22/10/2013

Snail Facial?

Sebenarnya I ni bukanlah jenis yang sangat menitikberatkan penjagaan wajah ni. Benda-benda basic tu buat lah. Before tido basuh muka semua tu kan tapi nak pergi buat facial treatment and so on tu, memang tak pernah. Jangan kata pergi buat facial, tepek mask kat muka pun tak pernah. Orang sibuk-sibuk dengan mask Shiseido bagai, I buat don't know saja. Alhamdulillah, dikurniakan kulit muka yang tak banyak masalah. Cuma perlu amalkan tips yang basic cuma. 

Tapi ada satu facial treatment yang sangat rare di Jepun. Dengan menggunakan siput hidup. Er, siput? 


Katanya mukus daripada siput terbabit mempunyai campuran protein, antioksidan dan hyularonic acid yang kuat. Membantu untuk mengekalkan kelembapan kulit, melegakan keradangan dan membuang sel-sel mati


Treatment selama 60 minit dan biarkan siput-siput tersebut bergerak bebas di atas muka. Er, try imagine geli pulak. Mesti sejuk-sejuk je rasanya. Kononnya lendir daripada siput ni membantu untuk merawat sel-sel kulit dan snail facial ini dipercayai boleh merawat kulit yang rosak. Khususnya sel-sel kulit yang rosak akibat sinaran UV. 

Siput bukan sebarang siput tapi siput yang diberikan sayur-sayuran organik sebagai makanan. Contohnya, lobak merah dan bayam. Tapi macam disgusting pulak rasanya. Tak boleh imagine. Akan tetapi menurut Dr. Stephen Mandy, dermatologist dari Miami Beach, Florida, kaedah facial seperti ini masih lagi belum dapat dibuktikan secara saintifik. (Sumber : INI)


Lepas ni jangan pulak uolls gigih cari siput babi kat celah-celah pokok bunga, bagi makan carrot dan bayam dan tepek kat muka. OMG!

Sumber : INI

44 comments

10/22/2013 08:26:00 am

ni ala-ala macam rawatan lintah yang famous dulu gak ni..
tak berani nk cuba

10/22/2013 08:48:00 am

waaa... gelinya...

10/22/2013 09:30:00 am

oohh tidak! geli kut..hahahha
tak sanggup :D

10/22/2013 11:29:00 am

geli tu aisya.. kalau siput tu vegetarian takpe la kot.. teringat masa akak study dulu ada belajar parasit yang menyebabkan penyakit ikan menjadikan siput sebagai perumahnya..

10/22/2013 11:38:00 am

Geli eh.. hehe

10/22/2013 11:40:00 am

eee.. geli la nak kena letak siput kat muka ...

10/22/2013 11:59:00 am

ouhh geli xdpt bayangkan

10/22/2013 12:00:00 pm

adoii.. mmg takla nk wat facial ni.. huhu

10/22/2013 12:14:00 pm

ahh.. geli nya. haha

10/22/2013 01:09:00 pm

yucksss... takkan sekali kali ku cuba method ini. Islam itu bersih & indah!

huhu!

salam singgah.. ^^

10/22/2013 01:59:00 pm

eeeeeee yewwww gelii!!

10/22/2013 02:18:00 pm

pergi facial memang tak pernah tapi sekadar buat sendiri tu once in a blue moon adalah, tu pun guna bahan yang ada dekat dapur je. Tapi bila tengok facial siput ni geli plak rasa bila membayangkan siput tu kat muka...eeee

10/22/2013 05:11:00 pm

aduh.. cmna rasanya bila diletak atas muka.. geli kot

10/22/2013 07:36:00 pm

boleh cuba ni. siput sedut boleh guna tak. hihi

recent post : Review Samsung Galaxy Note 3 : Edisi Tengok Sahaja

10/22/2013 07:46:00 pm

eeee...gelik kmk eh..wek wek..terasa lendir koyong ya
yumida isi tabung Nuffnang sitok - sunsilk - selamat menabung :)

10/22/2013 08:34:00 pm

yakss. terasa pulak dekat pipi hana nie. huhu

10/22/2013 08:58:00 pm

nasib baik tak dilenyek siput tu buat paste !!

