03/04/2012

Oooo... Baru la Chipmunk tau!


Jujur Chipmunk cakap sebenarnya sekarang ni memang tak idea langsung pun nak update blog.  Tiba-tiba rasa kosong pulak minda ni. And then Chipmunk teringat mengenai soalan minggu ke 9 segmen Just For Fun Sis Puteri Kasih di mana para peserta disuruh meneka gambar. Dalam paling banyak-banyak soalan, soalan minggu 9 ni la yang paling susah sekali. Nak tau tak kitorang kena teka apa? Para peserta disuruh teka gambar buah apakah ini..




Gambar ni semua Chipmunk minta kat Pakcik Google je. Dan gambar-gambar diatas menunjukkan buah mulberry. Sebenarnya Chipmunk tak tau pun yang buah ni boleh ditanam di Malaysia. Ingatkan berries fruit ni hanya boleh hidup di kawasan yang suhu rendah atau sederhana rendah je. Bila google-google sebab punya lah nak tau jawapan kepada gambar yang Sis Puteri suruh teka tu, baru la Chipmunk tau yang buah ni boleh je ditanam kat depan rumah atau belakang rumah. Nak tanam dalam rumah pun boleh.

Ada banyak species mulberry ni, contohnya macam Chinese Mulberry, White Mulberry, Black Mulberry dan banyak lagi. Even African Mulberry pun ada tau. Tapi Chipmunk tak sure pulak rupa bentuknya macam mana. Before ni Chipmunk hanya pernah dengar je nama buah mulberry ni, tengok rupa bentuk tu tak pernah la pulak. Dan kalau tak sebab Sis Puteri memang tak tau la Chipmunk. Thanks ye sis!

Ha, hari tu Chipmunk ada baca mengenai khasiat mulberry ni kat blog Sis Puteri Kasih. Kalau nak baca sendiri boleh lah klik link kat bawah ni ye.


p/s: nak letak tajuk entry pun dah fikir lama. Memang tak ada idea langsung.

32 comments

4/03/2012 06:57:00 am

sedap mcm buah berry lain ei..

4/03/2012 06:58:00 am

ha'ah.. boleh tanam belakang rumah jugak... abah Hana ada tanam kat belakang rumah.. best gak makan.. hehe.. :D tp panggil buah berry je, x tau lak nama sebenar dia mulberry

4/03/2012 08:03:00 am

dulu kat rumah pun ada..hehe kat kelapa sawit..kat hutan... ^_^

4/03/2012 08:04:00 am

Hah...mulberry ker....masa kat atas tuh ingat buah blue berry...sungguh la akak ni buta buah...:P

4/03/2012 11:36:00 am

waahh haha. inagt mula mula buah anggur. :P hehehe. tapi namapk mcm sedap jee lahh. err. kak nak satu boleh ?

4/03/2012 11:40:00 am

sop selalu makan kalau blk rumah kg..
masam.. tp best

4/03/2012 01:39:00 pm

oh , mulberry name die.. firt ingt anggur td.. hahhaha !

4/03/2012 04:42:00 pm

oo buah nie.. xtau nama dia b4 ni ..pnggil anggur kecik je.. hee..


p/s: thanx klik says ieyza. ieyza dah klik churp2 kat cnie jugak ^_^

4/03/2012 04:49:00 pm

ooo baru mas tahu gak..
hihihi

4/03/2012 05:36:00 pm

mulberry. penah dgr, tp xpenah rase. huhu.

4/03/2012 06:19:00 pm

aisya tau tak..sis pun baru bulan lepas dpt tau sal mulberry ni. itupun sebab jiran sis tanam dan selalu sis tengok diorang petik pastu terus makan.

tapi kan aisya memang rajin buat homework kan. sis puji sikap aisya tu :)

4/03/2012 09:38:00 pm

mcm best je mulberry ni hehe :)

4/03/2012 11:38:00 pm

mulberry shida pn xtau..tgk mcm sedap jer hehee..

4/04/2012 12:48:00 am

kalo ada benih nak sikit.. hehe

4/05/2012 01:52:00 am

@aku HaniAsyira

xtau la.. sbab xpernah rasa pun.. huhu

4/05/2012 01:52:00 am

@Haruno Hana 하나

sedap x?

4/05/2012 01:52:00 am

@Ckin Kembaq

teringin nak tau rasa buah ni mcm mana.. =)

4/05/2012 01:53:00 am

@Cik Sweet Pea

sy pun baru tau jugak ni.. hehe

4/05/2012 01:53:00 am

@Detective Fiqa

sy pun nak jugak.. DF tlg carik kan la.. bleh? hehe

4/05/2012 01:54:00 am

@gnesop.com

xpernah rasa lg pun. huhu

4/05/2012 01:54:00 am

@teha

sy lg la.. xtau buah ape.. hehe

4/05/2012 01:55:00 am

@Ieyza Afieyna

pernah mkn ke ieyza?

thnks jugak.. =)

4/05/2012 01:55:00 am

@MaYa MustWany

same la kite.. hehe

4/05/2012 01:55:00 am

@anNaqia

same2! huhu

4/05/2012 01:56:00 am

@puteri kasih

sy ni klau sis xmasukkan dlm segmen mmg sy xtau la.. hehe

sis puji lebih sgt ni.. maluuuu..

4/05/2012 01:56:00 am

@Miss Purple Ungu

nmpk sedap kan? hehe

4/05/2012 01:57:00 am

@shida'R

penah dgr nama je.. rupa xtau plak mcm mne.. =)

4/05/2012 01:57:00 am

@ejulz

kalau jumpa mmg nak jugak la.. =)

4/05/2012 01:17:00 pm

tak pernah tengok lagi buah nie. adik beradik stroberi ke ape ni ? :)

4/06/2012 12:09:00 am

@m!3yr4h_LolLy

lebih kurg la.. adik beradik xsama mak xsama bapak.. hehe

4/14/2012 08:53:00 pm

~comelnyer buah nie..kat mana ada ek?tringin lak..hehe

4/15/2012 03:46:00 pm

@BlueiceButterfly

xtau la. tercari-cari jugak ni.. hmm

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...