20/12/2013

Blueberry Oreo Cheesecake

Tak kisah lah sama ada nak panggil Blueberry Oreo Cheesecake ataupun Oreo Blueberry Cheesecake. Dua-duanya sama je. Yang berbeza hanya susunan pada namanya saja. Tetap ada Oreo dan juga Blueberry dan ianya adalah Cheesecake!

Actually pada suatu hari ni, tetiba rajin lebih pulak nak selongkar-selongkar peti sejuk. Sebenarnya time tu tengah lapar, nak cari sesuatu untuk dimakan lah. Nampak satu botol jam blueberry (lebihan kek lapis blueberry tempoh hari) dan ada cream cheese jugak, tapi sikit lah. Terus terfikir Chic Na pernah share resipi cheesecake yang simple dalam entri INI. Petang tu, pergi kedai kejap cari apa yang patut. Whipping Cream, tambah cream cheese lagi sikit. Okay, settle. Yang lain semua dah lengkap. 


Kalau uolls nak try buat jugak boleh klik link resipi di bawah. Modify itu ini sikit ikut selera uolls. Cukup simple, tak payah susah-susah nak setting oven bagai sebab tak pakai oven langsung pun. Letak dalam fridge je, sudah. 

Resipi Cheesecake Mudah


Sayang pulak base cheesecake yang ini nipis sangat. Bagi pencinta Oreo macam I, letak lah biskut Oreo tu banyak-banyak. Mesti lagi sedap. Nak pakai biskut marie pun boleh jugak. Chic Na sarankan pakai biskut lady finger lepas ni. Macam menarik jugak idea tu. Lemon tu pulak, I tukar dengan esen lemon je. Memandangkan ada esen lemon, so I guna je lah mana yang ada. Tetap rasa cheesecake jugak. Yummy!

61 comments

12/20/2013 08:36:00 am

kecur la TB tengok..klu singgah SR mst carik oreo cheese cake padahal boleh buat sendiri ajee

12/20/2013 08:46:00 am

mak aii,, pagi-pagi dah buat mama terliur ni... hihi

12/20/2013 09:07:00 am

sedap kew cis kek kak??? nur tak pernah makan...

12/20/2013 09:11:00 am

mcm sedap pla.. zara xsuka mkn cheese tp tgk ni mcm sedap pla.. ^^

12/20/2013 09:35:00 am

macam sedap jer...senang yer nak buat...nak try la...

12/20/2013 09:44:00 am

Nyaman tok kak ;) hee

12/20/2013 10:27:00 am

ada baki kah..? hahaha

12/20/2013 10:31:00 am

Wow sedap febret cheese,must try..

12/20/2013 11:29:00 am

waah.. sedap.. sayapun suka cheese cake. ^^

12/20/2013 12:02:00 pm

perrrrghhh,, sedap nya,, meleleh ayaq liuq

12/20/2013 12:22:00 pm

sedap ni .. hihi..
dah la licha suka mkn cheesecake

12/20/2013 12:52:00 pm

Salam ziarah Aisya.

Tengah hari ni, hujan kat sini, ziarah blog Aisya, keluar gambar makanan.Aduhhhh, sungguh menggugat iman. hehe.

12/20/2013 01:43:00 pm

sedapnya! tapi malas pulak nak ke kedai beli bahan2,,mahal jugak kos buat benda ni kan

12/20/2013 01:48:00 pm

kalau chocolate cheesecake mesti lagi sedap. muehehe

12/20/2013 03:29:00 pm

yum yum! dah lama tak makan cheese cake :)

12/20/2013 04:24:00 pm

Wah, sedappnya... pantang tengok cheese2 ni... ^__^

12/20/2013 06:01:00 pm

eeeeee pandei molah kek..blh nikah dah tok
tang nyaman jak upa
laki mek suka bena ngan blueberry

12/20/2013 07:17:00 pm

wahhhh boleh juga try ni nanti :) adik2 ika kat rumah pun memang suka makan oreo....

12/20/2013 07:42:00 pm

makan ni nanti berapa kg naik ? hehe

12/20/2013 08:04:00 pm

sedapnyaaa.. tak sempat nak buat lagi.. uwaaaa..

oreo banyak2 sedap kan.. crunchy.. kalau nak patah2kan letak dalam cheese tu pun boleh kan? tak terfikir aritu.. next time cikna pun nak try guna biskut lady fingers.. hehe.. tp xtau la next time tu bila.. :P

12/20/2013 08:10:00 pm

assalamualaikum...aisya

wahhh...nampak menyelerakan..mcm sedap jer tu...:)

12/20/2013 09:53:00 pm

alahai.. dah la tengok gambar tu malam2 tanpa dinner lagi..

