau saintifik, tapi lebih menjurus kepada fizik. Kalau macam Amazing Spiderman cerita pasal genomic tak apa lah jugak. Kacang je. Eh, perempuan ni cakap besar nampak?

So kalau uolls tanya novel ini best atau tak, jawapannya sangat best! Tapi siapa-siapa yang bukan background science, I tak rekomenkan sebab nanti uolls akan rasa novel ni sangat-sangat bosan. Dan highly recommended bagi yang memang belajar tentang Quantum Mechanic dan yang sewaktu dengannya tu. 

p/s : Dulu selalu try baca lecture notes En. Barney. Rasa macam baca bahasa alien je. Alah, sama jugak. Bagi En. Barney lecture notes I pun dia geleng-geleng kepala tak faham dan tak nak faham. 

14 comments

5/24/2014 08:43:00 am

wah fiction macam menarik jer ni...

5/24/2014 08:51:00 am

confirm tak faham dia bebel pasal apa sbb novel fiksyen sains ni selalunya pening..egege

5/24/2014 09:57:00 am

versi melayu ada x. hehe

5/24/2014 10:28:00 am

haha fizik ye...mmg buku yg tak sesuai utk saya..sbb mmg benci fizik sgt2..tak fahamTT_TT wahaha:P

5/24/2014 11:46:00 am

Klubg ayut mmg xtbace la..lg2x english..oh my english....huhu

5/24/2014 03:25:00 pm

owh...en Barney orang fizik ker rupanya...memang makanan dia laa kalau baca novel-novel macam nie..hehehe

Regards,
-Strider-

5/24/2014 05:00:00 pm

uwaa, rase jeles je dengar sis dapat pg BBW haritu, Fifi nak jugak :D

p/s: have never heard of the book though, nice cover but I'm pretty sure I'm gonna stay away from the book, Science and me don't mingle well :D

5/24/2014 06:12:00 pm

df memang belaja sc tapi tak minat tapi boleh usha kott buku ni hahaha

5/24/2014 09:45:00 pm

tak habis2. haha :P :P

5/25/2014 12:39:00 am

ok fine..awal awal lagi sis kena reject novel ni...hehehe

5/25/2014 09:00:00 pm

hihihi fizik?
aish qila tak minat science so its a no hihihi

5/25/2014 09:00:00 pm

mohon post byk lagi review buku ye

5/25/2014 09:00:00 pm

oh imy btw hikhik

5/26/2014 10:00:00 pm

err citer psl pe sbnrnye tu..xphm.. heeee =D

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...