02/11/2013

Jinakkan Kura-kura


Terima kasih saudari Nursyahidatul kerana bertanya. Tak boleh nak contact semula pulak sebab tak tinggalkan apa-apa link. Cuma ada nama dan gambar kucing comel je. 

Kalau nak jinakkan kura-kura kena bela lama-lama ke?

Dah puas bercerita tentang kucing. Hari ini topik kita tentang kura-kura pulak ye. Lagipun dah lama tak story-story tentang Ken Si Otai dan Dua Ekor Adiknya. Tak boleh nak share latest picture Ken Si Otai. Sebab sekarang kura-kura bertiga tu dalam jagaan En. Barney. Kalau boleh bawa naik flight memang I dah bawa Ken bertiga tu naik belon merentas Laut China Selatan. 

Berbalik kepada soalan tadi. Dah dua tahun bela Ken Si Otai, jadi ada lah pengalaman sikit untuk dikongsikan dengan semua. Kura-kura ni memang dah jinak sebenarnya, cuma perlu biasakan diri dengan manusia. Lebih spesifik lagi, tuannya. Jadi tak perlu masa untuk kita jinakkan cuma perlu biar kura-kura tu biasakan diri dengan kita. Senang cerita macam kucing jugak lah cuma kura-kura ni tak mengiau. Dan lagi satu, kura-kura agak lambat sikit untuk adapt dengan environment baru. Mula-mula tu mungkin kita perlu luangkan masa lebih sikit. Contohnya, boleh belai-belai cangkerang kura-kura. Ini pun sama macam kucing jugak. Tak perlu dijinakkan cuma bagi kura-kura tu masa untuk sesuaikan diri dengan persekitaran


Masa duduk hostel dulu, disebabkan I duduk bilik seorang jadi kura-kura bertiga ni dilepaskan je dalam bilik. Kalau lapar, pandai pulak kuis-kuis kaki kita minta makanan. Haish. Rindu pulak. 

Kalau ada apa-apa lagi soalan berkenaan kura-kura boleh lah tanya, InsyaAllah akan cuba jawab dengan sebaik-baiknya. Ataupun boleh terjah Entri Soal Jawab Mengenai Kura-kura. Boleh baca ruangan komen jugak. Jawapan yang diberikan mengikut pengalaman sendiri. Kura-kura ni semua sama je, ada cangkerang tapi hati tetap lain-lain jugak. Eh?

Oh ya, bagi yang bertanya kucing makan kura-kura tak, jawapannya adalah TIDAK. Kat rumah ni ada seekor kura-kura yang kitorang panggil Cik Kura. Cik TengTeng dan Abang E'el akan pastikan kura-kura ni tak keluar dari bekasnya. Kalau keluar pun Cik TengTeng dan Abang E'el akan halang kura-kura ni masuk tempat-tempat sempit yang susah kita nak ambik. Abang E'el cukup suka temankan Mak bagi Cik Kura ni mandi. Tak malu betul mengintai kura-kura betina mandi. 

p/s : Kalau Sally kata blog dia dah macam Official Blog CNBlue je, adakah blog ini boleh dikategorikan sebagai Official Blog untuk HAIWAN? Asyik bercerita soal binatang je?? Positif, ini blog pencinta haiwan. 

22 comments

11/02/2013 09:08:00 am

aya pernah bela kura2 dulu..tp mati.. :( nama dia mayil lambung..sempena cerita cinta kura2..huu

11/02/2013 09:10:00 am

tak salah menyayangi binatang...lagi banyak kita memberi kasih sayang lagi banyak yang menyayangi kita

11/02/2013 09:27:00 am

kura2 sensitif sikit..haha

11/02/2013 09:51:00 am

LOL! org tgh feeling baca pasal kura-kura, ada pulak dia selit CNBLUE kat situ! :P

11/02/2013 12:23:00 pm

Ohh patutlah lama juga aisya tak bercerita tentang Ken Si Otai, rupanya diorang duk dengan encik barney.

Kalau sis lah yang bela kura-kura..mesti diorang kena buli dengan 'anak-anak' sis yang nakal kat rumah ni

11/02/2013 06:34:00 pm

comelnya kura2 tu, ika ada sorang kawan yang bela kura2 ni, ular pun dia ada bela, iguana hahahaha
dia peminat haiwan exotic hewhew

11/02/2013 09:13:00 pm

bagusnya abg e'el jaga cik kura tu dr ke tempat sempit2..hehe

11/02/2013 09:21:00 pm

Geram nak ngintu benda kedak towk tapi masalahnya kamek towk pengelik. Gelik gilak ngan benda2 kedak towk. Huhu.

11/03/2013 11:41:00 pm

@Aya Zuki

tak tengok pun cerita tu. hehe

11/03/2013 11:41:00 pm

@Faizal Mohamad Twon Tawi

betul.. :)

11/03/2013 11:42:00 pm

@fendi@pharm.com

sensitif macam mana tu? :)

11/03/2013 11:42:00 pm

@Sally Samsaiman

hahaha.. twist tak kat situ? haha

11/03/2013 11:42:00 pm

@puteri kasih

kadang2 ada jugak kucing ni ajak main.. hehe..

11/03/2013 11:42:00 pm

@Affy Afiqah

ika tak bela? :)

11/03/2013 11:43:00 pm

@azizah :)

dia nak bermain sebenarnya tu kak.. hehe

11/03/2013 11:43:00 pm

@Isabel Diaz

haha.. payah juak kedak ya bah.. :)

11/04/2013 11:28:00 am

selain dari tu boleh jugak tgok cerita CINTA KURA-KURA lau xfaham lg kan..hehe ;p

11/04/2013 11:01:00 pm

@Cik Yaya

tak tengok lagi cerita tu. hehe

11/05/2013 12:29:00 pm

comelnya.. kalau dah minat bela tu mesti tak rasa susah..

11/08/2013 02:21:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

betul tu kak. :)

11/17/2013 09:25:00 pm

mmg ad gaya blog haiwan dh aisya..hihihi :))

11/24/2013 02:09:00 am

@ayut

haha. itu la pasal!

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...