21/04/2012

Saya suka Dark Chocolate!


Hari ni nak sambung lagi cerita pasal chocolate. Semalam entry mengenai chocolate favourite (klik SINI untuk baca entry tersebut), dan hari ni pulak Chipmunk nak share mengenai dark chocolate. Macam yang Chipmunk cakap dalam entry yang lepas, Chipmunk prefer dark chocolate compare dengan chocolate biasa.

Tau tak dark chocolate ni banyak khasiatnya? Mesti ada yang tak tau lagi kan? Ni yang Chipmunk nak share ni, mengenai khasiat dark chocolate.


1. Baik untuk jantung
Dark chocolate ni membantu dalam mencegah penyakit jantung. Ia mengandungi flavonoids yang bertindak sebagai antioxidant. Flavonoids ni melindungi sel dari molekul merbahaya yang dipanggil free radicals. Free radicals ni terhasil apabila badan kita memecahkan makanan ataupun apabila terdedah kepada cahaya matahari ataupun asap. Free radicals ni kemudian akan menyebabkan kerosakan pada sel yang kemudiannya akan membawa kepada penyakit jantung.

2. Boleh memperbaiki mood anda
Dark chocolate merangsang pengeluaran endorphins, chemical ada pada otak yang menyebabkan perasaan seronok. Selain daripada tu, dark chocolate juga mengandungi serotonin, yang bertindak sebagai anti-depressant.

3. Melindungi kulit
Penyelidik dari German mendapati flavonoids dalam dark chocolate menyerap sinar UV, membantu melindungi dan meningkatkan pengaliran darah ke kulit dan jugak memperbaiki penghidratan dan kompleksi kulit.


4. Membantu mengawal gula dalam darah
Salur darah yang sihat dan peredaran darah yang tidak terjejas membantu dalam melindungi dan melawan type 2 diabetes. Flavonoid dalam dark chocolate juga membantu mengurangkan rintangan insulin dengan membantu sel untuk berfungsi secara normal dan mengembalikan keupayaan untuk mengunakan insulin dalam badan secara efficient. Dark chocolate juga mempunyai glycemix index yang rendah.

5. Mengandungi Theobromine
Theobromine ini bertindak untuk mengeraskan enamel gigi. Jadi, dark chocolate akan merendahkan risiko untuk mendapatkan cavities. Tapi ni kalau kita mempraktikkan penjagaan gigi yang betul. Ha, siapa kata makan chocolate banyak-banyak boleh merosakkan gigi? Theobromine ni jugak merupakan mild stimulant, tak macam caffeine. Dan ia berguna untuk mengurangkan batuk.

6. Vitamin dan mineral yang tinggi
Banyak vitamin dan mineral yang berguna untuk kesihatan kita dalam dark chocolate ni. Contohnya seperti berikut
Orang selalu cakap, tak nak la makan chocolate sebab tengah diet. Diet tak semestinya tak boleh makan langsung kan? Cuma kurangkan. Lepas tu, orang cakap lagi tak nak la makan chocolate banyak-banyak sebab nanti gigi rosak. Sila baca balik point nombor 5 tu. Gigi rosak sebab makan banyak benda manis bukan sebab salah makanan tu tapi salah kita sendiri yang tak jaga gigi betul-betul kan?

One more thing, semalam ada blogger komen mengenai dark chocolate ni (sila rujuk gambar di bawah). Ada siapa-siapa boleh tolong explain tak?

klik untuk lebih jelas

sumber : Ini dan Ini.

29 comments

4/21/2012 08:22:00 am

suka sgt dark choc :D x sure lak sal dark choc yg cik hana tu tulis.. kena tanya pihak Jakim la senang cerita. :)

4/21/2012 09:12:00 am

sedapnya tgk gambar coklat tu...tp dalam surat khabar baru2 ni kata kalau banyak sgt makan coklat boleh timbul masalah reput tulang..apa2 pun pengambilan secara sederhana adalah yg terbaik

4/21/2012 10:38:00 am

reena penggemar coklat tegar..hehehe..came here..done follow..follow me back ok..

