30/09/2013

Tips makanan sedap dan menjimatkan untuk kucing

Seperti diketahui ramai, Iolls ada dua ekor kucing gemuk kat rumah. Wah, bunyi macam famous amos je kan. Tak apa, tak salah berangan. Hiks. Apa yang Cik TengTeng dan Abang E'el ni makan sampai gemuk macam tu? 

Siapa cakap TengTeng gemok ha?

Kitorang memang tak bagi makanan lain selain 'keropok' kucing tu. Kadang-kadang sesekali bagi jugak wet food. Ha, jenama yang mana satu yang kucing dua ekor ni makan? Kalau diikutkan, Cik TengTeng dan Abang E'el suka dengan makanan kucing jenama Fancy Feast tu. Tapi faham-faham je lah. Harga Fancy Feast ni agak mahal sedikit. Satu paket biasa tu tak sampai seminggu dah habis. 


Sebelum beralih arah kepada Fancy Feast, kucing gemok dua ekor tu memang makan Whiskas tu je. Jadi cara mak adalah dengan mencampurkan makanan kucing jenama Fancy Feast dan Whiskas. Tengok Cik TengTeng dan Abang E'el makan, bukan main selera lagi dan sesuai jugak dengan kucing-kucing gemuk ni sebab setahu Chipmunk, lain kucing ni, lain jenama makanan kucing yang sesuai untuk perutnya. Macam manusia jugak lah. Ada yang alah dengan sesuatu makanan tu. 


Campurkan satu paket besar Whiskas dengan paket biasa Fancy Feast. Cukuplah bekalan Cik TengTeng dan Abang E'el untuk sebulan. Makin hari makin gemuk kucing debab ni. Mana tak nya, sekejap-sekejap minta tambah. Cik TengTeng tu siap dah kena pesan dengan Vet lagi jangan makan banyak sangat. 

video
Masing-masing sibuk kacau mak. 

p/s : Tengok Cik TengTeng dan Abang E'el lagi berselera makan makanan yang dicampurkan macam ni. 

36 comments

9/30/2013 09:55:00 am

slam..

wah xtau pula ade mknan kucing nama fancy tu..kat uma yaya bg whiskas tu je..mmg besau gemok..makan je dia tau..huuu

9/30/2013 10:13:00 am

kita pun ada kucing gemok. kucing betina nama dia chibi , ambil nama sempena nama kartun kegemaran , chibi maruko chan hihihi :P

9/30/2013 10:13:00 am

tapi owner lama pesan, kucing tak sesuai makan wiskas takut merosakkan buah pinggang, jadi terpaksa la kita mintak ayah kita sponsor science plan, rm200 tahan 3 bulan. besar!

9/30/2013 11:45:00 am

huish. satu besen tuu. sha punya kucing pon makan whiskas. huhu

9/30/2013 11:52:00 am

Sy pn ada bela kucing dari sekor sampai ke cucu dah skrang. Saja nak bertanya. Fancy Feast & Whiskas mana satu lagi mahal? Kenapa beralih kpd Fancy Feast?

9/30/2013 01:45:00 pm

mesti bulu cantik kan? orang kata kalau makan whiskas bulu kucing cantik... fancy feast pun quite popular juga kan?

9/30/2013 01:59:00 pm

@Cik Yaya

makan tido main.. tu je lah.. main pun debab jugak..

9/30/2013 02:01:00 pm

@Liyana Lunia.

haha.. dulu ada kucing nama Akko chan.. sempena kartun secret of Akko chan tu.. tp dah mati terminum racun.. :(

Kucing yiying ke? ke mmg tak elok utk kucing? kenapa eh?

amboi, rm200 untuk tiga bulan.. haha.. ade org sponsor takpe ah..

