11/01/2014

Hujung minggu bersama novel dan lagu

Sebenarnya tak ada idea nak taip entri tentang apa. Lagipun lately ni rasa macam blank pulak, badan pun rasa macam nak demam. Ni fikir nak susun satu ayat bagi cantik sikit pun ambik masa berapa minit. Mungkin sebab tak cukup tidur kot. Seminggu dua ni insomnia datang balik pulak. Stress agaknya. 

Bila dah tak ada mood nak buat benda lain, I mula lah capai novel sambil dengar lagu. Volume bagi rendah sikit, supaya tak mengganggu bacaan. Cukup lah sekadar background music je. Wajib cari lagu-lagu yang sentimental and slow sikit. Kalau pasang lagu rock segala bagai nanti I jugak yang stress. 

Playlist

Dengar lagu menerusi Spotify. Kalau uolls jenis malas nak download lagu banyak-banyak dan jenis yang suka update playlist tu. Boleh lah download Spotify for free di SINI. Download sekali je, lepas tu uolls boleh search lagu apa yang uolls nak dengar. Nak mainkan lagu yang ada dalam laptop uolls pun boleh. Senang cerita tak perlu nak cari lagu apa yang latest, lagu apa yang best. Semuanya ada. Sangat mudah kan? Tak payah nak susah-susah nak download lagu dah. Nak dengar boleh search saja. Terima kasih buat cousin kesayangan hamba yang memperkenalkan Spotify kat I. Tau je cousin dia yang comel ni pemalas nak download lagu. Hiks

Dead Man's List (House Secrets) by Mike Lawson 

#NowReading katanya. Ini novel first dalam Joe DeMarco Series yang I baca. Sebenarnya tak tau pun buku ni bersiri. Main ambik je sebab beli masa offer RM8 kat Popular tempoh hari. Best. Setakat ini I dah baca hampir setengah. Tentang Joe DeMarco yang sedang menyiasat kematian seorang wartaman bernama Terry Finley dan berkemungkinan besar pembunuhan tersebut mempunyai kaitan dengan salah seorang Senator yang berpeluang menjadi Presiden U.S pada masa akan datang. 

Sambil-sambil baca tu, dengar lagu-lagu dari salah seorang penyanyi favourite I. Damien Rice. Lagu-lagu beliau sangat best dan sangat sesuai untuk dijadikan background music masa tengah baca novel. Salah satu daripadanya adalah lagu ini...

The Blower's Daughter - Damien Rice

Lagu The Blower's Daughter ni kalau dengar betul-betul sayu je bunyinya. Selain tu, I suka dengar lagu Cannonball jugak. Kedua-duanya lagu dari Album Damien Rice berjudul 'O' pada tahun 2002 kalau tak silap. Kalau dengar sambil baca novel pun rasa tak terganggu. Cuma tak boleh pasang kuat-kuat lah, nanti mulut tu sedap je rasa nak nyanyi sekali. 

So, weekend anda pulak bagaimana?

p/s : Cepat isi tempat kosong dalam entri INI sebelum 11.59 pm esok. Nak jawab banyak-banyak kali pun boleh. I akan promote blog mereka yang dapat menjawab dengan betul. 

28 comments

1/11/2014 08:22:00 pm

Selamat membaca ;D

1/11/2014 08:44:00 pm

tdo dengan cukup ea? hik2. :)

#hana pown tak suka dengar lagu rancak masa membaca. suka yang sentimental je. :)

1/11/2014 08:49:00 pm

bagusnya hobi aisya mengisi masa lapang ni..

1/11/2014 08:56:00 pm

Assalamualaikum dik...bagus jgk cadangan adik ni...baca novel sambil dengar lagu...

1/11/2014 09:13:00 pm

Selamat berhujung minggu. :) IKEA IKEA

1/11/2014 09:24:00 pm

oh 1st time dgr pasal spotify..menarik..hehe emm weekend sy kat rumah je..tgk tb...itu je yg dibuat..;p

1/11/2014 10:38:00 pm

@Sally Yatiey
hehe. makseh :D

1/11/2014 10:39:00 pm

@asha hana
baik cik misi! hehehe

mengganggu je.. kalau jenis yg slow sentimental tu sedap sikit. hehe

1/11/2014 10:40:00 pm

@azizah :)
membaca itu jambatan ilmu. hehehe

1/11/2014 10:40:00 pm

@Mardiah Diana
rasa lebih santai. tp depends jugak kak. ada org lebih suka suasana yg sunyi :D

1/11/2014 10:40:00 pm

@Dzureen Darwis
happy weekend jugak dzureen :D

1/11/2014 10:41:00 pm

@Mime MF
kalau malas nak mendownload lagu mmg bagus guna spotify. hehe

sy jarang tgk tv.. hehe.. tp best jugak santai2 dirumah tgk tv tu. hehe

1/12/2014 02:31:00 am

weekend saya, saya dah hbs exam :) hooray!

1/12/2014 03:31:00 am

assalamualaikum..aisya

ayie mmg dah lama ada akaun Spotify tapi sampai skrg x aktif sgt sbb tu x berapa faham..hehe

mungkin x byk pilihan lagu2 melayu terkini kot...x mcm you tube.

1/12/2014 04:41:00 am

hilang stress bila membaca sambil dengar lagu macam tu.. :D

1/12/2014 09:19:00 pm

Salam.

Weekend camni, biasanya cuba curi masa untuk bw n membaca juga.. :)

Cuma weekend, lana baca majalah..hehehe

1/12/2014 09:26:00 pm

@Nurul Farahizzati
mesti rasa riang raya je bila dah habis exam. hehe

1/12/2014 09:27:00 pm

@Ayie Abas
wslm.

mula2 mmg tak paham. rasa mcm serabut je..

kalau youtube leceh rasanya.. huhu..

1/12/2014 09:27:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)
tau takpe kak.. :)

1/12/2014 09:27:00 pm

@Tinta Lana
wslm.

tak minat sgt baca majalah. tu yg tak pandang tu. hehe

1/12/2014 09:58:00 pm

dua tiga minggu ni macam tak sempat je nak layan novel..kesian novel duk tunggu untuk dibaca..hehehe

1/13/2014 08:54:00 am

santai betul baca novel sambil dengar lagu.. novel yg cikna beli tak baca lagi.. tggu lps habis exam.. hehe.. weekend pun study.. hihi..

1/13/2014 10:13:00 pm

@puteri kasih
hahaha! bg sy je lah novel tu sis.. kesian novel.. hehehe :P

1/13/2014 10:14:00 pm

@Chic Na
lepas exam nnti bleh pulun baca novel. hehe

1/14/2014 09:41:00 pm

ada jumpa juga buku ni kat popular...tp kebanyakan novel yang sale kat popular ika tengok macam takberapa menarik so grab yang takde sale je T_T

1/14/2014 10:56:00 pm

@Affy Afiqah
sy kalau dah namanya rm8, rm12 ni malas nk fikir2 dah.. ambik je. hehe. baca ttap baca. :D

1/15/2014 05:08:00 pm

Rajin da jark baca buku

1/15/2014 10:54:00 pm

@Isabel Diaz
dh terbiasa. lgpun nang hobi baca buku. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...