03/01/2014

Kisah Mula Bersekolah

Bila baca entri Kak Aiza (Pertama Kali ke Sekolah), rasa macam nak story-story jugak kisah masa mula-mula ke tadika dan ke sekolah berkurun yang lalu tapi bila dah menaip ni tak tau nak mulakan macam mana pulak. 


Bapa mula hantar I ke tadika, masa umur lima tahun. Tapi tak jadi sebab I nangis-nangis hentak kaki tak nak masuk tadika. Tunggu lah sampai umur I enam tahun. Itu pun masih lagi menangis meraung macam apa. Padahal sepanjang I umur lima tahun, Bapa dah racun dah minda, "nanti mesti masuk tadika bla bla bla". Nasib baik lah Cikgu Tadika tu pandai pujuk dan I rajin datang gara-gara Cikgu itu lah. Puas ingat balik apa nama cikgu baik tu tapi dah lupa lah. Sebab dah terlampau lama. 

Cuma dulu I jarang datang sebab kesihatan tak mengizinkan. Dulu I ada alahan teruk, macam-macam tak boleh makan. Telur tak boleh makan, ayam tak boleh makan, seafood apatah lagi. Senang cerita, dulu memang sadis lah. Selalunya makan bubur kosong je. Kalau dah sihat sikit nenek tambah ikan bilis goreng nak bagi rasa sikit. Sebab tu lah I sampai sekarang takut nak jumpa doktor, nak pergi klinik sebab dulu dah puas kena inject sana sini dan dah telan macam-macam ubat. En. Barney selalu gelakkan part ni sebab pernah sekali I nangis-nangis ajak dia balik hostel sebab taknak masuk Pusat Kesihatan padahal dah sampai dah pun. Memalukan je perempuan ni.

Bila dah masuk Darjah 1, alhamdulillah I dah sihat dan tak buat dah perangai lama nangis-nangis tak nak ke sekolah. Sebab dah ada adik kot time tu dan Mak selalu pesan, "rajin-rajin ke sekolah. Jadi contoh yang baik untuk adik." I dan adik yang second jauh beza umur, enam tahun. Bila Mak selalu pesan macam tu, memang rajin lah I ke sekolah. Tapi bukan sebab pesanan Mak tu je sebenarnya. Tapi sebab paling best sekali, kalau I nak nangis masuk je kelas sebelah cari Mak. Mak bukan jauh pun, kelas sebelah je. Itu lah yang best nya kalau satu sekolah dengan Mak. Hiks. 


Bila ingatkan balik, rasa kelakar pulak. Entah apa-apa lah perangai masa kecik-kecik dulu kan. Sampai terlondeh seluar Bapa I tarik punyalah taknak masuk tadika. Anak manja betul lah dulu. Alah, sekarang pun anak manja jugak cuma tak nak tunjuk kat adik-adik je. Jatuh lah reputasi I sebagai kakak yang garang kan. 

p/s : Selamat kembali ke sekolah. Bukan untuk students je tapi untuk warga pendidik juga.
gambar ehsan pakcik google

43 comments

1/03/2014 08:05:00 pm

Hahaha. Teringat zaman sekolah dolok ;D

1/03/2014 08:23:00 pm

time sye darjah 1 asyik nangis takut mak tinggal..so arwah mak stay smpailah abis skolah.lama2 baru ok.bila ingat blk buat malu je haha.

1/03/2014 08:32:00 pm

hahaha.. kelakar la.. boleh tahan manja jugak aisya ni.. biasa la anak sulong kot.. hekhek..

1/03/2014 08:37:00 pm

@Sally Yatiey

ya lah tek.. haha.. adeh.. cali ada jak..

1/03/2014 08:38:00 pm

@ezyra daniel

itu lah.. buat malu je kan.. entah pape lah.. alahai..

1/03/2014 08:38:00 pm

@Chic Na

skrg dh kurg la sikit manja tu cikna.. sikit je lah tapi.. hahaha!

1/03/2014 09:00:00 pm

Teringat masa zaman akak sekolah...bermacam ragam dan keranah yang lucu berlaku...hehe..

1/03/2014 09:01:00 pm

hehehe.. dulu pun eyqa satu sekolah ngn mie eyqa.. hehehehe

1/03/2014 09:43:00 pm

hahaha comelnyerr :D
btw df tak ngis pun. hahaha
dari df 6 tahun sampai df form 5 hahaha
tak tau kenapa df tak nagis

1/03/2014 10:46:00 pm

sweet la kan zaman mula2 naik sekolah...bila ingat kelakar!

1/04/2014 12:36:00 am

hehe.. akak baca entri aisya sambil tersenyum.. akak pun sangat manja dengan ayah akak.. bila ingat balik rasa macam kelakar je, semua tu jadi memori terindah.. :D

1/04/2014 12:40:00 am

ramai betol blogger kongsikan kisah hari pertama persekolahan diorg.. hehehe

1/04/2014 01:12:00 am

Sampai hati tarik seluar ayah!! Haha. Me dulu sampai sekarang, good girl jerkk. Tak nangis2 :D Mun gik nangis sampei nektok nang sik cun lah otak ya, lols!!

