21/12/2013

47 Ronin

Petang semalam, sempat keluar kejap dengan bestfriend I. Nak tengok wayang katanya. So ambik dia kat tempat kerja dan terus ke destinasi yang dituju, tengok wayang pukul 4.50 petang. Taknak lewat sangat, nanti habis pun lambat. 



Teringin nak tengok cerita ni sebab tengok trailer movie ni macam menarik je. Based on true story (47 Ronin) Berkisar tentang sekumpulan samurai diketuai oleh Oishi (Hiroyuki Sanada) yang ingin membalas dendam atas kematian ketuanya, Lord Asano (Min Tanaka) yang mati disebabkan oleh rancangan jahat Lord Kira (Tadanobu Asano). Kai (Keanu Reeves) bersama samurai-samurai yang lain terpaksa mencari jalan untuk menyelamatkan Mika (Ko Shibasaki), anak gadis Lord Asano daripada berkahwin dengan Lord Kira. (Ronin bermaksud samurai tanpa ketua)

Keanu Reeves sebagai Kai

Hiroyuki Sanada sebagai Oishi

Rinko Kikuchi sebagai Witch

Overall cerita ni boleh tahan jugak lah tapi yang paling sesuai untuk menggambarkan movie ni (bagi I lah), 47 Ronin ni sebuah filem yang cantik. Kenapa cantik? Scenery dalam movie ni memang breathtaking sungguh tapi secara keseluruhannya memang cantik lah biarpun jalan ceritanya actually biasa-biasa je. Yela, dah nama pun based on true story. Tak kan lah nak ubah-ubah pulak jalan cerita. Cuma cerita ni agak mendatar sikit, tak banyak bermain dengan emosi tapi dapat lihat semangat yang ditunjukkan oleh samurai-samurai tu untuk menuntut bela atas kematian Lord Asano. Tapi kan I rasa lah, movie ni macam terlalu pantas pulak. Kalau elaborate sikit lagi jalan cerita, tonjolkan lagi watak jahat tu mungkin lagi cantik kot. Sebab ada jugak dua tiga persoalan sepanjang movie ni. Lagi satu, dalam poster macam ada satu watak yang penuh dengan tatu, tapi dalam movie ni watak tu keluar dalam masa berapa minit je pun. Tak dihuraikan dengan lebih lanjut mengenai watak tu. Adegan aksi pula, macam I cakap tadi ceritanya macam terlalu pantas jadi action macam kurang lah. Pendek kata "We want more!". Frasa tu paling tepat kot kalau nak cakap tentang adegan aksi untuk 47 Ronin. Ending movie ni agak sadis. So, kalau uolls jenis yang meminati movie yang happy ending je mungkin akan rasa movie ni tak best. Apa-apapun I bagi 7/10 untuk filem 47 Ronin.


Dalam movie ni, I paling suka watak witch yang dipegang oleh Rinko Kikuchi. Suka macam mana watak witch tu digambarkan dalam movie ni. Nampak kejahatan tu di situ. 

p/s : Lepas tengok movie sempat lepak kejap kat Kinky Fat Chef Kitchen, dah upgrade macam-macam dah sekarang. Syabas!

38 comments

12/21/2013 08:11:00 am

yg kelakar nya citer cam ni bila hero cerita samurai org putih... bukan org jepun...hhee.. cam cerita apa yg tom cruise jadi hero citer samurai tu... tak ingat tajuk dia...

12/21/2013 08:50:00 am

best x?tb bru decide nk tgk ptg ni

12/21/2013 08:55:00 am

Lama da x tgk wayang..

12/21/2013 09:49:00 am

oh makna kurang la aksi ye..emmm i suka aksi2 ni..huhu tgk iklan cm best gak..:)

12/21/2013 10:54:00 am

cerita ni mmg nampak cam best! nak tgk lah nanti.. :D

12/21/2013 11:12:00 am

adik2 n tunang ika pun nak tengok cerita ni...ika ni pula jenis tak minat cerita2 samurai ni hahahaha
tapi macam menarik pulak rasanya....insyaAllah free2 ke nanti boleh tgk2 wayang sementara still cuti lg ni...ehee :D

12/21/2013 03:29:00 pm

rajin nye la pergi tgk movie hehe..dah lama tak pergi tgk movie hurmmm

12/21/2013 06:15:00 pm

mcm bez jak jln crita ya..lak kmk nunggu cd nya keluar..haha..mukah tok xda panggung


12/21/2013 07:43:00 pm

Salam.

