06/10/2013

Bulan dan Bintang

First of all. Nak ucap terima kasih buat rakan-rakan blogger yang risau I ni diet teruk sangat (Rujuk entri INI). Alah, jangan risau lah. Benda lain makan macam biasa je sebenarnya. Cuma ganti sumber utama karbohidrat je iaitu daripada nasi kepada roti. Dah lama buat macam tu, jadi dah develop daya tahan terhadap nasi tu. Jangan risau ye. Bab-bab makan ni memang jaga sikit sebab taknak mendatangkan kemudaratan kepada diri sendiri. Makan makanan yang berminyak atau terlampau manis dan masin pun boleh pening kepala. 

Okay, kita pulang semula ke pangkal jalan. Bercerita tentang apa yang patut diceritakan. 

Kat rumah ni stok makanan bijiran seperti Koko Krunch atau Honey Stars atau yang sewaktu dengannya wajib ada. Sebabnya ada dua. Satu, adik Chipmunk pagi-pagi wajib breakfast makan cereal macam ni before ke sekolah. Dua, sebagai makan malam perempuan yang tengah menaip ini lah. Tapi bukan lah tiap-tiap malam, kadang-kadang je. Plus perempuan ni memang peminat tegar Honey Stars. Jangan salah faham pulak, I memang jenis yang tak berapa gemar makan makanan yang berat-berat waktu malam, bukan sebab diet. Nanti bila nak tido, perut rasa full semacam dan mendatangkan ketidakselesaan dan akhirnya mata susah nak lelap. Tapi dengan syarat, bangun esok pagi jangan skip breakfast ye. 

Kalau dulu dalam entri INI, bijirin Honey Stars ada dalam bentuk roket. Sekarang baru tau ada bentuk bulan jugak rupanya. Tahu pun sebab tengok kotak Honey Stars ni. Excited macam kanak-kanak riang sekejap, ambik satu kotak Honey Stars terus masukkan ke dalam troli. 


Roket sudah, bulan pun sudah. Agak-agak lepas ni bentuk apa pulak ye? Planet? Angkasawan? Memang strategi pemasaran yang cukup berkesan bagi kanak-kanak ribena (kononnya lah) tengok bentuk yang macam-macam jenis.

Wahai bulan, wahai bintang

p/s : Bintang-bintang berkedipan, hanya satu mengusik pandang. Cepat siapa nak teka ni lirik lagu apa?

38 comments

10/06/2013 08:03:00 am

dah lama akak tak makan cereal macam tu.. sedap tu..

10/06/2013 08:44:00 am

alamak. baca entri ni teringat zaman kecik2 dulu
sebelum pergi seklah breakfast honey star tuang dalam susu segar atau milo.

ntah la sape nyanyi . yuna ke ntah ler dear

10/06/2013 11:45:00 am

huhu. lepas ni planet2 pulakks :D

10/06/2013 12:22:00 pm

tu la.... dah ada bulan sekarang ni ekk...

10/06/2013 12:55:00 pm

dulu.... masa mengandung inilah yang mama suka makan... entahlah kenapa... sedap kot..

10/06/2013 01:14:00 pm

nak siket honey star :D

10/06/2013 03:00:00 pm

fuhh.. minatnye.. aefa jarang breakfast.. slalunye brunch terus hehe

10/06/2013 03:24:00 pm

hari ni beli honey star hari ni gak habis.. hehe duk ngap2 ja.

10/06/2013 05:52:00 pm

x tauk kmk lagu ya
tp nang nyaman coco crunch ya
makan slalu gilak jd x bez..rasanya manis..hihi

10/06/2013 07:05:00 pm

ehh baru tahu ni.. almaklumlah da lm xmkn bijirin cmni..

10/06/2013 07:40:00 pm

Bintang hati by Amy Mastura ;) Kmk pun samaa minat honey stars! Ngehee.

10/06/2013 09:15:00 pm

Assalamualaikum.

Aisya..pasni bentuk komet halley kot,hahaha

Kita selalu buat kudap kokokrunch, honeystr ni. Cornflakes madu pn suka gak buat kunyah2 memalam.

