21/12/2013

Kedondong Kepompong

By the way, abaikan perkataan kepompong kat tajuk entri tu. I suka panggil kedondong kepompong sebab bunyinya macam cantik je didengar. Jom anak-anak, ramai-ramai kita sebut kedondong kepompong. Eh. 

Sebelum makin jauh lagi perempuan ni merepek merapu. Baik terus je ke kisah kita mengenai kepompong kedondong. Ni masa kat kampung tempoh hari. Biasalah perempuan ni kalau dah balik kampung ada je yang nak dibuat. Start planning dengan kembar I nak buat itu, nak buat ini. Actually bukan kembar pun, tapi orang selalu tersilap kata kitorang kembar. Malas nak explain kat orang. Bila orang tanya kembar ke, cakap je ye terus. Padahal cousin cuma beza umur sebulan je pun. Nak kata muka sebijik, tak jugak. Nak dijadikan cerita, kat depan rumah ada pokok kedondong yang sangat lebat berbuah. Makcik I cakap, buah kedondong tu dah tak ada orang nak pun. Nak jual pun tak laku. Terlampau banyak buahnya. Jadi I dan cousin ambik lah setengah baldi kecik buah kedondong. Nak buat jeruk.

Spondias Dulcis atau kedondong

Dah alang-alang kita bercerita tentang kedondong, jadi I pun search lah sikit tentang kebaikan kedondong. Mana lah tau uolls boleh guna petua yang ada. Berkesan atau tak, tak sure lah sebab I pun tak pernah cuba lagi. Boleh cuba di masa akan datang.

  • Daun kedondong dikeringkan dan digiling menjadi serbuk untuk mengubati ulser.
  • Kulit kayu pokok kedondong boleh direbus dan airnya diminum untuk melegakan cirit-birit.
  • Akarnya pulak boleh digunakan untuk mengubati gatal pada kulit.
  • Biji buah kedondong terbukti mampu untuk menurunkan tekanan darah tinggi dan merawat penyakit berkaitan pernafasan disebabkan oleh kandungan antibiotiknya. 
  • Rebus daun kedondong dan sapukan cecair tersebut pada kulit untuk menggantikan losyen dan pelembap. 
  • Baik untuk melegakan sakit kepala, sembelit dan juga diabetes.

Bila I google tentang buah ni, baru I tau kedondong dipanggil ambarella dalam bahasa inggeris. Kedondong mengandungi niasin, Vitamin A, asid askorbik, dan karotena yang menguatkan lagi sistem imun dan membantu untuk melawan kanser. 

Yummy!

sumber : INI



42 comments

12/21/2013 08:12:00 pm

buah kedondong lama dah xtengok..

12/21/2013 08:21:00 pm

mama kedondong memang tak makan aisya... mama jenis kurang makan jeruk...
INTI buatmu..

12/21/2013 08:37:00 pm

Haaaah alhamdulillah finally yang ni qila kenal :D
BUAH KEDONDONG HUHUHUHU.
Hish kak aisya ni, ingat qila takkenal dah tadi sbb kepompong tu :ppp
hihihihihi.

Eh sama ah kak chipmunk, kalau org tanya pape dgn cousin. Iyekan aje lah hahahaha.

Wah,, akak mkn dgn ape tu? :D hihihihi kedondong sedap!!!!

12/21/2013 08:49:00 pm

Yarabi kembang lior kmk nangga kak. Kmk start suka mkn benda tok baruk taun tok juak. Time ya kwn kmk mbak gi sekolah. Serius nang nyaman! Omg ponek kelak~

12/21/2013 08:51:00 pm

Nyaman ehhh..leleh air liur mek..Ahahaha

12/21/2013 08:51:00 pm

Wow. tau makan je tapi xtau khasit dia plak.heheh. Dulu suka jugak petik makna kat rumah jiran, mintak dulu sebelum makan...hehehe. Tapi sekarang ni susah dah nak jumpa.

My recent post : Shooping Kat Hot Market

12/21/2013 09:18:00 pm

kedondong sedap kalau cicah dengan kuah kicap cili. sedap2. haha

12/21/2013 10:17:00 pm

serius jeruk kedondong sedap.. kecur liur tengok.. wuuuu..

