09/12/2013

Manok Pansoh

Sebenarnya nak story-story tentang hal ni lama dah. Tapi leceh lah nak taip entri guna smartphone yang skrin nya tak berapa nak besar. Walaupun dalam kategori smartphone berskrin besar juga. Tapi manusia, mana nak puas dengan apa yang ada. Eh.

Anyway, bila family berkumpul ni biasalah. Nak masak macam-macam. Nak makan itu, nak makan ini. So last week, bila adik beradik Bapa berkumpul ramai-ramai, makcik-makcik I cakap nak buat Manok Pansoh.

manok itu maksudnya ayam

Manok Pansoh antara makanan Sarawak yang quite famous jugak. Seperti Umai dan Mee Kolok. Manok Pansoh ni selalunya dikaitkan dengan masyarakat Iban tapi biasalah bila hidup bermasyarakat ni. Bukan sahaja kita terapkan budaya orang lain ke dalam masyarakat sendiri malah makanan juga tak terkecuali. 

Bukan I je yang first time tengok orang buat Manok Pansoh tapi makcik-makcik I pun baru first time buat Manok Pansoh ni. Jadi agak jakun sikit, dan redah je asalkan boleh dimakan. Oh, lupa pulak nak bagitau. Manok Pansoh ni sebenarnya ayam yang dimasak di dalam buluh.


Cukup simple masak manok pansoh ni sebenarnya. Bahan utama yang diperlukan ayam, buluh dan pucuk bandung (tapioca). Haruslah ada segala macam yang diperlukan lagi. Dah ready sesi sumbat-menyumbat buluh dengan ayam dan pucuk bandung, maka ready lah buluh tersebut untuk dibakar. Macam kita bakar lemang jugak lah.


Tak sempat nak snap yang dah masak. Semua dah menyerbu. 

p/s : entri autopublish

31 comments

12/09/2013 09:09:00 am

unik2 makanan tradisi sarawak ni ye...meh laa hantar sikit ke melaka..boleh rasa haha

12/09/2013 09:15:00 am

wah.. mesti sedap.. pernah dengar menu ini, tapi akak tak pernah memakannya.. boleh aisya share resipinya nanti..

12/09/2013 09:31:00 am

wah..macam sdap je..:)

12/09/2013 09:35:00 am

Pelik je namanya. Hehe. Teringin nak rasa :D

12/09/2013 10:17:00 am

salam cik aisya,,,
owh..umai pon yaya xpernah makan..tp selalu tgok cm sedap je..

yg ni pon, mcm sedap je..aym pula tu..heeeee =D

12/09/2013 10:20:00 am

baru semalam tgk mee kolok dlm rancangan jalan2 cari makan.. mcam sedap je.. mcm best je.. hehe..

12/09/2013 11:13:00 am

this is my first time tb dgr n serius tb jakun xpernah mkn

12/09/2013 12:06:00 pm

Anda ditag. Jom join. Banyak hadiah menarik tau! queenamylia.blogspot.com/2013/11/happy-giveaway-by-ain-rahman_2771.html . Komen sekali ye. Thanks :)

12/09/2013 01:04:00 pm

baru tahu..dan memang tak pernah makan lagi ayam pansoh ni..tapi teringin nak rasa..mesti rasa dia lain kan sebab dimasak dalam buluh..

12/09/2013 03:09:00 pm

wahhh uniknya ni kan...

12/09/2013 04:39:00 pm

tak pernah makan lagi

12/09/2013 05:04:00 pm

acik pernah makan..sedapnya ayam nie

12/09/2013 06:44:00 pm

nyaman eh..peberet kmk tok
kmk suka manok biasa, mun manok tua kmk x suka
nyaman tok, selalu mun nunok lemang mesti ada manok pansoh juak
sayo pucuk bandong nyaman juak eh...
isik nuff ktk-transition

12/09/2013 07:00:00 pm

owhh hana baru tahu nie. hahah macam sedap je erk. asalkan makanan yang ada ayam nie semua sedap :D

12/10/2013 10:33:00 am

ni makanan tradisional ni..sekali sekala merasa,ok jugak kan?;)

12/10/2013 04:08:00 pm

menarik ni dear :) mcm sedap je. unik pulak tu kan

12/16/2013 08:52:00 pm

@Affy Afiqah

boleh hantar tapi tak jamin lah edible atau tak bila dah smpai nanti. haha!

12/16/2013 08:53:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

kitorg pun try and error hari tu kak.. lgpun sy tgk je.. nak share resipi tak berani plak.. tp simple je sebenarnya.. hehe

12/16/2013 08:53:00 pm

@Normi Nieza

sedap2.. hehe

12/16/2013 08:54:00 pm

@Lynn Zulkarnain

kalau nak rasa kena lah datang ke sarawak.. hehe

12/16/2013 08:54:00 pm

@Cik Yaya

umai tu faveret sy tau.. sedappp.. hehe

12/16/2013 08:54:00 pm

@fatin wawa

ha, mee kolok pun faveret sy jugak tu. hehe

12/16/2013 08:55:00 pm

@TelingaBulat

hehehe.. kena dtg sini lah kalau nak rasa.

12/16/2013 08:55:00 pm

@Cik Itah@RRP

yup.. lain sikit rasanya.. hehe

12/16/2013 08:56:00 pm

@azizah :)

unik tp sedap. hikhik

12/16/2013 08:56:00 pm

@Faizal Mohamad Twon Tawi

kalau datang sini nanti boleh la rasa manok pansoh ni. hehe

12/16/2013 08:57:00 pm

@Aku Penghibur

yummy2.. hehe

12/16/2013 08:58:00 pm

@Yumida Huda

kmk org hari ya rame jak dirumah ya rindok ati nyembelih manok 4-5 ekor. lalu lah bermanok pansoh tek.. haha

12/16/2013 08:58:00 pm

@asha hana

ni mesti suka mkn ayam ni kan. hikhik

12/16/2013 08:59:00 pm

@IbuNoey

byk2 kali pun boleh juga kak.. kalau rajin lah.. hehehe

12/16/2013 09:00:00 pm

@Liza Licha

wajib rasa ni kalau licha ke sini.. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...