15/05/2011

Say CHEESE!


Siapa suka cheezy wedges? (pinjam gambar dari En. Google jap ye)

Wait!
Patut tukar soalan. Siapa tak suka cheezy wedges? Ada tak ye? Tau tak cheezy wedges tu adalah nikmat dunia yang kedua selepas ice cream vanilla? (okay, tipu).

Sebenarnya nak cerita pasal ni..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ini la cheese. Atau dalam bahasa melayu nya KEJU. Perkataan cheese ni berasal dari perkataan latin, caseus. Pembuatan cheese ni tak tau la bermula dari mana. Sama ada dari Europe, Asia atau middle east. Tapi cheese ni, macam lebih popular di kawasan Europe je kan? Pernah baca, kat Asia cheese tak digunakan sangat dalam masakan due to lactose intolerance orang-orang Asia ni.

Cheese atau keju ni adalah makanan yang mengandungi protein dan lemak dari susu. Biasanya susu lembu, kerbau, kambing atau biri-biri. Keju ni ada macam-macam jenis. Bergantung dengan criteria macam kandungan lemak, tekstur, cara pembuatan atau asal cheese tersebut dan banyak lagi la.

Jom kita tengok a few type of cheese yang ada. (Gambar semua dapat dari En. Google je).






Ada banyak lagi jenis cheese ni. Tak larat la kalau nak list kan satu-satu kan. Banyak sangat. Belum lagi kalau ikut kan negara. Cheese dari Hungary ke, Mauritania ke, Georgia ke, macam-macam ada la. Mana la tau Malaysia pun termasuk dalam senarai jugak kan. Heh? 

Kalau nak tengok types of cheese, boleh la klik SINI, dan kalau nak tengok list of cheese ikut country boleh la klik SINI. Dan kalau nak tau lebih lanjut atau apa-apa info pasal cheese, boleh la pergi ke www.cheese.com.

Strawberry Cheesecake. Tengok je pun dah terliur. Huhu

Chipmunk dan En. Barney kalau makan kat kfc mesti berebut cheezy wedges.

54 comments

5/15/2011 10:05:00 pm

Saya suka cheese.
Cheese cake, Cheezy wedges, Cheese bun, cheezels, cheddar.

Nikmat.yummy :)

5/15/2011 10:22:00 pm

grrr..cheesy wedges, sukak gilak..hehe

cheese ni byk jenis, depend die pnye tekstur kan..dulu penah belajar tp dah lupe..kena bkak buku balik..haha

lapar ney york cheese cake lak..adoii

5/15/2011 10:26:00 pm

@Rafidah Farhana

same la.. senang cite ape2 yg ade name cheese la.. hehe

5/15/2011 10:29:00 pm

@Wanie

byk jenis. boleh tengok tekstur, mcm mane org cheese tu dbuat, place of origin, atau jenis susu yg dgunakan either susu lembu ke, susu kambing ke.. ade byk cara la nk classified kan jenis cheese ni.. =)

5/15/2011 10:37:00 pm

wahhh nyaman eh .
Mintakkkk ;p haha

5/15/2011 10:41:00 pm

terliur nengok!
i dahla suke gile cheese.

5/15/2011 10:47:00 pm

@Liey Yatiey

xda2.. hehe.. mun cheese tok kedekut bukan ckit tp byk.. =P

5/15/2011 10:47:00 pm

@dydy

same la kite.. =)

5/15/2011 10:53:00 pm

owh sy sgt terliur lah.haih.mana nk cr mlm2 ni.

