25/12/2013

Wordless Wednesday : Tahniah dan Ucapan Selamat


p/s : Sekadar untuk dikongsikan bersama. Ikut apa yang I faham kat sini kalau kita mengucapkan tahniah dan ucapan selamat bersempena perayaan agama bukan Islam dengan niat untuk menjaga hubungan sesama manusia khususnya yang berlainan agama dan bangsa, hukumnya adalah harus. Pokok pangkal berbalik pada niat juga, ke macam mana? Er, kalau salah harap dibetulkan.

41 comments

12/25/2013 08:09:00 pm

Ha'a, haram kan? Thanks kak aisya <3

12/25/2013 08:36:00 pm

Ohh..macam tu pula ye..Banyak sangat pendapat tentang perkara ni. Saya tengok youtube UAI kata memang tak boleh.

Maaf ye saya paste link youtube nya disini : http://www.youtube.com/watch?v=3Y0KluPnz_0

12/25/2013 09:06:00 pm

@Akeyla Azmi

:)

12/25/2013 09:07:00 pm

@Nurul Aini

itu lah, pening jugak dibuatnya. Ada jugak dengar UAI kata pasal yg tu. huhu.

12/25/2013 11:42:00 pm

Based on my reading, benarlah tafsiran kitak. Mun niatnya tek mok agungkan agama lain, sik dpt. Ya ikut pemahaman kmk laahhh.. Hehehhee.

12/26/2013 01:43:00 am

err.. agak konpius pulak bila compare UAI n ni kan aisya..

12/26/2013 03:36:00 am

worldless wednesday? saw ur comment at my post how about merry Christmas Wednesday?
http://sherrylicious7.blogspot.com

12/26/2013 08:33:00 am

yang penting niat kan.. :)

12/26/2013 08:34:00 am

keywords die adalh memuji @ mengiktikaf.. so, bila kita sebut "selamat", "happy" n "merry"... memang kita memuji dan mendoakan kesejahteraan untuk perayaan mereka. Bagi saya, saya tak ucapkan pun. Terpulang kepada kefahaman individu. Saya rasa tak elok, saya tak buat.

12/26/2013 08:41:00 am

hm.. licha salu ckp hppy holday je lah..

12/26/2013 10:10:00 am

Pernah dgr UAI kata haram.

12/26/2013 10:21:00 am

eemm konpius plak..pernah bc ckp tak boleh..haram..huhu mn satu ni..bak kata aisya yg penting niat..kn?:)

12/26/2013 10:22:00 am

konfius jugak benda ni.. senang2 tak yah buat la kan..

12/26/2013 10:39:00 am

thanks share dear..rasanya ramai yang tak tahu pasal ni..

12/26/2013 02:22:00 pm

sepanjang masa semalam dok dia sbb takut ter"wish"..haha

12/26/2013 02:23:00 pm

nak komen saya pun kurang arif..tapi saya menerima apa jua keputusan yang dibuat oleh mereka yang lebih tinggi ilmunya daripada saya...

Regards,
-Strider-

12/26/2013 03:54:00 pm

akak pun ada terbaca mengenai perkongsian blogger lain mengenai UIA kata tak boleh.. wallahualam..

12/26/2013 08:22:00 pm

bagus sharing. hana ada jumpa dekat fb. haram dah dinyatakan dalam AL-QURAN tp kesahihannya wallahualam. :)

12/26/2013 09:55:00 pm

@Vee Lea

ya lah yg kmk fikir. tp siktauk juak lah.. mok tanya yg lebih arif takut tersilap tafsir. huhu

12/26/2013 09:56:00 pm

@Aefa Aerisya

nya lah ya.. ada kmk tanya org yg kmk kenal. tengah tunggu jawapan darinya jak tok.

12/26/2013 10:00:00 pm

@sHeRrY

haha!
it's not that wordless. There are lots of words there. haha.

