21/10/2013

Homemade sushi yang simple

Dalam entri INI, I kan buat homemade sushi dari lebihan nasi siangnya. Dan semalam, adik bongsu minta buatkan sushi lagi untuk dia. Boleh lah share kat uolls pulak macam mana nak buat. Kot-kot lah ada yang ikut cara cikgu tak bertauliah ni kan. 


Senang je nak buat sebenarnya. Jadi bagi yang takut-takut nak makan sushi sebab takut tak kena dengan tekak boleh try buat sendiri dalam kuantiti yang sikit. Bahan-bahannya pun ikut selera masing-masing lah. 

Bahan-bahan :
Nasi
Mayonis
Seaweed 
Crabstick
Telur
Tuna


Untuk Nasi


Sebenarnya ada beras untuk sushi tu sendiri. Tapi malas nak mencari dan lebih baik ambik lebihan nasi supaya tak lah membazir. Dan juga sebenarnya, untuk nasi ni kena campur dengan cuka beras. Tapi Iolls gaul nasi tu dengan mayonis je. Nak bagi sifat sticky kat nasi tu sebenarnya. Banyak mana mayonis yang perlu kita guna? Yang tu ikut sesedap rasa lah, jangan sikit sangat dan jangan pulak banyak sangat. 

Untuk Inti

Crabstick yang telah dibelah dua

Inti ni sebenarnya ikut selera masing-masing. Macam yang Iolls buat ni, ada crabstick, telur dadar (dipotong panjang-panjang) dan tuna. Kalau uolls nak letak timun, atau carrot pun boleh jugak. 


Lepas tu, susun macam kat atas ni. I tak ada bamboo mat untuk buat sushi jadi I guna plastik ni saja. Hasil daripada treasure hunt di dapur, plastik ni pun boleh jugak untuk diguna. Apa entah nama plastik ini, selalu orang guna kalau nak balut nasi lemak tu. Sebab tengok Kak Namee Roslan pun buat macam ni jugak. Belasah je lah. Janji bergulung lah sushi tu. 


Make sure uolls gunakan pisau yang sangat tajam. Baru cantik potongannya. So tak adalah jadi macam sushi yang I buat ni. Bersegi-segi dah rupanya.

p/s : Kalau uolls nak campur jugak cuka untuk buat nasi tu boleh follow cara-cara kat SINI. I pun follow yang tu jugak cuma modified here and there sikit. 

38 comments

10/21/2013 08:26:00 am

Wahhh...teringinnya nak buat...!

10/21/2013 09:21:00 am

rajin nye uolllss..haha

10/21/2013 01:35:00 pm

amboi sedapnya .. nasi kena campur dengan mayonis ker? uncle tak pernah buat lagi...kalau campur cuka dah macam tak lalu nak makan..tapi habis jugak sepinggan hahahha

10/21/2013 02:09:00 pm

Tedi tak makan mayonnaise... next...

10/21/2013 02:52:00 pm

dah semakin pro dah ni..lepas ni boleh jadi tauke sushi..hehehe

10/21/2013 04:03:00 pm

good sharing..:)

10/21/2013 05:17:00 pm

Simple jark duhal. Time BIG dolok ada lect mewk ajak molah. Tapi sidak ya makey telur ndahlah. Tapi kamek sik join sebab mewk sik makan seaweed. Heheh.

10/21/2013 07:05:00 pm

nyaman eh! engkah timun sikit, sak bunyinya krop krop
au jd org jepun mkn tok
lama x mkn sushi eh, cicah ngan wasabi...
yumida isi tabung Nuffnang sitok - churp2 - selamat menabung :)

10/21/2013 08:10:00 pm

woahh..tak perlu susah2 ke jepun la kalau nak makan sushi lepas nih..hehehe..

10/21/2013 09:05:00 pm

woowww aisyaa!! mudah juga nak buatnya yer...

10/21/2013 09:07:00 pm

wah!! pandainye aisya buat sushi... menarik ni... boleh la try nanti...

10/21/2013 09:27:00 pm

sushi siap.. sila pos ke jb ye. HAHA

10/21/2013 09:58:00 pm

Nyaman eh! Lmk sik makan sushi.. hee

10/21/2013 11:31:00 pm

akak sangkakan sushi tu diperbuat dari ikan mentah.. rupa-rupanya guna tuna.. kalau macam ni boleh cuba buat nanti..

10/22/2013 02:57:00 am

pndai bt..sedap x ni?? xpnh lg mkan..kalau nk cuba bt 2 boleh la sruh adik je bt..nmpak smple n cm sedap je XD

10/22/2013 07:44:00 am

wah..sama macam sushi yang jual kat luar...boleh cuba ni..

10/22/2013 08:37:00 pm

wahhh pandainya awak bt mcm ni. first time jumpa org melayu pndai bt shushi. sedap nya. hehe ^_^

10/23/2013 12:43:00 pm

@Cik Nur™

sila2. simple je tu.. hehe

10/23/2013 12:44:00 pm

@Sally Samsaiman

haruslah uolls.. haha

10/23/2013 12:44:00 pm

@shaifful hairi

mesti kes kebulur dah tu.. hehe

10/23/2013 12:44:00 pm

@Tedi

cuka lah.. apa susah? hehe

10/23/2013 12:44:00 pm

@puteri kasih

hahaha.. boleh la sis.. hehe

10/23/2013 12:45:00 pm

@Normi Nieza

tq.. :D

10/23/2013 12:46:00 pm

@Isabel Diaz

telur, timun ya nang selalu org letak. hehe

10/23/2013 12:46:00 pm

@Yumida Huda

kmk sik minat wasabi. pelik rasanya. haha.. sik masuk..

10/23/2013 12:47:00 pm

@husna zahidi

tak payah berangan ke jepun walaupun sushi king cuma.. lepas ni bersushi di rumah je. hehe

10/23/2013 12:47:00 pm

@azizah :)

sangat! hehe.. tak payah berpenat lelah bertukang kat dapur. hehe

10/23/2013 12:47:00 pm

@miz ruha

sila2.. sambil layan novel. hehe

10/23/2013 12:48:00 pm

@syuk shusuke

suruh lah syazwani buat syuk.. hehe

10/23/2013 12:48:00 pm

@Sally Yatiey

ajak ktk kakak ktk molah.. hehe..

10/23/2013 12:49:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

tengok org jugak kak.. yg ikan mentah tu salmon.. salmon sedap cuma sy takleh makan banyak sgt yg raw tu..

10/23/2013 12:49:00 pm

@Fais-SKA

nak tau sedap atau tak kena rasa sendiri lah.. hehe

10/23/2013 12:49:00 pm

@LiLy @ MaMaQiStInA

boleh lah akak dan Qis bertukang kat dapur buat sushi ni.. hehe

10/23/2013 12:50:00 pm

@asha hana

ini da melambung sgt ni. hehe

10/23/2013 01:09:00 pm

wahhh mnjadi lah ^_^ sama hehee..yg pentg sedap..nyumm..

10/24/2013 09:11:00 am

wahh pndainyer dier buat sushi..ade rupe usshi tu pon jadila kan..hehenmpk sedap tu..bleh try buat jugak pas ni..hehe
thanks cik aisya share ..^_^

10/25/2013 08:21:00 pm

@Shida Radzuan

betulll. kenyang perut suka hati! haha

10/25/2013 08:21:00 pm

@Cik Yaya

try jgn tak try.. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...