5/15/2011 10:59:00 pm

@rara pinkmafia

xpe.. mane la tau kot2 termimpi makan cheesecake ke? hehe

5/15/2011 11:00:00 pm

tiba2 lapar.. :D

5/15/2011 11:09:00 pm

wah..saya suka cheese gak!hihi..rajin die wat n3 nie..hee

5/15/2011 11:48:00 pm

@missdora

oops.. hehe

5/15/2011 11:49:00 pm

@tiefazatie

sape x suke cheese.. hehe
hari tu mkn kat kfc dgn en. barney. tu yg terfikir nk buat entry pasal cheese.. =)

5/16/2011 02:25:00 am

suka cheese..sangat sedap :)

5/16/2011 06:49:00 am

@Aida Omar

suka jugak.. :)

5/16/2011 12:55:00 pm

like cheesy wedges.. :D

5/16/2011 02:27:00 pm

waaahhh..gee sgt suka cheezy wedges..x bole tahan..hehe

5/16/2011 06:03:00 pm

@NURUL NAJWA

same la kite.. =)

5/16/2011 06:07:00 pm

@Gee

cheezy wedges = irresistable! haha

5/16/2011 09:21:00 pm

pantang nampak cheese, konpem nak. lagi2 lau burger yg ade cheese.. yummy.. hihi

5/16/2011 10:37:00 pm

awk buat saya Lapar

5/16/2011 11:05:00 pm

oloh...cedapnyee...nym3

5/16/2011 11:24:00 pm

aww! cheese..suke cheese..and nice info!

5/17/2011 12:05:00 am

@Pesona Algebra

alamak! hehe

5/17/2011 12:05:00 am

@LittleGurl

sedapkan? hehe

5/17/2011 12:06:00 am

@misyamissyou

suke cheese jugak.. thanks! =)

5/17/2011 12:38:00 am

yg last tuh cam sedap jerk !! :D

5/17/2011 12:42:00 am

haha..sedapnye!! cheezy wedges terbaek!!

5/17/2011 12:54:00 am

@Farhani Mahmad

yup! setuju2.. =)

5/17/2011 02:58:00 am

suke ngat cheesecake SECRET RECEPI..yummy..!=p

5/17/2011 09:36:00 am

@m!3yr4h_LolLy

tau xpe.. =)

5/17/2011 09:37:00 am

@cikida

ala.. ni yg rase mcm nk g secret recipe ni..

5/17/2011 10:04:00 am

OMNOM ! SEDAP GILAAAAAA !

5/17/2011 10:15:00 am

@Akeyla Frr .

betul betul betul!!

5/17/2011 01:02:00 pm

I LOVE CHEESE =)

5/17/2011 02:19:00 pm

@Hurun Akita @ Ciktika

me too! =)

5/17/2011 04:43:00 pm

Cheesy wedges!! lame sudah x makan...nanges tengok gambar cheesy wedges tu.. T_______________T

5/17/2011 06:21:00 pm

cik scya pun sukaaaaaaaaaaaaaaa

5/17/2011 06:40:00 pm

@s.y.a.r.q

cepat serbu kfc sekrg.. hehe

5/17/2011 06:41:00 pm

@Scya Lollita

cik aisya pun suka jugakkkk! =P

5/17/2011 11:56:00 pm

@Syafiq Salim

taw xpe =)

5/18/2011 12:23:00 am

lpar cheese bila tgk cheese di ats tuh :(

5/18/2011 08:38:00 am

@cinta nabella

ala... hehe

5/18/2011 09:10:00 am

Saya pon sangat sangat suka cheese hehe... lagi kalau kek cheese memang makan tak ingat dunia hahha..

5/18/2011 10:50:00 am

@nORmAL

kalau dpt cheesecake mmg xpndg kiri kanan dah jwbnye.. =)

5/21/2011 12:52:00 am

uwaaaaa...nak cheezy wedges!!! :(

5/21/2011 09:12:00 am

@nureenina

cepat serbu kfc skrg.. =P

5/21/2011 09:52:00 am

Cheese ! Saya suka cheese ! Sedap ~

5/21/2011 10:19:00 am

@BΛBYDIΣRΛツ

sama la.. =)

5/22/2011 01:53:00 pm

Sedapnyer Cheezy Wedges nieh :)
Trus tringin nk makan :)

5/22/2011 02:20:00 pm

@Myra Jay

lepas ni mmg terus pegi kfc la jwbnye.. =)

6/14/2012 08:52:00 am

adehh pagi2 dah terliur tengok gambar2 ni T.T

6/15/2012 05:13:00 pm

@AyaZuki Is Cullen

hahaha!

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...