23/11/2013

Scrambled Egg with Cheese

Ini kisah petang semalam. Baru balik dari pergi bank bayar yuran pengajian adik, tiba-tiba rasa lapar pulak. Tak tau nak makan apa. Nak makan yang berat-berat macam, rasa bersalah pulak kat diri sendiri. Jadi adik offer nak masakkan Scrambled Egg with Cheese yang simple je. 

Bahan-bahannya cuma ini.


Pecahkan telur dalam mangkuk dan carikkan cheese slice kecik-kecik jadi macam ni. Panaskan butter dalam frying pan dan siap untuk digoreng. Kalau guna minyak jadi tak sedap pulak. Jangan biarkan lama sangat pulak. Bila cheese dah cair cantik je, telur dah masak, terus padamkan api. Tak payah tunggu-tunggu dah. 

 
Tabur sikit serbuk black pepper. 

Sebiji telur je dah cukup makan seorang. Dah cukup mengenyangkan. Cheese dan butter, tak boleh makan banyak sangat. Cepat muak. Adik I cakap, kalau nak menggemukkan badan boleh lah makan Scrambled Egg with Cheese ni hari-hari. Memang cukup 'menyihatkan' badan. 

54 comments

11/23/2013 10:22:00 pm

nampak sedap tu..tapi kalau selalu makan muak juga kan..hehe

11/23/2013 10:28:00 pm

Nampak sedap,nak cuba pas ni..good idea..selalu mkn telur,cuma pecahkan telur+mayonis,ni resepi terbaru leh cuba..hihi

11/23/2013 10:55:00 pm

sedapnya. tk pernah terfikir nk buat cmni. selalunya masak telur pecah kosong je. thanks sharing. nnti boleh cuba :D

11/23/2013 11:02:00 pm

sedapnya. nyami2. tak pernah pulak try masak dengan cheese. hik2. :)

11/23/2013 11:36:00 pm

Kalauletak tengah roti pun sodap :-)

11/24/2013 12:09:00 am

@puteri kasih

tau takpe sis.. ni kalau mkn time kenyang pun tak larat kot nak habiskan. huhu

11/24/2013 12:09:00 am

@Izyan Yan Cinnamon

tu la, sy pun tak terfikir nak letak cheese mcm ni. hehe

11/24/2013 12:10:00 am

@Mazni Munawar

betul2.. hehe.. sama2. :)

11/24/2013 12:10:00 am

@asha hana

sama lah.. bila rasa, wah yummynya.. haha

11/24/2013 12:10:00 am

@Syue Wana

kannn.. nak buat mcm tu la lepas ni. hehe

11/24/2013 01:58:00 am

waa.. nmpak macam sedap je..

11/24/2013 03:21:00 am

wahhhh ika suka cheese!
nak buat pun simple, tapi tak cair sangat ke scramble egg tu sebab kita goreng sekali dengan cheese? dia sticky or macam mana tu?

11/24/2013 03:31:00 am

Eeeee, telur & cheese? Sedap tu!

Tak pernah t'fikir nak cuba sebelum ni. Scrambled egg dgn mayo pernahlah mcm dlm iklan tv tu...

11/24/2013 03:33:00 am

Sedapnya..kegemaran sya ni.. :)

11/24/2013 06:25:00 am

senang je aisya...pejam mata bole buat tu..cewahhh..hehehe

11/24/2013 08:12:00 am

scramble egg sally suka mkn dgn baked beans...dgn cheese tak tau plak rasa camne :)

11/24/2013 08:19:00 am

Mcm sdp je..nk try la

11/24/2013 08:37:00 am

tak pernah lagi buat sendiri.. boleh akak cuba buat lepas ni..

11/24/2013 08:46:00 am

sedapnyaaa..nak try.. makan pagi mmg best ni

11/24/2013 09:18:00 am

kalo letak cheese byk2, mmg menyihatkan la.

11/24/2013 10:07:00 am

YA ALLAH SEDAPNYAAAAAAAAAAA
HEHEHEHEHE NAK <33333333


TT_TT

11/24/2013 10:15:00 am

Salam.

