08/11/2013

Fobia!


Fobia? Semua tahu apa itu fobia kan? Malas nak explain sebab Iolls sekarang dalam mode malas yang bermaharajalela. Malas menaip entri, malas mencari idea, dan malas untuk blogwalking. Malasnya sama macam malas baca entri sebab nak cepat terus klik ruangan komen dan tinggalkan komen tapi jawapan untuk soalan yang ditinggalkan ada di dalam entri yang perlu dibaca. Ha, kan dah kantoi di situ. Sedih tau, penat je Iolls taip penerangan dalam entri tapi yang dah ada tu jugak yang ditanya. Sobs.

Eh, terlupa sekejap. Nak cerita tentang fobia tapi boleh menyimpang pulak. Luahan perasaan sebab ada beratus komen yang perlu dibalas. Beratus tu hiperbola lah tapi betul lah sampai ratus cuma baru seratus up sikit je. Tengok tu, melencong lagi dari point asalnya. By the way, fobia ni ada macam-macam. Mungkin ada yang uolls pernah dengar dan mungkin ada yang tak pernah didengar. Jadi sekarang nak share fobia yang mungkin agak pelik tapi sememangnya wujud sebenarnya. Cuma tak pernah jumpa lagi yang sebegini. 



Aulophobia. Ketakutan terhadap seruling. Like seriously, seruling?

Arachibutyrophobia. Perasaan takut terhadap peanut butter yang melekat di lelangit. Er, Iolls pun tak berapa suka juga peanut butter tapi still lagi boleh makan dan tak ada lah sampai macam ni sekali.

Geliophobia. Takut ketawa? Iolls baca nama phobia ni pun dah gelak-gelak. Geli? 

Genuphobia. Takut pada lutut. Apa lah yang nak ditakutkan dengan lutut? Lain lah kalau tengah gaduh dengan orang. 

Hippopotomonstrosesquipedaliophobia. Check 10 kali ejaannya betul atau tak. Rasanya mungkin ada spelling error kot tapi tak kuasa nak check lagi. Ini adalah fobia terhadap perkataan yang panjang. 

Linonophobia. Takut pada tali. Tak boleh lah jadi tukang jahit macam ni. Takkan sentuh gitar jugak. Er, dan semua yang ada tali?

Metrophobia. Takut dengan puisi. Puisi ni boleh membahayakan ke?

Ostraconophobia. Takut pada haiwan laut yang bercangkerang. Seperti ketam, udang. Kesian sungguh. At least I tak makan udang sebab alergik. 

Xanthophobia. Takut pada warna kuning. Kesian Spongebob, tidak disukai oleh golongan ini. 

Phobophobia. Fobia terhadap fobia. Er, yang ni sungguh tak faham. macam mana sebenarnya tu. 

Common phobias.

Pernah share tentang fobia sendiri. Pengajaran yang I dapat, kalau anda fobia terhadap sesuatu sila jangan share dalam entri Wordless. Makin fobia lagi adalah bila baca komen-komen! Sedaya upaya akan menjauhkan diri dengan 'sesuatu' itu. Especially budak-budak yang excited sambil heret 'sesuatu' tu atas lantai. Rasa macam nak menangis kat situ jugak! Rasanya macam pernah jugak kena usik dengan En. Barney sampai menangis-nangis. So, apa pulak cerita uolls tentang fobia ni? 

34 comments

11/08/2013 10:04:00 am

salam..

rase cm xde dalam senarai fobia tu..
tp yg pasti fobia dgn cicak..agagaga

*cicak pernah masuk lam baju masa kecik2 dulu....eeeee..geli gilerr >,<*

11/08/2013 11:47:00 am

Saya gayat n claustrophobia je.. huu

11/08/2013 11:58:00 am

Kmk ada 3 phobia. Ada juak update kt blog. Kmk paling takut ngan ular, pasya 2 gik phobia ya bkn takut tapi sensitive. Sensitive to bright lights and loud sounds :D

11/08/2013 12:54:00 pm

macam-macam jenis fobia ni kan...ada yang pelik-pelik. Tapi selalunya orang fobia pada sesuatu selepas bad experience.

11/08/2013 01:31:00 pm

yg last tu pobia macam mana tu ek? hehhee banyaknya jenis fobia :)

11/08/2013 01:39:00 pm

Wah nice...em, klw i fobia utk jawab call dr number2 yg tak dikenali..i akan mcm, owh damn nombor siapa ni, dan terus terfikir, siapa ni? kenapa call? dia nak apa? dan mcm2 lagi soalan yg ada dlm pale otak i nih, haha and at last, i xjwb pon call tu..mmg masalah betul i ni, mse fon tgh berdering tu mmg i akan berdebar2 gila rse nervous xtentu pasal ! haisshh pesal ntah !

i penah google, ade artikel explain psl fobia i ni, ,lebih pd social punya probs lah, takut nak berkomunikasi dgn strager cmtu, hahah :p

11/08/2013 02:01:00 pm

banyak juga jenis phobia ni kan.. baru tahu...hehe

11/08/2013 02:25:00 pm

terbelit lidah SB nak sebut,dik..hahaa..fobia dengan lidah terbelit, ada tak?..

