31/12/2013

Sudah Sihat, Yeay!

Tengah bulan Disember hari tu, I ada bagitau yang Abang E'el tak sihat. So bawa lah Abang E'el jumpa Vet (rujuk entri INI). Alhamdulillah, berapa hari lepas tu Abang E'el dah sembuh dari flu dan ulcer. Makin kuat makan dan makin aktif. Bila dah setengah bulan ni, Abang E'el makin gemuk dan semakin memeningkan kepala Mak. Mana taknya, pagi-pagi bangun pagi masuk dapur tengok barang-barang habis tunggang-langgang. Sebab tu kat rumah ni tak boleh ada perhiasan kaca. Sedangkan akuarium kecik pun boleh jatuh dari meja. 

Ini kisah awal pagi tadi lebih kurang pukul 3 pagi. I tak tidur lagi sebab nak tengok Running Man episod latest (episod 178). Masuk dapur nampak ada sesuatu yang bergerak-gerak atas kabinet dapur. Dah lah tak buka lampu lagi. Petik suis lampu, sekali tengok Si Belut Oren ni rupanya. 


Dulu masa bawa jumpa Vet berat Abang E'el dalam 2 kg je. Alhamdulillah, sekarang ni makin berat. Cuma, bulu je yang masih pendek. Belum tumbuh balik kembali menjadi seperti yang asal. 

Cicak, mana cicak!

Dalam entri Abang E'el @ Angel Animal Clinic tempoh hari ada yang tanya. Macam mana nak bagi kucing makan pil? I tengok apa yang Vet tu buat dan follow je. Dongakkan kepala kucing, buka mulut dan masukkan pil tu terus ke dalam mulut kucing dan serta merta tutup mulut si comel supaya dia tak sempat nak luahkan balik pil tu. 


Sebenarnya nak share tips mengatasi masalah bulu kucing mudah gugur. Sebab dalam entri INI, Kak Atien ada tanya. Kalau nak sekali kan dalam entri ini, rasa macam panjang pulak jadinya. I malas taip, uolls pun malas jugak baca. Jadi tunggu I buat entri lain di masa dah hari yang lain. Hiks


p/s : 2014. Tahun meningkat, umur meningkat, lagi apa yang meningkat? 

44 comments

12/31/2013 08:17:00 pm

Cantiknya kucing tuuuuuuu

12/31/2013 08:17:00 pm

baca entri ni dalam fikiran serta merta terfikir, sempat tak comot membesar macam ni T_T

SEMUA meningkat..harga barang pun meningkat tahun depan haishhhh

12/31/2013 08:18:00 pm

Comel abg el..ak tggu entry tu..hehee tq

12/31/2013 08:19:00 pm

Taraf meningkat hahahah.
Byk meningkat kak aisya huhuhu
eee comelnya maataa dia!!
Sgt garang hihihih <333

12/31/2013 09:09:00 pm

@Dzureen Darwis

hehe. terima kasih :)

12/31/2013 09:10:00 pm

@Affy Afiqah

insyaAllah, byk2 berdoa Comot dipanjangkan umur.. kalau ada apa2 terus bawa ke Vet, jgn tunggu2.. memandangkan Mak dia pun taknak jaga.. huhu.. kesian Comot.

12/31/2013 09:11:00 pm

@atien zuraidah

dah ade dlm draft dah pun kak.. tunggu nak publish je lagi. :)

12/31/2013 09:11:00 pm

@atien zuraidah

dah ade dlm draft dah pun kak.. tunggu nak publish je lagi. :)

12/31/2013 09:11:00 pm

@Akeyla Azmi

takde maknanya garang.. nakalllll! huhu

12/31/2013 10:02:00 pm

sedang menunggu tips hilangkan bulu kucing. ahaha susah ok bila kena layan si nakal ni. geram betul.

http://doubleeudoubleeudoubleeu.blogspot.com/2013/05/bisa-jadi-catgirl.html

12/31/2013 11:16:00 pm

Comelnye...cantik sgt bulu dia...

12/31/2013 11:32:00 pm

lepas suap ubat tu tak bagi air ke? mana tau tersekat mana2.. hehe..

