18/02/2012

Sila baca setiap patah perkataan untuk FAHAM.


warning: ini bukan entry tak puas hati atau menegur. Cuma menyuarakan. Maaf kalau ada yang terasa.

Ini dah masuk tahun keempat Chipmunk berblogging kalau nak diikutkan. Dengan blog lama dulu adalah nak masuk 3 tahun. Tapi tak berapa aktif pun dan kemudian Chipmunk delete blog tersebut atas sebab-sebab tertentu. Hampir setahun jugak Chipmunk stop blogging. Dan kemudian En. Barney ajak Chipmunk buat blog sama-sama. Dah hampir setahun pun blog ni. Tapi macam Chipmunk je yang lebih update blog. Mungkin ramai yang tak perasan kot yang blog ni ada dua owner.

Eh, tak perasan panjang pulak mukadimahnya kan. Straight to the point. Selama bertahun jugak berblogging ni, tak pernah pun Chipmunk post entry tak puas hati tentang blogger lain, atau menegur mana-mana pihak sekali pun. Dan hari ni ada something yang Chipmunk nak suarakan. Sila baca betul-betul, entry ni bukan untuk menegur atau menjatuhkan siapa-siapa tau.

Dunia blogging sekarang kan, kalau kita tengok ramai blogger yang letak butang follower yang macam dalam gambar di bawah ni...


Jujur Chipmunk cakap, Chipmunk tak berapa suka dengan cara macam ni. Nak tau kenapa? Ni Chipmunk cerita pasal hal kelmarin. Bila Chipmunk check shoutbox, ada seorang blogger ni bagitau Chipmunk something.


Mungkin ada yang cakap "budak ni, tu pun nak kecoh ke?". Tapi bagi Chipmunk bagusla macam tu, at least kita tau. Mula-mula Chipmunk hairan. Rasa macam dah follow blog ni tapi never mind just tekan la button follow tu lagi. Bukan susah pun. Lepas tu, Chipmunk suruh la blogger tu check lagi ada tak nama Chipmunk. Dan still beliau cakap tak ada jugak. Tu Chipmunk dah pelik. Masuk balik blog tu dan tekan balik button follow dan Chipmunk masuk page ni balik.


Bukan tadi dah follow ke? Tapi kenapa suruh follow lagi? Tu yang buat Chipmunk jadi tawar hati dan just tekan pangkah. Mood pun dah rosak. Nak follow pun dah tak ada rasa nak follow dah. Sebab tu Chipmunk tak suka cara macam ni. Bukan sahaja menyusahkan tapi merosakkan mood. Lagi suka muncul window yang macam ni.


Just klik follow, lepas tu boleh tengok sama ada kita dah follow atau tak. Senang dan simple. Dan tak ada lah orang anggap yang kita ni nak menipu. Kata dah follow, tapi tak pun.

Jangan ramai pulak yang unfollow aku lepas ni.

p/s: kadang-kadang nak jadi blogger ni, fikiran kena lah matang. tak la tersinggung atau mengecilkan hati mana-mana pihak.

36 comments

2/18/2012 06:43:00 am

huhu saya letak semua jenis button follow dekat blog. baru tau kenapa ada org kata dah follow tp tk follow lagi, tp takde pulak tanya dia. rupanya sebab n, thanks :)

2/18/2012 08:18:00 am

btul 2 chipmunk meera sokong chipmunk...hehehe !!!

2/18/2012 09:47:00 am

entry yg bagus sbb abg ayie juga mengalami yg sama. terutama butang follower mcm tu.

2/18/2012 10:03:00 am

sabar ya :)

2/18/2012 10:07:00 am

kadang2 yang letak follow cam gambar paling atas, xnampak..

2/18/2012 10:32:00 am

sokong la.. kakcik pon tk suka, kadang mood nk follow pon tk jadi..:)

2/18/2012 11:28:00 am

kdg2 bnda canggih2 sgt ni pon ssh jgk....yg biasa n simple lg sng kan..

2/18/2012 11:45:00 am

Kay setuju . tak berapa minat dengan button tu . sebab ianya totally menyusahkan . kita pun pernah kena macam tu -.-

http://dalilamimi-mimiepotpet.blogspot.com/2012/02/cinta-remaja-part-6.html

2/18/2012 01:00:00 pm

lebih senang kan bila ada kotak follow tu kita boleh tengok orang follow kita :)

2/18/2012 01:40:00 pm

saya pun mengalami situasi yang sama dgn awak . :)

2/18/2012 01:57:00 pm

yes! memang betul! fa dah lama nak tulis pasal benda neh!
sebab sebenarnya, tak silap fa, kalo follow ikut cara first tuh, dia ada limit, 300 blog je.
means, agak2 ar kan kita mesti dah follow more than 300.

tapi kalo yang standard yang boleh tengok kita dah follow tuh, takda limit, that's why kita boleh follow sesuka hati.