Mana cukup sebijik, lagi2 dah cmpur cheese. hehehe.

Lana biasa buat roti telur biasa je..ltk je skeping cheese..tu pun, sbb suka sgt cheese, ltk dua keping T__T

11/24/2013 10:42:00 am

macam nyamannnn.. sik pernah buat camtok.. :D

11/24/2013 12:25:00 pm

Wahh ! cam Sedap jekk . Nak test buadlahh ~ :3

11/24/2013 03:02:00 pm

wahhh!!!!sedap nie sedap!!nanti boleh la try!!!!!dah la zyra memang hantu cheese haha!!

11/24/2013 03:30:00 pm

Sedapkan scramble egg ? simple and delicious

11/24/2013 03:38:00 pm

sedap! :D

11/24/2013 07:27:00 pm

Simple.Nak try buatlah :D

11/24/2013 10:29:00 pm

simplenya resepi. ni buat makan dengan apa ye?

11/24/2013 11:43:00 pm

@Pha Is

try lah buat dan rasa sendiri sedap tak.. hehe

11/24/2013 11:44:00 pm

@Affy Afiqah

goreng sampai cheese tu sedang2 je.. lebih kurg lah.. goreng kejap je. nak cukup syarat bg telur tu masak.

11/24/2013 11:44:00 pm

@Hanih Borhan

sama lah.. dgn mayo selalu jugak.

11/24/2013 11:44:00 pm

@adrianna syaz

sedap tapi takleh makan byk. huhu. cepat muak.

11/24/2013 11:44:00 pm

@Ayie Abas

betul2.. haha

11/24/2013 11:45:00 pm

@Sally Samsaiman

try lah sally. dgn baked beans tak pernah pulak.. selalu baked beans makan gitu je. haha

11/24/2013 11:45:00 pm

@atien zuraidah

sila2.. :)

11/24/2013 11:47:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

hehe.. simple je...

11/24/2013 11:47:00 pm

@Mieza Jhaa K

betul tu kak.. utk breakfast tp lunch takyah mkn nasi lah. haha

11/24/2013 11:47:00 pm

@aswadz

tau takpe! haha

11/24/2013 11:47:00 pm

@Akeyla Azmi

buatlah sendiri. simple je tu. :)

11/25/2013 12:20:00 am

@Tinta Lana

utk sy mmg cukup.. butter dan cheese rasa cepat muak pulak. hehe

11/25/2013 12:21:00 am

@Sally Yatiey

try la polah. senang jak ya. hehe

11/25/2013 12:22:00 am

@Nizam Erul

hehe.. buat la. :)

11/25/2013 12:23:00 am

@ezyra daniel

sama lah! hehe

11/25/2013 12:23:00 am

@Afiqah Adzan

boleh di makan bila2 masa dan dimana jua. hehe

11/25/2013 12:24:00 am

@fatin wawa

sangat! hehe

11/25/2013 12:24:00 am

@Adam Faiz

hehe.. sila2.. :D

11/25/2013 12:25:00 am

@Sya Mimie

makan dengan roti boleh. nak makan mcm tu je pun sedap. hehe. kalau selera nk mkn dgn nasi pun tak jadi masalah jugak. :)

11/25/2013 12:42:00 pm

dapnyer...yaya biasa makan cuma bile pergi bcuti kat hotel@resort je..time bfast tu..slalu ade scmble egg ni..amik sikit je la..takat nak merasa..heee ^_^

11/25/2013 05:20:00 pm

Hahaha..menu utk org kurus ni aisya...to sng je kot bt yer...

12/03/2013 11:59:00 am

wah,sangat sedap..kena pula akak ni jenis 'hantu' telur..boleh cuba kat rumah malam ni..;)

1/01/2014 01:24:00 pm

@Cik Yaya

tak payah nk tunggu kat hotel/resort.. kat rumah pejam mata pun boleh buat. hehe

1/01/2014 01:25:00 pm

@ayut

org kurus? tak jugak. haha.

1/01/2014 01:25:00 pm

@IbuNoey

mcm adik sy lah kak.. sy panggil puteri telur.. setiap hari wajib makan telur. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...