12/31/2013 11:59:00 pm

atotorhh badan dia nak picit2 je rasa. haha bagus la si comel dah sihat :)

1/01/2014 12:53:00 am

comelnya kucing akak. aduhh gerammm :D haha
happy new year. yeahh mcm mcm mningkat :D

1/01/2014 03:16:00 am

hello kitty^^
http://www.sherrylicious7.blogspot.com/2013/12/2013-year-ender.html

1/01/2014 03:37:00 am

teringat pulak anak-anak kucing kat kedai mamak tadi.. 1 kaler oren, 1 kaler hitam putih, satu lagi kaler hitam putih oren.. rasa nak sambar buat bela je.. tapi, takut mati pulak.. hehehe.. bela kura2, sy reti la :D

1/01/2014 10:19:00 am

cantiknya kucing aisya..:)

1/01/2014 11:58:00 am

abang e'el dah semakin kacak..geram sis tengok dia. Peluk dia untuk sis yer..hehe

p/s macam macam yang meningkat...harap berat badan sis pun meningkat...hahaha

1/01/2014 01:10:00 pm

@Izz Hazwani

dah save kt draft, tunggu nk publish lagi.. hehe

1/01/2014 01:11:00 pm

@LiLy @ MaMaQiStInA

bulu dia tak okay lagi kak.. still pendek2 lagi.. hehe.. belum tumbuh sepenuhnya, :)

1/01/2014 01:13:00 pm

@Chic Na

lupe pulak nk bgtau. haha.. klau sy, terus sorong Abang E'el depan mangkuk air dia.. tak pun nnti dia terus pergi cari air. hehe

1/01/2014 01:14:00 pm

@asha hana

selalu buat cmtu tp dia tak bg.. nanti dia lembikkan diri nk lepas lari. hehe

1/01/2014 02:04:00 pm

cantik bulu dia :)

1/01/2014 06:06:00 pm

eeeii, geramnya tengok kucing ni, gebu! mama walaupun takut kucing, tapi ada hati nak main-main gak tu....

Boleh jenguk mama di sini.. Mamaniza.com

1/01/2014 09:37:00 pm

@Detective Fiqa

haha.. tengok telatah dia lagi geram. nakal sgt! :D

1/01/2014 09:38:00 pm

@sHeRrY

meow :D

1/01/2014 09:38:00 pm

@Nurul Farahizzati

klau kt rumah senang lagi nak jadi. ni kalau kt hostel baik tak payah je.. susah sikit. huhu

1/01/2014 09:38:00 pm

@Normi Nieza


tq. :D

1/01/2014 09:39:00 pm

@puteri kasih

mmg selalu kena peluk pun sis.. hehe..

alamak, harap2 berat sy tak meningkat lah.. haha

1/01/2014 09:39:00 pm

@ros_reeza

terima kasih. :)

1/01/2014 09:40:00 pm

@Norhasniza Khalid

selalu jugak jumpa org mcm tu mama.. sebenarnya takut kucing tu cakar.. kan? :)

1/02/2014 01:16:00 am

kalau abang E'el kat rumah sis..memang hari hari jugalah kena peluk...geram sangat..hehehe.

sis meningkat aisya maintain...ok tak? hehehe

1/02/2014 04:38:00 am

semakin comel dan galak mata dia.. geramnya nak peluk-peluk.. :D

1/02/2014 12:20:00 pm

aloo gerammnyerr tgok bulu dier..tgok ekor tuu cam boleh dicabut je..hahahhaha ;p

1/02/2014 06:43:00 pm

heii belut orenn! pinjam bulu sikit..

1/02/2014 10:43:00 pm

@puteri kasih

suka peluk ebang e'el dan cik tengteng sekaligus sebab geram
haha

takmau maintain. nk kurus. haha

1/02/2014 10:44:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

mmg selalu dipeluk pun kat rumah ni kak. hehe

1/02/2014 10:44:00 pm

@Cik Yaya

amboi. ganansnye. haha!

1/02/2014 10:44:00 pm

@azizah :)

hahaha,, nak pinjam bulu buat ape kak jijah? haha

1/08/2014 12:39:00 pm

habis gangster dah la tu muka..? hahaha :D

1/08/2014 09:47:00 pm

@Sally Samsaiman

belum lagi tu. hehe

1/09/2014 08:38:00 am

rs nk peluk cium2 je si bulus tu..hehe

1/09/2014 10:25:00 pm

@Mime MF
sila2.. dibenarkan. hehe

6/24/2014 04:50:00 pm

comel nya..saya ade dua ekor kucing baka somali bulu kembang sekor nama shin chan sekor lagi nama dony..bile time sakit nak mkn ubat pnye la susah penah sekali tu doc bg ubat air picit gne jarum msok mulot dia pastu pgg leher dia kemam je ingatkn dh telan skali bile lepaskan tgn dia ludah kuar smula ubat tu then terus lari laju2 nyorok hehehe lawak cerdik kucing ni

www.joywanabe.blogspot.com

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...