12/20/2013 10:27:00 pm

emm nyum2...suka sgt la makanan berasakan cheese ni!! >.<

12/21/2013 12:01:00 am

pergh!!sedap nye!!

12/21/2013 01:14:00 pm

Haha kamek goreng jak oreo ya :p

12/21/2013 08:27:00 pm

alaaaa sedappnyaaa! nyum2

12/22/2013 02:02:00 pm

wah..bagus nih..tak payah pakai oven kan..akak punya oven pun dah rosak.so kalau tak pakai oven,senang sikit..;)

12/22/2013 11:20:00 pm

@TelingaBulat

senang je nak buat sendiri..

12/22/2013 11:20:00 pm

@Norhasniza Khalid

hihihi.. kalau mama buat, anak2 mesti suka punya. :)

12/22/2013 11:21:00 pm

@♥♥ Nur ♥♥

nanti try lah buat, baru tau cheesecake sedap tak.. :)

12/22/2013 11:21:00 pm

@Zara Nurhaidah

jarang jumpa perempuan yg tak suka cheese. hehe

12/22/2013 11:22:00 pm

@Lynn Hamzah

senang je.. mmg senang. hehe

12/22/2013 11:23:00 pm

@Sally Yatiey

nang nyamannn. hehe

12/22/2013 11:23:00 pm

@Sally Samsaiman

kalau ada mcm mana? hehe

12/22/2013 11:23:00 pm

@atien zuraidah

mesti! hehe

12/22/2013 11:24:00 pm

@fatin wawa

yummy! :D

12/22/2013 11:24:00 pm

@Liza Licha

sy pun suka cheesecake jugak! :D

12/22/2013 11:24:00 pm

@wanariahamiza

oops. sorry. hehe

12/22/2013 11:25:00 pm

@DIARI FARISHA

agaklah. cream cheese je dah berapa. huhu. tp sekali sekala..

12/22/2013 11:25:00 pm

@Mazni Munawar

choc tak berapa sgt, sy prefer oreeoooo. hehe

12/22/2013 11:26:00 pm

@Haruno Hana 하나

nnti balik boleh lah try kat rumah :)

12/22/2013 11:26:00 pm

@Nurul

peminat cheese jugak? :D

12/22/2013 11:27:00 pm

@Yumida Huda

hahaha.. lamak gik ehhh..
senang jak molah bah, arum bulak pejam mata dah siap. haha!

12/22/2013 11:27:00 pm

@Affy Afiqah

sila2. hehe

12/22/2013 11:27:00 pm

@syuk shusuke


tak main lah kg2 ni syuk.. naik 5 tan terus. hahaha!

12/22/2013 11:28:00 pm

@Chic Na

dulu penah buat sekali. patah2 masuk dlm cheese tu.. tapi hari tu oreo tak cukup pulak. huhu

12/22/2013 11:28:00 pm

@Ayie Abas

mmg sedap! :D

12/22/2013 11:28:00 pm

@Pha Is

aiyokkk.. tu maknanya jgn skip dinner. hehe

12/22/2013 11:29:00 pm

@Mime MF

high five sikit! haha

12/22/2013 11:29:00 pm

@ezyra daniel

yummy2. hehe

12/22/2013 11:29:00 pm

@Vee Lea

sik kalak kmk try oreo goreng eh. hehe

12/22/2013 11:30:00 pm

@azizah :)

tak susah nak buat kak.. asalkan akak ade fridge dah cukup. dan mixer jugak lah. hehe

12/22/2013 11:30:00 pm

@IbuNoey

yup2.. tak perlu oven.. simpan dalam fridge je. :)

12/23/2013 03:30:00 pm

adoi..dap nyer..yaya nth bile nk try wat cheesecake pulak..huuuuu

12/25/2013 01:26:00 pm

nampak sedap tu.. yummy.. :D

12/25/2013 10:18:00 pm

@Lieya Von Jay

nah tisu.. hehehe :P

12/25/2013 10:18:00 pm

@Lieya Von Jay

nah tisu.. hehehe :P

12/25/2013 10:18:00 pm

@Cik Yaya

time cuti weekend boleh je buat. berapa minit je. hehe.

12/25/2013 10:18:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

mmg sedap!! hehe

1/09/2014 10:53:00 pm

ya allah TT_TT
how could u kak aisyaa............

1/09/2014 11:13:00 pm

@Akeyla Azmi
meh datang sini.. sy buatkan.. nak? :P

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...