1/04/2014 01:38:00 am

patutlah masa darjah satu dah ok..mak mengajar kelas sebelah rupanya..hehehe.

bestkan bila ingatkan balik kenangan zaman sekolah :)

1/04/2014 07:55:00 am

tu la kn aisya...setiap kita mesti ada kenangan tersendiri masa mula2 bersekolah dulu..bila ingat balik rasa rindu pd semua itu..:)

1/04/2014 08:50:00 am

Akak dulu x msuk tadika sbb faktor keewangan.huhu trus naik darjah1,tp x nangis la.hihi..
Aikk,,aisya kakak yg garang ke?muka x nmpk grng pun,mcm lembut je tgk..mak cikgu ye=)

1/04/2014 04:35:00 pm

haha..teringat zaman sekolah dulu...nak mak tunggu sampai abis sekolah...

Rabu lepas qis dah masuk Tadika..relax jer qis...excited tapi maknye ni yg rasa nak nangis..haha..sebak tau.. :)

1/04/2014 07:16:00 pm

Hahahhaa lawak gila adoi tercabut seluar hahahahah :p
kak sya lawak sunggoh lah wehh~

1/04/2014 07:16:00 pm

btw -__-
anak sulung mmg garang but at the same time manja huhuhu

1/04/2014 07:32:00 pm

haha sy pulak suka p tadika tp bila BFF sy tak dtg sy akan menangis..haishhh-_-
budak2 skrg dah advanced.. siap suruh mak balik tak payah tmnkan dia kt sekolah..emmm^^

1/04/2014 08:18:00 pm

hahhahah tp zaman kanak2 mmg best kan? :) :) :)

1/04/2014 09:08:00 pm

sally tak pernah nanges smpi satu masa sally kena jadi wakil tadika utk tadarus Al-Quran...pastu kena baca depan ramai org...terus histeria!!

1/04/2014 09:34:00 pm

@Mardiah Diana

mmg pun kak.. haih, mcm2 lah. hehe

1/04/2014 09:35:00 pm

@Nur Atiqah Mohd Zaki

senang kan? hehe

1/04/2014 09:35:00 pm

@Detective Fiqa

DF kuat, mesti lah tak nangis. hehe

1/04/2014 09:35:00 pm

@azizah :)

mmg pun kak.. mcm2 perangai betul lah. hehe

1/04/2014 09:36:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

kan.. entah pape je la perangai kecik2 dulu. haha

1/04/2014 09:36:00 pm

@Pha Is

dah jadi mcm penyakit berjangkit. hehe. sorg share, yg lain pun nak jugak. hehe

1/04/2014 09:37:00 pm

@superVEE

kannnn.. hahaha!
adoiii, nasib bait lah kinek tok sik mcm ya dah. haha

1/04/2014 09:37:00 pm

@puteri kasih

kelakar kan sis. hehe

1/04/2014 09:37:00 pm

@Ayie Abas

yup.. rindu nak jadi kecik balik. hehe

1/04/2014 09:38:00 pm

@atien zuraidah

sy pulak masuk tadika tapi jarang hadir sebab sakit. hehe

tu lah kak, org selalu nampak luaran je.. hehe

1/04/2014 09:39:00 pm

@LiLy @ MaMaQiStInA

qis dah sekolah dah? mesti berat hati akak nak lepaskan dia tu.. mana tak nya BFF akak sepanjang masa di mana sahaja sentiasa bersama. hehe

1/04/2014 09:39:00 pm

@Akeyla Azmi

betul2.. lagi2 yg jauh beza dengan adik.. haha

1/04/2014 09:39:00 pm

@Mime MF

sy dulu tak suka bergaul dgn org.. susah.. sampai skrg pun. haha.

tau takpe.. malu lah tu. hehe

1/04/2014 09:40:00 pm

@asha hana

sangatttt! hehe

1/04/2014 09:40:00 pm

@Sally Samsaiman

hahahaha! okay, ini kelakar.. haha! sally2.. hehe

1/05/2014 03:01:00 pm

aku x bape ingat dah experience masa 1st day masuk sekolah. tp aku jangka, mesti aku bdk yg baek.

1/05/2014 10:28:00 pm

@aswadz

hahahahahah! ini jwpn terbaik lah!

1/06/2014 02:48:00 pm

yaya pulak trngt mase time masuk tadika la teruk bebenau perangai..ngis,mraung mak tgl...huuu sudahnye mak tgu kt tadika smpai wktu balik..hoho..
*ank manje la katekan...;p*

1/06/2014 09:55:00 pm

@Cik Yaya

samalah! tp sy kne tinggal tak tunggu2 dah. hehe..

1/09/2014 02:14:00 am

bila ingat2 kenangan sekolah jadi rindu kan aisya...tapi ika ni pula banyak lupa tentang kenangan zaman kecik.. T_T rugi tak dapat mengingat semua...

1/09/2014 10:29:00 pm

@Affy Afiqah
tipu lah kalau dpt ingat semua.. huhu.. tu lah syg kan.. kalau lah boleh record semuanya.. dah tua2 nanti boleh tengok balik. hehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...