02/11/2013

One Hundred Names - Cecelia Ahern

Ramai yang dah tau sebab Iolls selalu cerita, novelis yang paling diminati adalah Ramlee Awang Murshid. Itu novelis melayu, kalau untuk novel Inggeris pulak I suka baca karya-karya Cecelia Ahern. Dan baru je habis baca satu lagi novel Cecelia Ahern petang tadi. Tu yang excited sikit nak share dengan uolls ni. Hiks. 


One Hundred Names
Cecelia Ahern

Sinopsis :
As a journalist, Kitty spent the past few years chasing the big scoops – no matter the consequences. When she makes a terrible mistake, she finds herself mired in scandal, her career implodes and even her personal relationship are tested to the limit.

At a loss, Kitty finds distraction in a list of one hundred names her late mentor and boss, Constance, has left her. Kitty’s been given one final chance, the most important assignment of her life – to write the story behind the one hundred names as a tribute piece to Constance. As she tracks down the people on the list and tries to work out what connects them, Kitty meets some extraordinary people. Can these strangers stories help her finally understand her own?
Bagi yang tak pernah baca novel-novel Cecelia Ahern mungkin mengenali beliau menerusi filem P.S I love You (lakonan Hilary Swank dan Gerard Butler). Ini lagi satu movie yang buat Iolls menangis-nangis. Anyway, bukan nak story tentang P.S I Love You tapi novel One Hundred Names. Jadi tak perlu lah kita melencong ke arah lain ye. 

Novel One Hundred Names paling best lah setakat ni. Sampai terus ke hati. Hampir menitis jugak air mata ni. Berkisar tentang kehidupan seorang journalist yang berada di ambang kejatuhan bernama Katharine 'Kitty' Logan dan senarai yang mengandungi 100 nama yang perlu ditemuramah. Senarai 100 nama yang ditinggalkan oleh mendiang Constance. Boss dan juga mentor Kitty. Tanpa sebarang klu, atau cerita yang spesifik perlu dicungkil daripada individu-individu tersebut. Part menarik bila Kitty mula berjumpa seorang demi seorang dalam senarai 100 nama tu. Apa yang perlu Kitty cari dalam setiap cerita mereka ni? Macam mana Kitty nak relate kisah-kisah tersebut dengan kehidupannya sendiri dan apa sebenarnya kaitan 100 nama yang ditinggalkan oleh Constance sedangkan nama-nama tersebut tidak pernah mengenali Constance?

Every single person, has a story to tell.
Every single ordinary person, has an extraordinary story.
One Hundred Names
Cecelia Ahern.

Setiap orang ada ceritanya sendiri. Sama seperti cerita-cerita luar biasa yang dimiliki seseorang, setiap insan punya kelebihan dan kelemahan nya sendiri. Guna kelebihan yang kita ada untuk membantu memperbaiki kelemahan orang lain dan sebaliknya kita memerlukan kelebihan orang lain untuk baiki kelemahan diri sendiri seterusnya menjadi insan yang lebih baik lagi dari semalam. Jangan fikir yang diri ini useless dan life ni sangat membosankan. Hari-hari buat benda yang sama. Tak adventure kononnya. Tapi percayalah, there must be something extraordinary yang kita sendiri pun tak sedar. Back to basic, be positive! 

28 comments

11/02/2013 08:10:00 pm

tak minat sangat baca cite omputih sebab cepat bosan lainlah kalau cerita thriller2 ke. hee :)

11/02/2013 09:04:00 pm

Suka jugak Cecilia! Nak cari ah jugak!

11/02/2013 09:10:00 pm

macam bestt!!

11/02/2013 09:19:00 pm

Rajin na kitak baca novel BI. Mun kamek, novel BI towk kurang sikit. Blur2 jark jalan cerita mun kamek baca. Maklumlah, sik tentu pande BI.

11/02/2013 09:58:00 pm

ika suka juga baca novel inggeris, kadang2 banyak pengajaran yang kita boleh perolehi, nanti ika try cari novel ni ye, boleh baca juga :)

11/02/2013 10:58:00 pm

wahh..nampaknye kita share minat yang same...hehehe... done follow...salam kenal...folllow dayat balik tau :)

11/02/2013 11:12:00 pm

rasa teringin pulak nak baca >< ayat dia main peranan .. hihi

11/03/2013 01:05:00 am

macam best! serius gila sally tak baca novel english..

11/03/2013 04:01:00 am

Hana baru habiskan Cecelia Ahern's If You Could See Me Now :) One Hundred Names ada baca sikit tapi sekarang tinggal kat umah.. tunggu cuti sem la kalau nak baca balik..

tengah tunggu Cecelia Ahern's Girl in the Mirror sampai uni admin :p kalau nak beli novel English best (original) ngan harga yg murah boleh survey Page DeBook Room :)

11/03/2013 12:27:00 pm

macam menarik je ni...nak masuk dalam 'to buy list' jugalah ..hehe

11/03/2013 11:44:00 pm

@asha hana

thriller minat gak. :)

11/03/2013 11:44:00 pm

@azizah :)

memang best! :D

11/03/2013 11:45:00 pm

@Scha Nazri

cari jangan tak cari! :D

11/03/2013 11:45:00 pm

@Isabel Diaz

kmk ada juak perkataan yg kmk sik tauk.. terus buka kamus. paling2 pun google translate jak. hehe

11/03/2013 11:47:00 pm

@Affy Afiqah

bukan kadang2 tapi mostly english novel mmg tinggi moral valuenya.. that's why kadang2 lagi suka english novel compare dgn novel melayu yang macam fotostat je semua.

11/03/2013 11:47:00 pm

@Dayat Lucas

minat apa tu? hehe. membaca?

11/03/2013 11:48:00 pm

@siara elina

baca jgn tak baca. hehe

11/03/2013 11:49:00 pm

@Sally Samsaiman

mmg best tau.. tak rugi leka sampai lupa nak makan. hehe

11/03/2013 11:49:00 pm

@Haruno Hana 하나

thnks hana. tapi tak suka lah beli online.. (alasannya cerewet.. hehe)

11/03/2013 11:50:00 pm

@puteri kasih

menarik.. satu buku tapi ada byk cerita.. :)

11/04/2013 11:27:00 am

btl tu..len org len ceritenyer kan..
walau pun tajuk ssama tapi xsemestinye jln cerita nye pon same..

heeeee

11/04/2013 11:00:00 pm

@Cik Yaya

jarang2 jugak yg ada tajuk sama ni. hehe

11/05/2013 12:26:00 pm

akak memang dah lama tak membaca novel.. hehe..

11/05/2013 04:39:00 pm

Assalamualaikum aisya.

Cecelia..aaa, pernah baca PS I love you..tpi sekerat je,ekekeke

Tu pun pinjam roomate punya, dari situla baru kenal penulis Cecelia ni.

Lana pula bnyk baca karya James Patterson.. :)

11/08/2013 02:08:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

sy novel mesti ada kak.. dah jadi mcm keperluan pulak. hehe. busy pun sempat belek satu dua helai pun jadi lah.

11/08/2013 02:09:00 pm

@Tinta Lana

cecelia ahern cerita dia lain. mungkin nampak biasa tapi sangat extraordinary.. James Patterson pun boleh tahan jugak.. ada jugak baca novel2 dia.. :)

11/17/2013 09:30:00 pm

mak aiiiii..mmg xlynla nama2x bi novel ni.hebatla aisya..

11/24/2013 02:08:00 am

@ayut

datang dari minat jugak kot cik ayut. kalau tak minat nak membaca mmg susah jugak lah kalau nak layan novel ni. especially novel bi..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...