12/21/2013 10:28:00 pm

Oh wow. How do those fruits taste like?
http://sherrylicious7.blogspot.com

12/21/2013 10:32:00 pm

ini klu kakak saya yg sdang mengidam itu nampak , maunya meroyan dia ... heheheee

12/21/2013 10:55:00 pm

apa yg kat dalam piring lagi satu tu??

12/21/2013 11:17:00 pm

best eh mkn kedondong.. nyaman ya mkn gn kciap n belacan.. perghhhhh nang berjilat jarik kakya heheh

12/21/2013 11:44:00 pm

kmk suka buah kedondong tok ;D hee

12/22/2013 12:15:00 am

Wah sedap tu kedondong. Rumah saya pon ada.. Makan dengan kicap and gula, wahh! :D

12/22/2013 08:18:00 am

tajuk cecomel je haa ahahahha :D

favorite tunang ika ni haa buah kedondong..pantang laa kalau pergi mana2 nak cari buah kedondong ahahaha...

ika pula tak minat..kalau mangga biasa tu boleh lagi terima...

12/22/2013 11:33:00 am

betol tu kalau org tny mls nak jwb ia kan aje.. hehe.. sedapnya kedondong tu...

12/22/2013 12:29:00 pm

sdapnya..:)

12/22/2013 01:58:00 pm

alamak,sedapnya..dah lama tak makan kedondong..cicah dengan cili campur garam..pergh..

12/23/2013 08:48:00 am

sy panggil ni buah amra..hehe

12/23/2013 03:03:00 pm

xpernah makan lg buah kedondng ni..urmm

12/23/2013 10:40:00 pm

@azizah :)

lost contact ye kak? hahaha!

12/23/2013 10:40:00 pm

@Norhasniza Khalid

kurang jugak jeruk ni mama.. tp kedondong sy suka.. tak tau nape.

12/23/2013 10:41:00 pm

@Akeyla Azmi

suka sebut kedondong kepompong.. hahaha!

tu cili dan garam. hehe

12/23/2013 10:43:00 pm

@Nabeel Fikree

byk eh buahnya rah kg kmk. nang sik dimakan udah.. huhu.. lejuk kali org nangga.

12/23/2013 10:44:00 pm

@Ariannalissa82

haha.. nyamannn ehhh.. :D

12/23/2013 10:44:00 pm

@tiey smilez

agaklah. ni pun kat kampung je tengok buah ni. hehe

12/23/2013 10:45:00 pm

@asha hana

sy pulak cili dan garam.. hehe

12/23/2013 10:45:00 pm

@Chic Na

yummy2.. hehe

12/23/2013 10:53:00 pm

@sHeRrY

never taste it raw, always eat the one that we made into pickles. Quite sour but yummy! :D

12/23/2013 10:53:00 pm

@Qaseh Wee

alamak, jgn bagi dia tengok. hehe

12/23/2013 10:54:00 pm

@ezyra daniel

cili dan garam. :D

12/23/2013 10:54:00 pm

@Aefa Aerisya

kmk sik pande makan dgn kicap and belacan. cabik ngan garam jak. hehe

12/23/2013 10:55:00 pm

@Sally Yatiey

kmk punnn.. :D

12/23/2013 10:57:00 pm

@Niena Reen

selalu mkn dgn cili dan garam je. :D

12/23/2013 10:58:00 pm

@Affy Afiqah

mangga kureng sikit.. tak tau lah npe. hehe

12/23/2013 10:58:00 pm

@fatin wawa

sedap kan. hehe

12/23/2013 10:59:00 pm

@Normi Nieza

yummy :D

12/23/2013 10:59:00 pm

@Mime MF

bahasa utara ye? kawan mcm pernah mention.. hehe

12/23/2013 11:09:00 pm

@IbuNoey

sy yg terliur bace komen akak ni. hehe

12/23/2013 11:11:00 pm

@Cik Yaya

serius??

12/25/2013 11:30:00 am

mak akak suka sangat makan buah kedondong ini.. tak sangka ianya banyak khasiat untuk kesihatan kita..

12/25/2013 10:24:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

itu lah kak, sy pun baru tau jugak ni. :)

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...