23/04/2012

Masih Ingatkah?


Orang cakap, hidup ni kita kena melangkah ke depan. Jangan mengundur. Tapi kadang-kadang menoleh ke belakang itu perlu. Untuk mengingatkan, dari mana kita datang dan jugak menyedarkan sejauh mana kita melangkah untuk sampai ke tahap yang sekarang. Eh, kejap! Anda berada di blog yang betul. Jangan tekan pangkah dulu. 

Macam biasa, melencong je la dulu sebelum jumpa jalan yang lurus. Pejam celik pejam celik, tak sedar umur dah makin meningkat kan? Dari angka 1 di depan, sekarang dah bertukar 2. Dan dari umur 20 dah meningkat ke 2*. Dulu, orang tengok muka innocent sebab memang betul innocent pun. Sekarang, buat-buat innocent je. Tiba-tiba Chipmunk rasa macam nak mengimbau kenangan lalu. Alah, zaman kecik-kecik dulu.

Chipmunk dan En. Barney sama-sama lahir tahun 1980-an. Tu pun yang hujung-hujung la. Dah lebih dua dekad mengelilingi matahari (Aran, pinjam ayat kejap ye). Banyak benda yang telah ditinggalkan, banyak perubahan yang dah dilalui. Of course la tak sebanyak orang yang lagi tua dari kami. En. Barney pernah cerita, baru je semalam. Masa beliau kerja kat kedai makan, dia nampak sorang budak ni. Kecik lagi, bawa ipad. Main game la kot. Bukan tu je, adik Chipmunk pun main game kat laptop kalau boleh 24 jam.

Kadang-kadang Chipmunk terfikir, budak-budak sekarang tau main game yang macam tu je ke? Memang kalau nak menghabiskan masa duduk depan laptop, bawak ipad sana sini dan itu je? Kesian tau Chipmunk tengok. Kadang-kadang tu macam tak ada life pun ye jugak. Mungkin bagi adik-adik, itu la life adik-adik. Tapi, untuk kami ni itu sangat membosankan. Sebab dulu masa Chipmunk kecik-kecik ada semua ni...

Masa kecik-kecik dulu suka main benda ni. Lawan dengan adik siapa boleh tiup lagi besar. Pastu cantum-cantum jadi banyak. Dah malas nak main, pijak-pijak je atas lantai. Dengar suara mak, cepat-cepat kemas balik sebab taknak kena bebel.


Yang ni pulak kalau balik kampung main dengan cousins. Siapa dapat kumpul paling banyak kusyen, rumah dia paling besar. Yang paling best, dah siap main tak reti nak kemas. Masing-masing lari main bawah rumah pulak. Bila dengar suara makcik bising-bising kat dalam rumah, semua buat muka innocent tak tau apa-apa.


Kalau keluar dengan parent nak beli barang dapur, kalau sampai bahagian yang jual Ding Dang dan Tora ni mesti buat-buat rajin tolong mak ambik itu, ambik ini. Dengan alasan, "Mak, tadi dah tolong mak ambik ini dan itu. Boleh tak belikan saya yang ini?". Tak sampai rumah lagi, dalam kereta terus buka nak tengok ada apa kat dalam. Biskut coklat tu pulak, campak je tepi. Kalau dapat mainan best-best, memang sepanjang hari la berkepit mainan tu. 


Yang ni favourite Chipmunk. Terer tau main benda ni. Yang tak boleh blah tu, mak panggil makan boleh buat-buat tak dengar dengan alasan terlampau leka main benda ni (nama benda ni tak ingat la pulak). 


Kalau yang paling advance pun Chipmunk main benda ni lah, tapi tak berapa nak minat sangat. Tak ingat pulak sebab apa. Sebab mak nak main jugak la kot. 

Actually ada lagi kenangan masa kecik-kecik dulu terlalu banyak untuk Chipmunk recall balik. Bila ingat semua tu, Chipmunk fikir kan best kalau kita dapat balik masa lalu. Nak ulang balik memori-memori tu. Ada banyak lagi Chipmunk tertinggal ni. Siapa yang lahir tahun 1980-an tu boleh tak tolong Chipmunk list kan? Macam mana korang masa kecik-kecik dulu habiskan masa lapang? Ala, yang lahir 1990-an dan ke bawah tu kalau ada yang menarik untuk dikongsikan pun apa salahnya. =)

36 comments

4/23/2012 07:07:00 am

mama lynn lahir thn 1983. byk sangat kenangan terindah masa kecik dulu yg tak mmp mama lynn gapai sekarang. urmm mama lynn ni suka sgt main roundes. kadang2 main baling selipar, konda kundi, getah . macam2 lagi permainan yg pernah mama lynn cuba tp pengalaman paling best adalah main masak2 cos masak tu betul2 siap masak nasi lagi tu. urmm rindu nya nak jadi budak kecik balik

4/23/2012 08:00:00 am

Hana main sume mainan kat atas tu :D game ikan yg ada air dlm tu pon XD ai tu jumpa budak main bubble gum (pic 1st), x sangka ada lg >__< nostalgia betul.. hehe

4/23/2012 08:20:00 am

ingat..ingat..hehe

4/23/2012 08:46:00 am

pheww , saya lahir dari zaman 90-an , sempat ar rasa benda2 yang xde zaman sekarang nih , hehe , yang paling mengimbau kenangan main rumah2 dengn kusyen tuh , hahaha , ajak anak jiran sebelah rumah datang , abis selimut bantal bagai nak dirikan rumah tuh , haha ,

budak2 sekarang main game boxes dalam fon jer ,

#err panjang plak komen dalam blog nih , hehe ,

4/23/2012 08:57:00 am

masa kecik2 dulu suka juga main belon2 tu..suka hidu bau dia.. ;)
menggamit kenangan semua benda2 ni.. :)