Entah2, ada 47 Ronin part II nanti,mihihi

12/21/2013 08:21:00 pm

waahhhh citer baru!! best2 ni.. nak beli cd lah...

12/21/2013 08:41:00 pm

Kan? True story yang sgt ok lah :D hehehehe
qila dah tengok!!! yayy hihihihih.

And sebenarnya takpuas tengok Kai kot :(
dia jd hamba je hmph!!!
Pastu mati T_T

haih hero encem mati adoi

12/21/2013 08:50:00 pm

kmk pun baruk cadang nak nangga cerita tok. tup tup ada dalam blog ktk hehehe

12/21/2013 09:19:00 pm

mcm best je cerita nie. suka tengok cerita kalau yang lawan2 nie.

12/21/2013 10:52:00 pm

citer pahlawan2 la ni kan.. alaa tak syok la sad ending.. huhu..

12/21/2013 11:45:00 pm

mesti best tok ;)

12/22/2013 02:00:00 pm

wah..mcm best jer..tapi tak dapatla tengok wayang dengan perut macam nih..hehe...

12/23/2013 03:05:00 pm

besh tak?yaya plan nak tgok rabu ni nti..same cam cik aisya jugak la..tgok trailer dier bnyk kali..cam besh jek..hehe..

12/23/2013 09:41:00 pm

@msredcheesecake

ada explain dalam movie tu kenapa heronya keanu reeves bukan orang jepun. hehe

12/23/2013 09:48:00 pm

@TelingaBulat

dah tengok dah kt blog tb tadi. hehe

12/23/2013 09:48:00 pm

@atien zuraidah

sy dah jarang2 jugak tgk wayang ni kak.. dulu selalu jugak. hehe

12/23/2013 09:49:00 pm

@Mime MF

nak kata kurang tak jugak. tapi kita rasa tak cukup. huhu

12/23/2013 09:49:00 pm

@fatin wawa

trailer gempak giler kan? hehe

12/23/2013 09:50:00 pm

@Affy Afiqah

sy pulak suka jugak cerita2 mcm ni.. hehe

12/23/2013 09:50:00 pm

@ezyra daniel

sebab sy tak gemar shopping.. hehe.. lagi suka tengok wayang. hehe

12/23/2013 09:50:00 pm

@Yumida Huda

yalah, sik best juak mun sikda panggung nak. huhuhu

12/23/2013 09:51:00 pm

@Tinta Lana

hmmm.. mungkin kah ada sambungnya?

12/23/2013 09:52:00 pm

@azizah :)

keanu reeves tu. woot2. hehe

12/23/2013 09:52:00 pm

@Akeyla Azmi

mcm oishi tu je watak utama kan?

12/23/2013 09:53:00 pm

@Nabeel Fikree

kmk nang nunggu cerita tok.. yala keluar2 jak terus nangga. hehe

12/23/2013 09:53:00 pm

@asha hana

tp mcm tak puas pulak scene lawan2 dia. huhu

12/23/2013 09:54:00 pm

@Chic Na

hehehe.. tapi best cerita ni. tak sedih sgt pun biarpun sad ending. emosi tak sampai kot. sebab pantas sgt story line. huhu

12/23/2013 09:54:00 pm

@Sally Yatiey

best la juak. :)

12/23/2013 09:54:00 pm

@IbuNoey

tu la kak.. kena tunggu cd lah jawabnya. hehe

12/23/2013 09:55:00 pm

@Cik Yaya

boleh tahan best jugak lah. :D

12/25/2013 01:25:00 pm

nampak menarik cerita ini.. akak kurang tengok cerita samurai ni..

12/25/2013 10:24:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

tp saya suka. hehe

12/25/2013 10:53:00 pm

aku x sempat tgk lg. tp mmbr aku kata storyline dia agak slow.

1/01/2014 01:06:00 pm

@aswadz

bukan slow tp storyline dia agak mendatar tapi terlalu pantas sampai kita rasa tak puas and demand for more.. huhu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...