05/01/2014

Blognovela Episod Akhir

Akhirnya, sampai jugak ke episod yang terakhir. Minta maaf sekali lagi buat yang ternanti-nanti turn mereka. Empat lagi blog yang akan I promote dalam episod kali ini tapi sebelum tu kita tengok dulu episod-episod yang sebelumnya. 


Ada empat blogger bertuah dalam episod yang terakhir ni. Tak usah cakap panjang lebar, kita terus saja ke senarainya. 



Blogger yang cantik manis orangnya dan mempunyai seorang anak comel yang bernama Fikri. Kalau uolls nak tahu lebih lanjut mengenai tuan tanah boleh lah baca di SINI. Lengkap semuanya. 


Blog dah okay dah, sedap je mata memandang. Kemas lagi tu. Jaakechik Corner senang cerita ada macam-macam. Nak travel, nak resipi atau nak jalan-jalan cari makan khususnya di Kelantan. Semua ada di situ. Tinggal uolls nak baca dan selongkar je lagi. Tapi part resipi tu lah yang tak boleh tahan. Ketupat Sotong Kelantan? Ketam Tumis Suhun? Alahai, terliurnya. Mesti sedap ni kan. 



Sampai sini blank pulak tak tau nak taip apa. Nak story-story tentang tuan blog, I pun tak berapa tahu sangat. Yang ada gambar comel di bahagian header. 


Susun atur blog mungkin perlu dikemaskan lagi. Sekarang dah okay dah. Cuma nak bagi nampak lebih kemas lagi untuk keselesaan pengunjung dan pembaca yang maksima. Contohnya, mungkin boleh tambah border di ruangan sidebar untuk perbezaan ruangan entri dan ruangan sidebar yang lebih nyata. Itu salah satu contoh lah, ada banyak lagi cara yang boleh kita apply untuk menampakkan blog kita lebih kemas dari yang sebelumnya. 



Nama diberi Siti Hawa tapi lebih dikenali ramai dengan gelaran Isabel Diaz. I tak tau dari mana datang nama Isabel Diaz, yang tu uolls boleh tanya sendiri tuan punya badan. Bakal cikgu yang masih lagi menuntut di IPG Rajang dan baru sahaja memulakan semester baru awal tahun ini. Nak tau lebih lanjut uolls boleh baca di SINI.


Suka blog Isabel Diaz sebab nampak kemas je. Header pun comel pulak tu. Jangan risau, tak ada lagu dan blog pun ringan. Memang senang hati lah nak singgah-singgah selalu. 



Menggelarkan dirinya Kinah. Nak tau lebih lanjut mengenai tuan blog boleh tanya sendiri dengan tuan punya badan. I tertarik dengan header beliau. Cukup simple. Tak payah pening-pening dan buat header yang ada macam-macam lepas tu hasilnya nampak crowded pulak.  


Macam headernya jugak, keseluruhan blog pun nampak simple. Cuma I tak sure lah sama ada orang lain rasa benda yang sama atau tak, tulisan dalam entri tu mungkin boleh ditukar kepada warna hitam. Sebab warna yang sedia ada tu lebih kepada kelabu. Bila I baca rasa macam tak selesa pulak, tapi tak sure lah orang lain rasa macam mana. Sebab I ni kadang-kadang ada masalah jugak nak detect warna tu warna apa. Untuk Archive dan Bloglist pula, mungkin boleh buat scroll box supaya sidebar nampak lebih kemas lagi. 

Alhamdulillah, tamat sudah Blognovela sembilan episod ni dan terima kasih sekali lagi buat Kakak Cantik yang mengilhamkan nama 'blognovela'. Uolls boleh lah terjah dan berkenalan dengan blogger-blogger yang tersenarai selama sembilan episod ni. Tahniah dan terima kasih diucapkan kepada mereka semua. 

Macam seronok pulak buat macam ni, review dan promote blog blogger-blogger lain. Kalau I nak buat Blognovela Part II, agak-agak ada tak yang nak join?

30 comments

1/05/2014 09:42:00 pm

zizie nak terjah semuanya.... hihi..

1/05/2014 09:43:00 pm

Salam.

Boleh je diteruskan ke part II, sambil2 tu boleh kenal2 dengan blogger lain.. ^^

1/05/2014 10:28:00 pm

@Nurul Farahizzati

thanks zizie :D

1/05/2014 10:28:00 pm

@Tinta Lana

itu lah. hehe. nak jugak buat musim kedua.. cewah..

1/05/2014 11:02:00 pm

kalau aisya buat part 2 ok juga..

1/06/2014 12:10:00 am

Terjah jommmmm ;D

1/06/2014 07:14:00 am

cool blogs
http://sherrylicious7.blogspot.com

1/06/2014 09:48:00 am

tahniah kpd yg terpilih..:)

1/06/2014 11:37:00 am

salam perkenalan.. terjahh~

1/06/2014 01:27:00 pm

tersenyum je bila tengok ada perkataan kakak cantik tu...saya suka saya suka..hahahaha

Best juga kalau teruskan blognovela II pula. Sis sokong 200% :)

1/06/2014 02:08:00 pm

alaa.. licha pon nak jugak dearie. hihi

1/06/2014 02:19:00 pm

owh..blognovela nie kira macam sesi memperkenalkan blog lain yer...hehehe..bagus usaha-usaha macam nie..hehehe

Regards,
-Strider-

1/06/2014 02:26:00 pm

Fiza dah terlepas nie.. pepe pun tahniah buat mereka.. nak g terjah nie..>_<

1/06/2014 05:54:00 pm

tahniah buat mereka. :D

1/06/2014 08:06:00 pm

wahh dah part 9 dah.. boleh teruskan lagi ni.. boleh kami kenal2.. hikkk..

1/06/2014 09:44:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

itu lah kak.. hehe

1/06/2014 09:45:00 pm

@Sally Yatiey

jommmm :D

1/06/2014 09:45:00 pm

@sherry

thnks :D

1/06/2014 09:45:00 pm

@Normi Nieza

terima kasih. :D

1/06/2014 09:45:00 pm

@azizah :)

jom kita terjahhh. hehe

1/06/2014 09:46:00 pm

@puteri kasih

dah ada idea dah nak buat apa.. hehe.. mungkin esok lusa kot. hehe

1/06/2014 09:46:00 pm

@Liza Licha

nanti nak buat part II tak lama lagi.. boleh lah join jugak :D

1/06/2014 09:46:00 pm

@Azlan Strider

yup. hehe. sebab tu la nak teruskan utk part II nanti. hehe

1/06/2014 09:47:00 pm

@Hafiza AizZawa

takpe, nanti ade lagi. stay tuned. hehe

1/06/2014 09:47:00 pm

@asha hana

tq. :D

1/06/2014 09:47:00 pm

@Chic Na

insyaAllah soon. hehe..

1/09/2014 02:09:00 am

sorry aisya,,tak sempat ika nak singgah2 mereka,,ika pun on off on off je ni blog...tambah lak sekarang macam2 hal...mood to swing semacam sikit...busy prepare practical lagi..ahhh sudahhhh...bnyakny tak settle..hmm

apa pun semoga terus gigih berblogging ya aisya :)

1/09/2014 08:40:00 pm

Ada 2 blog je yg da singgah,yg lain blum lg.insha allah lps ni boleh singgah.

1/09/2014 10:14:00 pm

@Affy Afiqah
it's okay. nanti ade masa boleh jadi rujukan utk ika blogwalking. :)

Ika juga tau.. :D

1/09/2014 10:14:00 pm

@atien zuraidah
terima kasih kak. bleh la berkenalan dgn yg lain pulak :D

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...