9/30/2013 02:01:00 pm

@sha (chirp chirp)

utk sebulan tu.. hehe

9/30/2013 02:04:00 pm

@seri.selaseh

Fancy Feast yg lagi mahal.. paketnye kecik aje..

nak kata beralih kepada fancy feast takdelah beralih sepenuhnya.. cuma kucing sy yg sekor perut dia lebih sensitif.. kalau makan whiskas, sakit perut dan selalu mengalami cirit birit.. fancy feast dia boleh terima..

mula2 dulu tercampur secara tak sengaja.. dia boleh terima campuran kedua tu, tu yg teruskan sampai skrg.. yg sekor tu pulak takde masalah sgt.. :)

9/30/2013 02:05:00 pm

@Farah Waheda Wahid

whiskas bulu cantik tapi fancy feast bulu kucing rasa lembut.. hehe..

9/30/2013 02:14:00 pm

tu dia meriah dengan makanan kucing yer

9/30/2013 02:15:00 pm

licha xbela kucing

9/30/2013 02:16:00 pm

my sis bagi kucing2 dia makan guna jenama prodiet..
yg sekor tu badan dia memang dah macam obesiti dah haha

9/30/2013 02:39:00 pm

mama takde kucing....

9/30/2013 03:01:00 pm

saya alergik kucing..huhu

9/30/2013 03:39:00 pm

Kucing kalau gemok, lagi comel. Tapi kalau obes, susah pulak kita nak control dia makan. Sahizatul Sahimi

9/30/2013 03:40:00 pm

akak dah lama tak bela kucing.. selera betul teng teng dan e'el makan..

9/30/2013 04:21:00 pm

comel je =) msti manjakn kucing 2..dah la gemuk..time gaulkn pn boleh dtg makan lg..ish3..kena beli alat snaman..bg dia bersenam skit..

9/30/2013 04:48:00 pm

ooo..macam tu..mun nak try la kat kucing mun nanti..kurus sgt..memilih makanan..

9/30/2013 07:18:00 pm

eeee...gemoknya eh..asa mok kubitnya pipinya
mcm pusak mek kat umah..berat badannya
dah la suka tdo dlm umah
mun nk engkahnya kat luar umah, mestinya lari...org pemes kata nya tek

Jemput join ga kmk tok & menangi hadiah bernilai RM550
Giveaway Butik Comel Collection

9/30/2013 07:50:00 pm

anak-anak sis yang kat rumah ni pun kena berdiet sebab badan dah makin naik...hehehe

9/30/2013 08:26:00 pm

X ksempatan lg nk bela kcing
Main kcing jiran je.
Hehe

10/01/2013 11:56:00 am

@Liza Licha

sekadar utk ilmu tambahan. kot2 la berguna di masa depan. hehe

10/01/2013 11:57:00 am

@ezyra daniel

prodiet pun okay jugak.. cuma tak sesuai dgn kucing sy.. huhu. sakit perut jadinya..

10/01/2013 11:57:00 am

@Norhasniza Khalid

utk bahan bacaan tambahan.. cewah.. hehe

10/01/2013 11:57:00 am

@fuza

syg lah.. hehe

10/01/2013 11:58:00 am

@sahizatul sahimi

memang pun.. kalau diorg mengiau nk minta makan, kdg2 biar je.. taknak layan sgt nafsu makan kucing ni.. hehe

10/01/2013 11:59:00 am

@S.K.A

haha!

memang hari2 bersenam pusing satu rumah main kejar2.. tak kurus2 jugak

10/01/2013 11:59:00 am

@Cik Mun

mungkin makanan dia skrg tu tak sesuai kt dia kot.. huhu

10/01/2013 12:00:00 pm

@Yumida Huda

haha.. pusak kmk nang diam dlm rumah ajak.. kalau engkah luar pun takut, laju jak berekot masuk rumah balit. hehe

10/01/2013 12:00:00 pm

@puteri kasih

sama lah sis dgn yg 2 ekor ni.. gemok!

10/01/2013 12:01:00 pm

@Shark Kay

takpe, kucing jiran pun jadi lah.. menghilangkan stress bermain dgn kucing ni.. hehe

10/01/2013 12:06:00 pm

@azizah :)

haha.. mana tak satu paket besar tu

10/01/2013 11:17:00 pm

kucing makan whiskas bulu jadi cantik kan.. kuat makan jugak cik teng teng ngan E'el ni ye..

10/02/2013 01:13:00 pm

@Chic Na

itupun dicatu.. hehe.. klau tak, lg kuat makan..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...