4/23/2012 12:33:00 pm

tu semua mainan kegemaran sye mase kecik2 dlu, haish rindu pulak. .hee ^^

4/23/2012 01:23:00 pm

semua game time zera kecik2 dulu menarik. sekarang, budak2 moden. main ipad lah, tablet lahh. touch2 je. kita dulu main yg kat atas ni ha. :) memori sangat. :)

4/23/2012 02:40:00 pm

hahaha saya lahirr tahun 94. #takdeorgtanyepon =="
hehehe :D btw sy suka mainn semuaaa tuuuu :D masa kecik2 suka beli

4/23/2012 03:35:00 pm

huhu.. tu semua permainan masa zaman kanak2 riang dulu. mmg seronok bila ingat balik. permainan bdk2 zaman skrg xdela seseronok kita dulu. semuanya gadget je. :)

4/23/2012 04:06:00 pm

mama lynn nak invite utk join segmen ni. nnt singgah blog k ;) da tag awk

4/23/2012 04:16:00 pm

http://mamalynnthestoryteller.blogspot.com/2012/04/giveaway-1st-anniversary-blog-eyryn.html

ni link dia

4/23/2012 06:25:00 pm

menda2 tu mmg buatkan mama teringat zaman moda-moda dulu huuu... packman. aww rindunyaa

4/23/2012 09:16:00 pm

wah sis pun dah mengimbas kembali kenangan lalu ni..ni sebab aisya la ni..hehehe

dulu penuh dengan kebebasan dan keriangan bersama kawan-kawan..budak-budak sekarang skrin dan game je yg jadi teman kan

4/23/2012 09:24:00 pm

~rindu jgk..best lak main smua2 tue..bdk2 skrg mn nk jmpa dh mainan cm 2..:(

4/23/2012 10:02:00 pm

azzah dulu main anak patung yg dilipat dgn kain batik dan jugak main zeropoint kt sekolah..

4/24/2012 12:46:00 am

alahai nostalgia betul mainan2 tu..huhuu nak balik kecik2 leh tak? huhuu best kan? budak2 skrg mane rase semua ni..mane ade ipad, mane ade gadget2 canggih? tp kite survive dgn sangat happy zaman budak kankankan??

4/24/2012 12:49:00 am

masa mas smua de kat atas ni gak.

cmpur main getah slh stu fav gak

4/24/2012 01:56:00 am

building fort tu paling mengusik kalbu. da lame tinggal. rindunya zaman kecik dulu~ huuu

4/24/2012 02:22:00 am

eh...kita sama even lahir taon 90 an..ala beza setaon je kita pon..hahaha...masa kecik2 dulu suka gak main masak2, baling selipar, congkak yg buat kat atas tanah dan buah dia bukan guli tapi biji getah...ni mmg betul2 kampung..main getah (zero point)..main tukar tiang masa sekolah agama waktu rehat...dan banyak la...rasanya game dulu lagi best dari sekarang..hahaha.

4/25/2012 08:30:00 pm

@lynn kamarul

sama la.. main masak2 betul2.. siap bawak periuk kecik la ape.. pastu kena marah. hehe

4/25/2012 08:30:00 pm

@Haruno Hana 하나

xjumpe dh bnde tu skrg.. huhu

4/25/2012 08:30:00 pm

@Ckin Kembaq

hehe..

4/25/2012 08:31:00 pm

@LiLy @ MumMyQiStInA

sama la sis.. bau dia mcm ada something, xleh nak decribe mcm mana.. hehe

4/25/2012 08:31:00 pm

@Syamira Yahya

tau xpe.. huhu

4/25/2012 08:33:00 pm

@zera eira

budak skrg ni duduk dpan laptop mcm dah kena gam vontot kat kerusi pun dia xkesah.. xsihat sgguh.. huhu

4/25/2012 08:33:00 pm

@Detective Fiqa

hehe.. rse mcm nk jadi budak kecik balik kan?

4/25/2012 08:36:00 pm

@Chic Na

tau xpe.. mcm bosan je budak2 skrg kan?

4/25/2012 08:38:00 pm

@mama pipie

skrg dah xnmpak dh org main pacman ni kan?

4/25/2012 08:39:00 pm

@puteri kasih

hehe.. tau xpe sis.. mcm xpeduli dunia luar je kan?

4/25/2012 08:40:00 pm

@BlueiceButterfly

tau xpe.. ntah2 xtau bnda2 tu wujud..

4/25/2012 09:25:00 pm

@Azzah

zeropoint xyah cakap.. hebat la.. hehe

4/25/2012 09:26:00 pm

@misyamissyou

betul betul betul! hwhw

4/25/2012 09:28:00 pm

@MaYa MustWany

yg zeropoint tu ye? hehe

4/25/2012 09:29:00 pm

@anNaqia

tau xpe.. nak balik ke zaman tu balik.. =(

4/25/2012 09:36:00 pm

@iEdYa AbDuLLaH

samalah dayah!! rindunyeeeeee....

4/28/2012 06:19:00 am

@shafiq

haha.. nostalgia. Bdak2 skrg ipad tu bende bese. ^^

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...