Sebenarnya tak habis lagi sesi perkenalan kita dengan buah-buahan tempatan yang uolls mungkin pernah dengar, tak pernah tahu, atau tak pernah jumpa khususnya buah-buahan yang ada di Sarawak dan Sabah. Sebelum ni, I pernah kongsikan buah-buahan yang rata-rata komen tak pernah tahu pun iaitu :-
Jadi kali ini, I nak story-story tentang Buah Embang pula atau nama saintifiknya Mangifera pajang. Kalau di Sabah, buah ini famous dengan nama Bambangan. Kalau tak silap melalui pembacaan I, buah ini boleh didapati hanya di Borneo especially in northern and western areas of Borneo.
Fresh dari kebun nenek.
Buah Embang atau Bambangan ini juga dikenali sebagai mangga liar (wild mango). Nak senang cerita memang satu keluarga lah dengan buah mangga dan kuini. Cuma buah ini merupakan species mangga liar yang terbesar.
Pakcik baru balik dari kutip Buah Embang di kebun nenek. Ambik sebiji terus kupas kulitnya dan makan. Rasa Buah Embang atau Bambangan ni, rasa macam kasar-kasar dan berpasir sebab isinya berserat tapi manis. Lebih kurang macam mangga jugak lah. Tapi I lagi suka buah embang daripadan mangga. Selain daripada buahnya dimakan, pucuk embang juga boleh dijadikan sayur. Dijadikan ulam-ulaman selalunya. Kalau tengok rupa, memang sebijik macam pucuk gajus. I selalu confuse, baunya saja yang membezakan.
Lagi kuning isinya, lagi I suka. Tak tau lah kenapa. Bila I google sikit mengenai buah embang, I dapat tau yang species ini dikelaskan sebagai rentan (vulnerable) dalam International Union for Conservation of Nature (IUCN) Red List of Threatened Species. Nanti suruh nenek tanam banyak-banyak lah pokok embang, bila musim buah boleh hasilkan produk berasaskan buah embang pulak. Jem misalnya. Berangan.
32 comments
kalau buat juice sedap nie. huhu
Pernah makan buah tok. tapi sik berapa minat ;D hee
Wow!serius best je tgk..tak pernah makan...
usha sikit:senandung semalam
ni namanya..buah bambangan, mmg sdp hihi..
saya pernah makan ni. tapi yang dah dijeruk or something like that. tak ingat. teringin nak rasa yang fresh macam nii. :D
nampak mcm senang nak kupas drpd buah mangga.
@asha hana
bagus jugak idea tu kan. tak pernah terfikir pun. hehe
@Sally Yatiey
kmk suka juak buah tok.. hehe
@ikhwan yusuff
rasanya lebih kurang mangga jugak.. cuma lain sikit lah. :D
@sHaRiNa eLyaNa
sabahan panggil bambangan, di sarawak pulak buah embang. :)
@Iris Jasmine
tak pernah plak rasa yang jeruk.. :)
@Nurul Farahizzati
kulit buah ni jauh lg tebal dari mangga. huhu. dan lebih keras.
wahh luar dia mcm ciku, warna coklat, dalam kuning. tak pernah pulak makan mangga liar ni, mesti manis ni. susah ke nak jumpa?
nampak sedaplah buah ni..:D
uniknya nama..hehe first time dgr & tgk buah ni..^^
unikla bntuk dlm dan luar dier...
sedap ke cik aisya?ade rase mnga ta?? heee
Buat cicah best juga ni
baru kak mia tahu..... huhuhu
Mmg xpnh try..byk lg khazanah bumi yg ayut xtahu...adehhh
boleh buat jem ke buah ni aisya? mesti sedap tu..
tak pernah tengok tapi nampak macam sedap jeaaa..
wahhhh nampak sedap ni, ishhh teringin nak pergi sarawak laa cari buah2 yang ika tak pernah jumpa yang ika baca dari entri2 aisya...rasa geram pula just baca tak dapat rasa T_T
cantik je dia bulat kan, kalau macam mangga bujur, ada yang bulat, tengok jenis mangga...
@Mazni Munawar
kat sini senang je bila tiba musim dia.. ciku versi bulat dan lagi besar. :)
@fatin wawa
kalau suka makan buah mangga mesti akan suka makan buah ni jugak :D
@Mime MF
rasanya semenanjung takde kot. :)
@Cik Yaya
lain sikit tapi lebih kurang :)
@Solid Planet
yummy. :)
@Mia Liana
ramai jugak yg baru tau kak. :)
@ayut
itu baru dlm malaysia, belum lagi di tempat2 lain. huhu
@Mizz Aiza (Dunia Kecil)
tak tau lah kak. tak pernah buat pulak. hehe.
@Chic Na
cikna suka makan mangga? ha, mesti suka juga makan buah ni. hehe
@Affy Afiqah
datang sini tapi kena datang time musim buah lah.. ini jenis buah yg bermusim jugak :)