10/22/2013 09:47:00 pm

teknik cmni lebih kurang mcm guna lendir belut je..sma juga utk lmbapkn muka..sy lg hebat..xpakai ape2 pn kt muka..cuma bsuh je..elok2 je lmbap he3 =)

10/23/2013 05:04:00 am

Geli lak nengok sang siput merayap2 kat muka...eeee...

10/23/2013 08:40:00 am

Tak dapat bayangkan..macam geli jer nak letak siput kat muka.. :)

10/23/2013 12:32:00 pm

@sara

pernah dgr jugak pasal lintah tu.. hehe

10/23/2013 12:32:00 pm

@Norhasniza Khalid

tau takpe!

10/23/2013 12:32:00 pm

@Cik Itah@RRP

imagine pun tak sanggup.. geli!

10/23/2013 12:33:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

pengetahuan baru ni.. hehe

10/23/2013 12:33:00 pm

@Sally Yatiey

kannn.. yek

10/23/2013 12:33:00 pm

@ima

try imagine.. haha

10/23/2013 12:34:00 pm

@TelingaBulat

benda sejuk dan lembik merayap di muka.. errr

10/23/2013 12:34:00 pm

@Aefa Aerisya

kannnnn..

10/23/2013 12:35:00 pm

@Cik Gee

sape yg gilakan kecantikan mmg sanggup aje nk try.. huhu

10/23/2013 12:35:00 pm

@Liza Licha

yuckkk.. huhu

10/23/2013 12:35:00 pm

@azizah :)

tergelak pulak baca komen kak jijah ni.. sepenuh perasaan bunyinya.. hehe

10/23/2013 12:36:00 pm

@puteri kasih

dibiarkan merayap lg tu.. omg

10/23/2013 12:36:00 pm

@hana hadi

try imagine cmna.. haha

10/23/2013 12:36:00 pm

@Marou Apple Hijau

siput babi lagi best.. haha

10/23/2013 12:37:00 pm

@Yumida Huda

baca komen ktk, kmk terus imagine.. uweekkk..

10/23/2013 12:37:00 pm

@asha hana

sama lah masa tengah type entri ni.. terimagine.. yuck.

10/23/2013 12:38:00 pm

@Sally Samsaiman

omg.. this is worse.. hahaha!

10/23/2013 12:39:00 pm

@Fais-SKA

ye? tak pernah dgr plak.. tak follow sgt benda2 mcm ni.. sama lah.. basuh muka, lepas tu kalau guna compact powder, mekap lite2 tu baru cari mekap remover.. tu je.. toner bagai tu takde.. tepek krim je sikit. haha

10/23/2013 12:39:00 pm

@june mohd

ewwww.. takleh imagine..

10/23/2013 12:40:00 pm

@LiLy @ MaMaQiStInA

bukan macam geli tapi mmg geli kak.. huhuh.. imagine je pun dah kegelian.. ni pulak kalau letak betul2.. huhu

10/23/2013 01:03:00 pm

letak lintah pn geli ni kan siput..aduhaii huhuu..

10/23/2013 05:28:00 pm

wah..kira ni siput vegeterian la ni...huhu

*nak bela siput pasni..bg makan sayo je..pastu leh wat sdri facial kt uma..agagag ;p*

10/25/2013 08:20:00 pm

@Shida Radzuan

haha.. lebih kurang lah lintah dan siput.. lembik2.. kalau pegang takpe lagi. ni letak kat muka mmg takleh..

10/25/2013 08:20:00 pm

@Cik Yaya

hahaha! jgn lupa update hasilnya nanti ya..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...