06/10/2013

Aiskrim Goreng yang simple!

Request daripada adik paling bongsu dan paling manja. Nampak roti atas meja, suruh mak beli aiskrim dan kemudian suruh kakak pulak yang buat. 

Mesti ramai yang dah tau macam mana nak buat aiskrim goreng homemade kan? Paling simple dah tu. Tapi tak kira, nak share jugak macam mana nak buat aiskrim goreng sendiri. 

Gambar bawah dari kiri ke kanan

Cuma perlu ada roti, cawan plastik dan aiskrim. Letak satu sudu aiskrim atas sekeping roti. Tak kisah lah perisa apa yang uolls nak. Letak aiskrim secara berpatutan bukannya secara berlebihan ye. Letak satu slice lagi diatasnya. Tekap dengan cawan plastik tu kuat-kuat. Bila dah bulat cantik, biarkan dalam freezer semalaman. Goreng dalam minyak yang panas. Bukan lah goreng pun tapi masukkan sekejap je sebenarnya, nak cukupkan syarat je. Dan tadaaa, siap! Simple je kan?

p/s : Ada lagi yang nak masuk dalam bloglist Chipmunk tak? Cepat jawab soalan pada nota kaki entri INI sebelum tengah malam ini.

44 comments

10/06/2013 08:40:00 pm

wahh hana baru tahu lah. thnx cipmunk share. hehe nt hana nak try. :D

10/06/2013 08:54:00 pm

Slalu dgr pasal aiskrim goreng ni tapi xpenah makan apatah lagi nak buat heheh

10/06/2013 09:12:00 pm

fuh macam sedap je.. mohon nak salin resepi ni bole?

recent post : <a href="http://budakbandunglaici.blogspot.com/2013/10/pentingnya-google-kepada-blogger.html>Pentingnya Google+ Kepada Blogger</a>

10/06/2013 09:17:00 pm

Salam.

Walaupun simple..tpi sampai skrg lana tak buat2,hehehe

Takda siapa nak makan kat rumah ni..

10/06/2013 09:35:00 pm

pernah skali wife aku buat utk aku. mlm tu bole pulak blackout. terus x jd aiskrim goreng aku.

10/06/2013 10:37:00 pm

nk goreng tu bpe lme ea?
mletup x nnti kalo goreng?

10/06/2013 11:51:00 pm

aiskrim goreng. nyum nyum hehe

10/07/2013 01:39:00 am

dekat hostel, kalau dah macam nak meletup sangat otak ni asik hadap assignment je mesti turun pi block sebelah beli ice cream goreng hewhew, sedap! :)
*xdapat join bloglist, lambat online mihmih

10/07/2013 09:10:00 am

senang nya..:)

10/07/2013 09:23:00 am

Sedapnye aiskrim goreng..buat pun senangkan...dah lama tak buat ni..nak buatlah nanti..

10/07/2013 10:58:00 am

dah buat dgn adik hari tu. tp adik didiey letak punyalah byk ais krim smpai meleleh kuar. haha! pastu bila goreng, time makan tu ais krim tu cair.. nape ek? sbb goreng lama sgt ea?

10/07/2013 11:43:00 am

nampak memang mudah, tp percaya tak jaa belum penah pun try buat sendiri.. adeh laa.. sedih2x..

10/07/2013 12:15:00 pm

salam, hahaha wahhh...serius ok sy baru tahu aiskrim goreng ni boleh 'dihomemadekan' dlm sekelip mata jer~ b4 ni sy beli yg mmg dah jual kat pasaraya2..thanx lah buat entry ni, hihi..nk try gak nt, mmg mudah ! :D

10/07/2013 01:51:00 pm

@asha hana

dah try roger2 eh.. hehe

10/07/2013 01:52:00 pm

@huny madu

try la buat.. hehe.. tp takleh makan selalu sgt.. minyak. huhu

10/07/2013 01:52:00 pm

@Marou Apple Hijau

sila2.. hehe..

10/07/2013 01:53:00 pm

@Tinta Lana

sy tunggu org minta buatkan.. baru buat.. kalau tak, sama lah. tkde org nak makan. hehe

10/07/2013 01:53:00 pm

@aswadz

hahaha! ini lawak..

10/07/2013 01:54:00 pm

@MG schmidt

kalau goreng TNT masuk je confirm meletup terus.. hehe..

berapa saat je pun.. roti dah kuning sikit terus angkat. make sure minyak tu betul2 panas.

10/07/2013 01:54:00 pm

@Nadya Dyana

hehe.. sedappp..

10/07/2013 01:55:00 pm

@Affy Afiqah

alah, join je.. takleh pakai sgt pun syarat tu.. hehe

10/07/2013 01:55:00 pm

@Normi Nieza

sangat! hehe

10/07/2013 01:56:00 pm

@LiLy @ MaMaQiStInA

mmg senang tutup mata pun boleh buat kan kak. hehe

10/07/2013 01:56:00 pm

@jaakechik

lepas ni boleh lah kak jaa buatkan utk minum petang ke.. hehe

10/07/2013 01:57:00 pm

@lynndamya

same2.. hehe

10/07/2013 01:58:00 pm

@cik didiey

celup 3-4 saat je.. make sure minyak tu betul2 panas.. huhu..

10/07/2013 02:33:00 pm

memang sedapp! buat sendri senang..

10/07/2013 02:43:00 pm

akak tak pernah lagi mencuba buat aiskrim goreng ni.. boleh akak cuba buat guna resipi aisya ni..

10/07/2013 04:15:00 pm

dah lama tak makan aiskrim goreng ni...hehe senang je ye nk bt..buleh ah pasni..:)

10/07/2013 04:48:00 pm

wow..sedap ni

10/07/2013 11:20:00 pm

senang je kan nak buat...tapi sis tak pernah buat. Tak ada siapa nak makan..

10/08/2013 05:14:00 am

tak celup telur ke?? dah lama xbt ni =) dlu rajin gak tlong adik buatkn

10/08/2013 01:36:00 pm

nak kena try ne nanti..hehe

10/09/2013 12:35:00 pm

nak try nti...
cam senang je kan..
tp nk jadikan dia goreng tu yg pyh tu..
xmau makan mknan bergoreng..huhu
askem bakar xde ke? ^o^

10/09/2013 03:29:00 pm

sdp sik? cx salu tgk org lain buat. kmk sik prnh try lg. buatkan cx satu blh sik? cx mok homemade drp ktk jak. hahaha

10/09/2013 04:02:00 pm

@azizah :)

tau takpe kak.. hehe

10/09/2013 04:03:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

dah siap nnti boleh lah roger2 ye kak.. hehe

10/09/2013 04:03:00 pm

@Mime MF

sangat senang.. pejam mata pun boleh buat. aha!

10/09/2013 04:07:00 pm

@fuza

hehe..

10/09/2013 04:08:00 pm

@puteri kasih

sy buat satu dua je sis.. dah lah.. buat byk2 takde org nk makan.

10/09/2013 04:08:00 pm

@Fais-SKA

ade ke aiskrim goreng celup telur?

10/09/2013 04:09:00 pm

@Cik Itah@RRP

sila2.. hehe

10/09/2013 04:10:00 pm

@Cik Yaya

cik yaya celup dua-tiga saat je untuk minimize penyerapan minyak.. nk cukup syarat biar dia crunchy sikit.. pastu lap dengan tisu.. tapi kena gigih la.. haha..

10/09/2013 04:10:00 pm

@CXopportunities

boleh2.. sikda hal.. hehehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...