#Lagu Bintang Hati ke? Taktahulah yang.. sbb tak selalu dgr lagu,huhuh

10/06/2013 09:35:00 pm

aku pun sker mkn honey star. kalo mls nak kuar mkn, mmg aku bedal honey star je.

10/06/2013 11:08:00 pm

Kalau breakfast ika suka makan honey stars ni tak pun koko crunch pastu mix dengan susu segar (dutch lady/HL). Memang perfect breakfast, untuk supper pun ok jugak. Takdela bila nak tidur tu perut rasa macam tak selesa sebab kenyang sangat kan :)

10/07/2013 09:27:00 am

Qis pun suka makan ni..ada bintang2 tu comel katanya..hehe..

10/07/2013 11:46:00 am

diet karbo orang panggil tu (diet tak mkn nasi). x mengapa. hubby jaa pun penah diet karbo. utk dptkan tenaga dan nk suruh kenyang, hubby jaa just mkn ayam bakar, ayam rebus yg dicicah ngn sos blackpepper aje. diet boleh, asalkan jgn smpai x mkn apa-apa terus... kalo ada makanan gantian yg lain ok jer. hehehehe...

p/s : tajuk lirik lagu tu ''Bintang hati'' nyanyian dari amy mastura kan??

10/07/2013 01:36:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

sy suka utk kunyah2 sambil blogwalking ke.. hehe..

10/07/2013 01:37:00 pm

@.::: Princess MOMOY :::.

milo? tak pernah pulak buat mcm tu.. selalu susu je.. hehe

10/07/2013 01:37:00 pm

@sha (chirp chirp)

tu la kan.. hehe

10/07/2013 01:38:00 pm

@Mia Liana

nak tarik perhatian suruh kanak2 makan kot.. hehe

10/07/2013 01:45:00 pm

@Norhasniza Khalid

sedap kot.. hehe

10/07/2013 01:45:00 pm

@Aya Zuki

ambik lah. hehe

10/07/2013 01:45:00 pm

@Aefa Aerisya

hehe.. buat kerja perut kosong takleh jadi jugak. hehe

10/07/2013 01:45:00 pm

@hana hadi

beli yg kotak paling besar punya.. hehe

10/07/2013 01:46:00 pm

@Yumida Huda

manis juak lah mun makan byk gilak.. hehe

10/07/2013 01:46:00 pm

@azizah :)

tu la kak.. hehe.. sy pun baru tau tengok kotak honey stars hari tu. hehe

10/07/2013 01:47:00 pm

@Tinta Lana

tu la. kunyah2 sambil mata pandang laptop tengok drama korea. tak sedar dah habis. haha

10/07/2013 01:47:00 pm

@aswadz

tau takpe.. makan dengan susu segar.. tu pun dah kenyang!

10/07/2013 01:48:00 pm

@Affy Afiqah

kalau supper bg sy dah berat kot.. haha

10/07/2013 01:48:00 pm

@LiLy @ MaMaQiStInA

skrg ada bulan.. tu pun comel jugak! hehe

10/07/2013 01:51:00 pm

@jaakechik

tak jugak kak.. sebab bukan tak ambik karbohidrat terus.. gantikan sumber karbohidrat je.. so kalori yg kita consume lebih rendah berbanding kalau kita makan nasi.. tp kalau diet, kalau tak seimbang, nutrien tak cukup memudaratkan juga tu.. huhu

10/07/2013 01:51:00 pm

@Vee Lea

yeay.. high five! hehe

10/07/2013 11:27:00 pm

sis pun suka makan honey star, duk kunyah sambil buat kerja :)

10/08/2013 01:39:00 pm

sedap ni buat breakfast hehe macam budak budak la pulok :D

10/09/2013 12:39:00 pm

nyummy2! fevret yaya jgk ni selain koko crunch..ngeee =D

10/09/2013 04:19:00 pm

@puteri kasih

lepas tu tak sedar dah habis.. hehehe

10/09/2013 04:19:00 pm

@Cik Itah@RRP

takpe, berjiwa muda gitu.. hahaha!

10/09/2013 04:20:00 pm

@Cik Yaya

org tua org muda pun minat honey star dan koko krunch.. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...