2/18/2012 02:29:00 pm

saya rasa kan sis , pemilik blog tuh mungkin pakai blogskin kot ? sebab saya pun ada alami benda yang sama . well , blogskin memang dah already lengkap disertakan dengan button Follow dan Dashboard macam yang sis tunjuk tuh , tapi button tuh mengandungi ID BLOG OWNER ASAL BLOGSKIN (pencipta blogskin) tuh . tapi malangnya , mereka2 (pengguna) yang amek dan guna blogskin tuu kadang-kadang terlupa nak tukar ID owner tersebut dan gantikan dengan ID Blog diorang SENDIRI . that's why bila sis tekan Follow , memang sis berjaya jadi follower , tapi sis sebenarnya follow blog orang lain (owner asal blogskin) , bukannya blog yang sis singgah tu . sadis kan ? saya bukan pengguna blogskin , tapi saya pun ada pakai button yang sama macam tu , tapi awal2 lagi saya dah pastikan yang button tu mengandungi ID Blog saya , not anyone else ^^

i'm sorry if apa yang saya alami nih tak sama dengan apa yang sis alami . by the way , jangan tension yer sis , nanti hilang comelnya :)

2/18/2012 03:45:00 pm

sis setuju ngan aisya...kdg2 sis pun confius sama ada dah follow ke belum

2/18/2012 03:48:00 pm

akak. serius saya sokong akak. saya lebih gemar macam tu yg biasa tu. sebab senang nak follow =.=

2/18/2012 06:03:00 pm

tak minat tengok button follow ala tumblr tu..ni blog,function dia bukan sama cam tumblr..nak follow pon jadi tawar hati...ape betul ke kita dah follow..kita pun tak tau kan?:)

2/18/2012 10:27:00 pm

saya punya macam mana kak???hehe;-)

2/19/2012 12:12:00 am

setuju.mas pun xsuka benda alah tuh.dulu mas guna browser opera,tekan je..auto blog kita (tempat dashboard) trus jdi blog dia gak.sjk tuh sper pakai tuh xadd.mnyusahkn je,nk kne bkk blik.

now pakai g.chrome.xde msalah,tpi tkut kes mcm ni gak

2/19/2012 09:42:00 pm

byk2 button nak click mmg payah la. permudahkan cara, maka ramailah follower..

2/19/2012 09:46:00 pm

@Lady Emilya

tak kisah dengan org yg letak semua jenis button follow tu. lg bagus. org boleh pilih.. =)

2/19/2012 09:47:00 pm

@Aremeera

hehe.. =)

2/19/2012 09:47:00 pm

@Nadya Karim

nk sabar apenye.. dh ckp awal2 dh, bukan marah pun.. hehe

2/19/2012 09:48:00 pm

@shairah

betul tu.. dah xnmpak button follow tu ape lg terus la tekan pangkah.. nk follow tp xtau mcm mne.. =)

2/19/2012 09:49:00 pm

@kakcik kepala kecik

betul betul betul.. =)

2/19/2012 09:50:00 pm

@Gadis Biasa

cantik mane pun blog tu kalau menyusahkan tetap org tak berminat jugak kan.. =)

2/19/2012 09:51:00 pm

@fierceyfazira

merosakkan mood je kan? huhu

2/19/2012 10:13:00 pm

@Fathiah Hamim

ha, itu la Fa.. tapi budak2 biasalah.. ingat nak blog cantik je.. tapi tak tau menyusahkan orang.. dah tu nanti meroyan tak tentu hala.. hehe

2/19/2012 10:24:00 pm

@Cik Intan ♥

thanks explain.. =)

tapi still prefer lagi button follower yg biasa.. cantik mmg cantik tapi tak boleh nk make sure kita dah follow ke belum. nanti orang cakap kita ni penipu pulak. Haih.. rosak imej.. hehe

2/19/2012 10:25:00 pm

@puteri kasih

tu pun satu hal jugak sis.. huhu

2/19/2012 10:26:00 pm

@Detective Fiqa

tau xpe.. ni susah2 mood pun rosak.. huhu

2/19/2012 10:28:00 pm

@myra azraff

tu la.. nanti ade pulak yg tibe2 sound kt shoutbox pasal follow2 ni.. hehe

2/19/2012 10:29:00 pm

@iEdYa AbDuLLaH

nak jugak die ni.. hehe.. dayah punye ok saje.. =)

2/19/2012 10:41:00 pm

@MaYa MustWany

tu la mas.. kalau nak add org tgk dulu button follower die.. kalau yg mcm tu mmg dah tawar hati la..

2/19/2012 10:42:00 pm

@yana halim

betul ape yg akak ckp tu.. =)

2/20/2012 01:16:00 am

@Ayie Abas

harap lepas nie xde lah salah phm dah..

2/20/2012 04:28:00 pm

same la.. ieyza pun xsuka bnde tu.. kite dah follow.. tapi bila tkan blik kita follow boleh lagi.. pelik2..

2/20/2012 11:08:00 pm

@ieyza afieyna

ha, itu la ieyza.. pastu cakap kite tipu la ape la.. tu yg xsuke tu.. huhu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...