11/08/2013 02:46:00 pm

@Cik Yaya

sy dah google utk cik yaya.. fear of lizards.. Scoliodentosaurophobia.. hehe

11/08/2013 02:47:00 pm

@Khamsi Abdullah

gayat sy tak.. hehe.. claustrophobic ni tengok tempat jugak lah.. bila sy dalam sesuatu yg muat2 utk badan sendiri je. huhu

11/08/2013 02:48:00 pm

@Vee Lea

ular kmk sik geli.. tapi takut lah mun ular ya ular bisa.. hehe

11/08/2013 02:48:00 pm

@Cik Itah@RRP

tak reti nk explain yg tu. hehe

11/08/2013 02:49:00 pm

@Lynn Damya

yg ni kita sama.. sy mmg jenis tak suka dapat panggilan dari number yang tak dikenali.. biar berdering sampai lah org tu tinggalkan msg.. susah jgak kadang2.. huhu

11/08/2013 02:49:00 pm

@azizah :)

mmg banyak! hehe

11/08/2013 02:49:00 pm

@Sue Bee

mungkin.. haha

11/08/2013 02:50:00 pm

@puteri kasih

yg ni mcm en. barney.. fobia dgn kucing sebab kecik2 dulu kena cakar dgn kucing. haha!

11/08/2013 02:53:00 pm

kita fobia dgn pengarah yg suka buat hukuman menggila hahaha

11/08/2013 05:47:00 pm

assalamualaikum..aisya :)

ada mcm2 jenis phobia ni kan..ada byk lagi dari yg disenarai aisya dlm entri tu....kadang2 melucukan bila phobia sesuatu yg kita x sangka.

11/08/2013 07:06:00 pm

hana selalu jugak ada yang tinggalkan komenta tp sebenarnya yang ditanya ada dalam entry. maknanya dia tak baca sepenuhnya. sobs sobs. haha hana tak ada dalam phobia2 di atas. :D

11/08/2013 07:49:00 pm

byk kategori oo phobia ya
kmk takut ngan pacat, keriang n beru
byk gik la..kmk nang penakut juak..hehe
isi tabung nuffnang sitok-hotlink

11/09/2013 01:38:00 am

Yonghwaphobia : fobia kalau jumpe Yonghwa depan-depan...chop! fobia ke histeria..?

11/09/2013 04:01:00 am

bNyknye jenis2 fobia :)

11/09/2013 05:03:00 am

macam-macam fobia haa, haha

ika pun ada fobia juga, tapi tak tahu laa nama scientific dia ape kan hewhew

11/09/2013 01:22:00 pm

ohh yer ke..sis pun masa kecik dulu pernah kena cakar dengan kucing kat rumah nenek. Siap kena pergi klinik sebab luka tu nampak macam kena potong ngan pisau je..hehe tapi yang peliknya sis tak pernah kena fobia dengan kucing sebaliknya jadi pencinta kucing plak..hahaha

p/s tapi dengan kucing seekor tu jelah sis tak pernah nak dekat

11/09/2013 01:43:00 pm

akak fobia tengok ular sawa.. geli rasanya..

11/09/2013 08:41:00 pm

Kamek takut ngan puisi. Hahaha. Sikdalah. Mewk sik takut just sik suka. Hihi.

11/10/2013 11:45:00 am

@Nida Husna

err.. hehe

11/10/2013 11:45:00 am

@Ayie Abas

tersangat lah banyak.. dan mmg yang merapu merepek pun ada..

11/10/2013 11:46:00 am

@asha hana

yg takde di atas?

11/10/2013 11:46:00 am

@Yumida Huda

haha.. yala kesimpulannya tek owh.. nang penakut. hehe

11/10/2013 11:47:00 am

@Putery FarHaNa

byk.. lebih byk dari yg disenaraikan.

11/10/2013 11:48:00 am

@puteri kasih

nenek sy baru beberapa hari lepas terpaksa dibawa ke klinik sebab kena gigit dgn kucing paksu.. kes en. barney ni rasanya takde lah teruk mana pun.. klau kita yg mmg selalu kena ni biasa2 je tu.. tp biasalah budak2 lg.. terbawa2 plak smpai besar.

11/10/2013 11:49:00 am

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

ular sawa sy suka. ular lain sy takmau. hehe

11/10/2013 11:49:00 am

@Isabel Diaz

ya ngeri namanya ya.. haha

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...