22/02/2012

Art of Paper Quilling


Suatu ketika dulu ketika Chipmunk tengah melompat dari satu blog ke satu blog (suatu ketika dulu lah sangat, baru beberapa hari lepas), Chipmunk tersinggah kat satu blog ni (nak tengok boleh klik SINI). Dan pada saat itu lah Chipmunk terjatuh hati dengan paper quilling. Ayat tak payah la nak berbunga sangat. Eh, kata orang seni. Haruslah berbunga kan (Eh, orang seni ke?). Orang seni la kot, mantan penari kolej dan juga merupakan ahli kelab teater kolej suatu ketika dulu. Boleh la tu kan jadi orang seni. Ok, stop merapu.

Tau tak apa itu paper quilling? Kalau dalam bahasa melayu tak tau la orang panggil apa. Sebenarnya paper quilling ni suatu seni atau kraf yang menggunakan jalur-jalur kertas. Tak kisah lah digulung dan dibentuk macam mana pun. Macam susah je nak buat benda ni, macam leceh je tengok. Tapi hasil dia, sangat cantik! Chipmunk ada google beberapa gambar, nak tunjuk apa paper quilling ni.






Teringin nak belajar buat paper quilling ni. Nanti boleh buat sendiri card guna paper quilling ni. Kad birthday, congratulation atau kad kahwin ke. Eh?

28 comments

2/22/2012 10:12:00 am

Cantik sangat..sangat kreatif lah..

2/22/2012 11:39:00 am

wah cantik gile yg ikan tu......nk belaja gak, tp malas nak start, cmne ek?

2/22/2012 12:45:00 pm

Iskk..tak mampu nak membuatnya...hahahhaha. Orang seni sahaja yang boleh...
Jom join Hanif Blog Bloglist
Hanif blog bloglist
Salam kenal….dan I follow sekali
Lepas letak sila komen yekk..

2/22/2012 02:47:00 pm

ada org jualkan paper ni.. pasal pernh tgk dia wat album kawen

2/22/2012 03:23:00 pm

cntik kn bende tu.. org yg betul2 kretif je leh wat.. xde seni memang hncus la.. hee

2/22/2012 04:07:00 pm

wow! cantik la. . =)

2/22/2012 04:22:00 pm

cantik kak. :D awesome. sy kagum dgn orang yg buat ni. cantik. rasa nak suruh dia buat gambar conan untuk sy hehehe

2/22/2012 06:06:00 pm

waaa~ nampak comel aje bila wat camtu.. Hana pun minat gak ngan kraf ni ^_^ minat menjahit.. hehe

2/22/2012 06:40:00 pm

wahh , lawa laa paper quilling nie . first time dgr sal nie :) . thanx for sharing ^.~

2/22/2012 08:10:00 pm

bnda ni mmg nice.kat fb mas siap org jual2..mmg cntik.

2/22/2012 08:12:00 pm

wahhh..cntiknye..

bru first time dga paper quiling..hee..sian kan?

2/22/2012 08:36:00 pm

nice laa paper quiling 2..hehe kalo wat kad kawen mmg kreatif laa :) tpcam amik mse yg lme je nk siapkan 1kad kotkan?

2/22/2012 10:17:00 pm

cantiknya..sis pun nak belajar la..hehe

2/22/2012 10:49:00 pm

comel nye..yg ikan tu.. perghh

2/23/2012 07:17:00 pm

@KETUAT DI KAKI

very colourful :)

2/23/2012 07:18:00 pm

@Hanif Idrus

aku pun xmampu nak wat.. kang jd bende lain kang..

anyway.. thanks... :)

2/24/2012 12:06:00 am

@LiLy @ MumMyQiStInA

tu la sis.. teringin nak belajar.. =)

2/24/2012 12:06:00 am

@Cik FaRiZaM

start slow2 la.. hehe

2/24/2012 12:07:00 am

@Shafila Ismail

ramai yg buat guest book ni.. hehe

2/24/2012 12:07:00 am

@ieyza afieyna

tau xpe.. dah xde rupe dah nnti.. hehe

2/24/2012 12:08:00 am

@Syamira Yahya

tu la cantikkan.. nk try buat jugak.. hehe

2/24/2012 12:08:00 am

@Detective Fiqa

mesti cantik kan.. hehe

2/24/2012 12:09:00 am

@Haruno Hana 하나

tp paper quilling dgn menjahit ni sgt beza.. hehe

2/24/2012 12:09:00 am

@mirmashi94

same2.. hehe

2/24/2012 12:10:00 am

@MaYa MustWany

tu la.. drpd kte beli baik buat sendiri.. lg puas hati kan?

2/24/2012 12:11:00 am

@acheeqa farhana

kat m'sia paper quilling ni x famous lg kot.. hehe

2/24/2012 12:12:00 am

@puteri kasih

jom sis.. kte blaja same2.. hehe

2/24/2012 12:13:00 am

@INA_Noorlina

mmg kena start 5 tahun awal la jawabnye kak.. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...