4/21/2012 10:49:00 am

Thx for sharing..
Coklat mmg banyak khasiat..& sedap tu yg ramai suka mkn...akak tak tau plak dark choc ni ada campuran..campuran apa erk..

4/21/2012 12:36:00 pm

wowww kaka. buat sy terliurr jee. haha :D. kat peti ais sy sekarang ni tgh penuh coklat. hehe
btw fiqa tak tauu pulak. maybe dia ada letak nii kot. bende mcm pi* hehe maybe. kita tak tauu :D

4/21/2012 12:57:00 pm

mama n family mmg makan dar coklat or semi sweet coklat.. lepas ni takut la plak nk makan yg ada label dark coklat tu.. apa yg dia tambah agaknye eh

4/21/2012 03:39:00 pm

erm, tak sure la plak pasal dark choc tu. cuba tanya dia balik.

blh kuatkan enamel gigi tu br tau. hehe. :)

4/21/2012 08:29:00 pm

uiks...letak gambor dark chocholate camtu leh cair air liur,hikhik..

ayu suke coklat cadbury jep...:P

4/21/2012 10:27:00 pm

nice entry kak. . ^^
ok baru tahu kebaikkn coklat, selame ni denga keburukkan je. .hehe

4/21/2012 10:28:00 pm

nice entry kak. . ^^
ok baru tahu kebaikkn coklat, selame ni denga keburukkan je. .hehe

4/21/2012 11:59:00 pm

tak berapa suka sangat coklet ni walaupun dia sedap. hehe. :)

4/21/2012 11:59:00 pm

x suke ceklat. pelik an.... x tau lah nape...

4/22/2012 05:14:00 am

suke jugak hiihiiii

4/22/2012 10:23:00 pm

~byk ek kebaikan rupanya..tak sia2 suka mkn..hehe :p

4/23/2012 03:15:00 pm

@Haruno Hana 하나

tu la.. bnda yg org smpaikan mcm ni susah nk percaya.. sbab xde bukti yg kukuh.. tu lebih baik kan..

4/23/2012 03:17:00 pm

@ell

coklat biasa rasanya tu.. klau dark chocolate ni lain sikit..

4/23/2012 03:19:00 pm

@LiLy @ MumMyQiStInA

ntah la kak.. sy pun baru tau.. huhu

4/23/2012 03:30:00 pm

@Detective Fiqa

ntah la.. xpndai pulak nk cakap.. maybe emulsifier atau apa2 tu sumbernya dari haiwan.. tp kita xtau sama ada tu lembu ke, kambing ke atau yg tu. boleh jugak sebab alcohol content.. sebab x diterangkan dgn lanjut jd kite pun blurr la..

4/23/2012 03:31:00 pm

@mama pipie

tu la.. patut yg tu explain lg detail so xde la org tertanya-tnya.. hmmm

4/23/2012 03:32:00 pm

@anNaqia

sama la.. baru tau jugak.. hehe

4/23/2012 03:33:00 pm

@Ayumi Comot

coklat cadbury suka yg ada almond atau black forest.. yg lain x berapa.. hehe

4/23/2012 03:34:00 pm

@Syamira Yahya

semua benda ada pro dan kontranye.. cuma kite je yg xtau.. =)

4/23/2012 03:35:00 pm

@Eein Azryn

nape xsuke coklat? =)

4/23/2012 03:36:00 pm

@deqyalalink in-situ

hehehe

4/23/2012 03:37:00 pm

@BlueiceButterfly

suka dark chocolate jgak eh? hehe

4/24/2012 12:54:00 am

sedapnya.lagi2 klu de kcg.hihi

4/25/2012 08:27:00 pm

@MaYa MustWany

sama la mas.. tp sy prefer almond.. yg lain xbrape sgt.. =)

4/28/2012 06:13:00 am

@KorN

tak suke? xpe. bleh try bende lain lg :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...