12/26/2013 10:00:00 pm

@LiLy @ MaMaQiStInA

itu lah kak. hmmm. entah lah.

12/26/2013 10:09:00 pm

@Khamsi Abdullah

terima kasih atas komen yg diberikan..

cuma kat sini niatnya kalau interpret some sort of "take care", "dont drink and drive" dan yg sewaktu dgnnya tapi tak terfikir utk menyentuh soal perayaan tu tapi lebih kepada diri org yg menyambutnya. tu yg jadi tak faham tu.. kena rujuk lg org yg lebih arif ni.. anyway tq! :)

12/26/2013 10:10:00 pm

@Liza Licha

samalah.. cuma jadi curious sikit bila ramai yg share tentang ni. :)

12/26/2013 10:10:00 pm

@atien zuraidah

itu lah kak.. tapi e-fatwa ada menyatakan harus tu mcm mana pulak? huhu

12/26/2013 10:13:00 pm

@Mime MF

confuse kan.. huhu..

12/26/2013 10:13:00 pm

@Chic Na

tau takpe cikna.. tengah tunggu reply kwn.. suruh dia rujuk kt ustaz yg selalu dia rujuk.. nak tau jugak apa pandangan org tu.

12/26/2013 10:14:00 pm

@Cik Itah@RRP

:)

12/26/2013 10:14:00 pm

@Sally Samsaiman

haha.. sy slalu pesan dont drink and drive je. hehe

12/26/2013 10:15:00 pm

@Azlan Strider

sama lah.. sebab tu bertanya.. takut tersilap tafsir plak hal2 mcm ni.. huhu

12/26/2013 10:15:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

itu lah kak.. hmm

12/26/2013 10:15:00 pm

@asha hana

ha itu lah.. huhu

12/27/2013 11:16:00 am

yaya pernah juga tbaca psl ni..
sejak dah tahu, bila time perayaan atau smbutan apa2, yaya akan fikir 2x..takut tlepas kata, tsilap bicara, tlepas ucapn yg xsptutnya d ucap pula..huuu..

12/27/2013 07:46:00 pm

Niat utk jg keharmonian masyarakat xslh kan selagi kita xagung2x kanagama lain.....

12/30/2013 10:27:00 am

ada yang mengharamkan, ada yang tak....pada ika, ika pegang satu je, berbalik pada diri kita, kita yakin pada Allah, dan kita just greet pada mereka yang menyambut atas dasar ucapan, kerana mereka juga ucapkan selamat pada kita pada perayaan orang Islam...

ika ada ramai kawan2 non-muslim, dan pada ika agak rude laa kalau ika terus nak jatuhkan hukum tanpa usul periksa...

wallahualam, Dia lebih mengetahui...

12/31/2013 09:28:00 pm

@Cik Yaya

takut lain pulak maksudnya.. huhu

12/31/2013 09:30:00 pm

@ayut

selama ni fikir camtu jugak. sy ni mmg majoriti member non muslim.. nak jaga jugak hubungan sesama manusia tanpa membelakangkan hubungan dengan Dia.. huhu.. tp ada yg ckp tak boleh jugak.. huhu

12/31/2013 09:32:00 pm

@Affy Afiqah

sama lah ika.. sy ni mmg majoriti member non-muslim.. kwn baik pun rata2 non-muslim.. mmg rasa agak kurang sopan jugak.. sebab bg sy, niat sy tu cuma nak wish dia supaya selamat dari apa2 kejadian yg tak diingini.. tapi itu lah, tak berani jugak nk kata lebih2.

1/01/2014 11:25:00 am

@Liza Licha Licha..yes, saya selalu cakap happy holiday jugak :)

1/01/2014 11:26:00 am

@aisya Macam yang Licha cakap..saya selalunya ucap Happy Holiday je..lebih general ucapan die.. :)

1/01/2014 09:47:00 pm

@Khamsi Abdullah

itu lah, lebih selamat begitu kan.. tq! :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...