30/12/2013

Review : Yamaha FZ150i

Sebelum ini Chipmunk ada cakap yang aku ada pakai motor baru kan (rujuk entri INI)? Sekarang ni, nak review sikit pasal motor ni. Kot-kot ada yang berkenan pula kan.

Motor Yamaha FZ150i ni dari segi penggunaan minyak memang jimat. Untuk motor baru ni biasanya aku akan bawa tak lebih daripada 80km/j (Kadang-kadang je lebih speed sikit). Ini bukan apa, bak kata orang lama, nak jaga enjin untuk long-term. Untuk 12 liter minyak (full tank) boleh pergi sampai 400km. Depend cara bawa juga.

Ni la motor yang aku cakapkan tu

Dari segi performance pulak, FZ150i ni tak la laju kalau nak dibandingkan dengan motor suzuki belang ke, yamaha 125z ke. Sebab motor yang aku pakai sekarang ni lebih kepada efficiency iaitu untuk jimat minyak. Maksimum speed untuk mula-mula ni dalam 120km/j sahaja.

Alhamdulillah. Setakat nie motor ni takda meragam apa. Yang penting selalu jaga minyak hitam. Aku pun baru je pakai dalam dua bulan je. Jadi, tak banyak sangat la review pasal motor ni. Tentang harga pula, agak affordable la. Tu je la review dari aku. Kalau ada apa-apa yang tak paham, boleh lah tanya kat ruangan komen. InsyaAllah, aku jawab selagi boleh jawab. :)


Antara warna lain yang dikeluarkan oleh Yamaha :



Sumber gambar : Google

30 comments

12/30/2013 08:11:00 am

review motor ker.. hihih
mama menabung di sini..

Boleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com

12/30/2013 09:35:00 am

motor asben akak ni.. warna hitam gambar bawah tu..hehehe

12/30/2013 09:49:00 am

terkejut!! ingatkan aisya, bertukar rupa2nya T_T
ini laa padahnya bila lama tak blogwalking...

12/30/2013 11:07:00 am

salam....

nice motor..
baru pakai kan.. ^_^

12/30/2013 01:09:00 pm

mula-mula baca tajuk..ingatkan aisya dah ada minat baru dah..hehe. Rupanya entri dari encik barney. Nanti bolehlah bawa adik manis sis tu jalan jalan...hehe :)

12/30/2013 04:53:00 pm

woahh coolnya akak pakai motor ni :D

12/30/2013 05:36:00 pm

adakah itu motor aisya..:)

12/30/2013 06:12:00 pm

moto ni mmg jimat minyak sbb utamanya pasal ada feul injection system, x pakai kaburetor macam moto biasa.. sbb tu skrg ni yamaha legenda pun dah nk keluarkan versi feul injection.. maklumlah, harga minyak semakin naik.. heheh

12/30/2013 06:12:00 pm

aih..ktk mbak moto tok ka? besar eh moto ya..fuhyooo bez eh!

12/30/2013 07:04:00 pm

perghh smart gila motor nie. hana memang suka motor besar2 tp nak bawak mmg tak la. besar tu. haha

12/30/2013 07:39:00 pm

encik burney naik moto ni ke ? ohsemm

12/30/2013 10:22:00 pm

@Norhasniza Khalid

nak buat motor sendiri tak mampu lah mama.. mampu review je.. hehe

12/30/2013 10:23:00 pm

@azizah :)

yeke? geng lah dgn en. barney ni kak.. hehe

12/30/2013 10:23:00 pm

@Affy Afiqah

bukan sebab ika yg dah lama tak blogwalking tapi org tu yg dah lama tak buat entri. hehe

12/30/2013 10:23:00 pm

@Cik Yaya

baru 2 bulan lah.. hehe

12/30/2013 10:24:00 pm

@puteri kasih

takmau2.. scaryyyy.. haha.. lagi2 motor besar.. kereta besar takpe.. hahaha!

12/30/2013 10:24:00 pm

@Mazni Munawar

bukan sayalah.. hehe

12/30/2013 10:24:00 pm

@Normi Nieza

harus lah bukan. hehe

12/30/2013 10:25:00 pm

@Yumida Huda

bukan kmk ya. gerek kmk pun moto.. mun kmk nang sik nait lah moto kedak ya. haha

12/30/2013 10:25:00 pm

@asha hana

sy nak naik tu mmg tak lah. bawa apatah lagi. haha!

12/30/2013 10:26:00 pm

@syuk shusuke

yup.. handsome kan moto dia.. haha

12/30/2013 10:35:00 pm

sis pun penakut kalau naik motor besar..lagi berani naik basikal...hehehe

12/30/2013 10:53:00 pm

@Pha Is

betul tu.. kalau pakai kaburetor nie x sure pulak jimat minyak ke x.. Lagenda pun nk pakai fuel injection jgk eh? tak tau pulak.. sbb da beli moto nie, tu yg x cari moto lain dah.. hehehe

12/30/2013 10:55:00 pm

@puteri kasih

lagi berani naik basikal.. rasa lagi secure.. boleh? haha!

12/31/2013 12:01:00 am

laa entri ni ke? ingatkan entri yg aritu.. hehe.. org bw ke depan, cikna bw ke belakang..

bestnya motor ni.. kalau boleh bawak dah lama ni.. hehe..

12/31/2013 12:58:00 am

ilmu baru untuk akak bab motor.. tak tahu sangat.. hehe..

12/31/2013 01:59:00 pm

encik barney dan pha is mmg la kepala selari searus kan!

12/31/2013 09:20:00 pm

@Chic Na

entri yg cikna ckp kan ni yg mana satu eh? sy pun tak ingat. hehe

haha.. bawa lah cikna. :D

12/31/2013 09:20:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

sama lah kita kak. hehe

12/31/2013 09:20:00 pm

@Sally Samsaiman

hahahaha.. kannnn

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...