16/06/2014

A Breath of Fresh Air : Erica James

Rutin pagi I setiap hari bekerja. Biarpun office hours start pukul 8.30, 7.40 pagi lagi I dah sampai office. Buat Teh O' panas bertemankan tiga keping biskut Oatkrunch dan baca news online. Selesai semuanya, I akan ambik masa dalam 15 minit untuk membaca. Pukul 8.30 pagi, I dah tutup novel dan start buat kerja. Cuma kadang-kadang kalau banyak sangat kerja, paling kurang pun I membaca dalam masa 5 minit. Konklusinya, baca novel sebelum memulakan kerja di pagi hari adalah satu perkara wajib bagi I. 

Selesai novel Quantum (Tom Grace) tempoh hari, I start baca novel Erica James pulak, A Breath of Fresh Air. Start minat dengan karya Erica James lepas baca novel Tell It To The Skies. So bila nampak je novel Erica James masa Big Bad Wolf lepas, I tak fikir apa terus ambik. 


A Breath of Fresh Air
Erica James

Sinopsis A Breath of Fresh Air

Charlotte Lawrence is consumed by guilt - after months of agonising she finally asked her workaholic husband for a divorce. The very same day, Peter was killed in a tragic accident. Charlotte's only wish is to return home to idyllic Cheshire village of her childhood. 

Ivy Cottage and Hulme Welford are all Charlotte remembered - lunch in the shade of the fig tree and fork suppers. And her interfering sister Hilary hasn't changed either, organising everything from milk on the doorstep to Alex, the sitting tenant. Hilary is determined that Charlotte, far too young for a widow's weeds, should find love anew. And what better place to start with the eligible bachelor next door?
Main point cerita ni sebenarnya tentang bagaimana Charlotte cope up dengan life dia after suaminya meninggal dunia. Dia pulang semula ke kampung halamannya kerana sememangnya itu yang dia mahukan dan itu juga merupakan sebab utama kenapa Charlotte mahu bercerai. Dia sudah muak dengan hidup yang berpindah-randah. London, Singapore, Brussels, semuanya atas tuntutan kerja Peter yang tersangat workaholic. 

Pulang semula ke Hulme Welford dan Charlotte tidak seperti seorang wanita yang baru kehilangan suami. Dia langsung tidak meratapi pemergian suaminya dan itu yang menimbulkan kerisauan keluarganya. Dia seolah-olah memakan dirinya sendiri. Dan mungkin Alex, satu-satunya yang boleh membantu Charlotte untuk keluar dari kepompong rasa bersalah terhadap kematian Peter? Namun bolehkah Charlotte menerima kehadiran lelaki lain tidak lama selepas dia kematian suaminya?

Tepat jangkaan I, novel Erica James memang best. A Breath of Fresh Air ini I rasa lebih santai dan ringan sedikit berbanding Tell It To The Skies. Story line macam lancar and straight to the point je. Tak perlu pening-pening kepala memikirkan macam-macam. Lepas ni apa jadi, lepas tu pulak macam mana. Untuk bacaan santai memang novel ini sangat best. 

p/s : Tengah fikir nak start baca novel mana pulak ni. 

10 comments

6/16/2014 10:02:00 am

cool..saya biasanya baca novel ni malam-malam.buat pemangkin tido..hehe

6/16/2014 10:30:00 am

mcm best jer..:)

6/16/2014 11:06:00 am

ein xpenah bace novel english sbb xbape nak phm.. hihi

6/16/2014 12:22:00 pm

jalan cerita mcm best je...hehe bial la mood membaca sy nak dtg..ada novel byk belum khatam lg..:P

6/16/2014 02:27:00 pm

salam. hehehhe suka baca buku omputeh eh? sy layan novel cinta ja hahahaha :D

6/16/2014 03:40:00 pm

wahhh...bagusnya aisya nie, sampai opis sempat buat air, membaca kejap etc..lan kalau sampai opis biasanya ngam2 jer masa untuk buat keje..hehe...

Regards,
-Strider-

6/16/2014 09:56:00 pm

banyaknya novel. akak ni dahsyat

6/16/2014 11:28:00 pm

saya suka jugak bace eng novel. dorothy koomson. hihi tapi dah lama tak beli buku baru..

6/18/2014 04:18:00 pm

Salam.

Aisya..awalnya sampai ofis.. :)

Lana plak prefer membaca tu sebelum tido, dapat 5 minit pun jadi.

Keep reading. Suka bila org buat review pasal buku,hehe

6/20/2014 10:26:00 pm

buku len dahh...? ^_^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...