07/01/2014

Koktel Buah yang Simple

Ini kisah Sabtu lepas. Selongkar kabinet dapur ternampak lah satu tin buah peach. Tanya mak, nak buat apa dengan peach dalam tin. Mak bagitau, Bapa beli sebab teringin nak makan. Dah alang-alang ada tu, buat je lah koktel. Nak buat pudding tak ada serbuk agar-agar pulak. 


Bahan-bahan
1 tin susu cair
Buah peach dalam tin (dipotong dadu)
1/2 gelas air gula (ikut kesesuaian)
Ais

Cara membuatnya :
Cuma perlu campurkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk besar ataupun jug.
Simple je kan? Pejam mata pun boleh buat. Nak lagi sedap boleh tambah Nata de Coco dan Jelly. Yang I buat ni simple je sebab itu je bahan-bahan yang ada. Dan nama pun on the spot kan. 

p/s : Siapa yang nak I promote blog dia boleh tunggu entri pukul 8 malam ini. Banyak respon positif yang I terima berkenaan dengan blognovela (rujuk entri INI) tempoh hari. So apa salahnya I buat Blognovela Musim Kedua pulak. Hiks

46 comments

1/07/2014 08:56:00 am

sodap neh.tapi diet.senyap jelah~ hehehe

1/07/2014 09:40:00 am

sdap..blh cuba nie..:)

1/07/2014 10:16:00 am

Simple pun mesti nyaman rasa nak ;)

1/07/2014 10:41:00 am

waahhh memang terbaik laa puding koktel...lagi2 kalau makan koktel ni sejuk2 masa hari panas..perggghh :D

1/07/2014 11:43:00 am

wahhh...senangnya nak buat..mcam bancuh air jer rasanya..hehehe

Regards,
-Strider-

1/07/2014 12:29:00 pm

sedapnye.. terliurr ni =)

1/07/2014 02:49:00 pm

wah simplenyer..nak cubalah. Kena pergi beli buah peach dalam tin dulu.

p/s sis pun nak join...hehehe

1/07/2014 03:47:00 pm

Best nye...cuace panas sedap pekena koktel ni

1/07/2014 03:57:00 pm

kalau buat pavlova lagi sedap. hehehehe

1/07/2014 04:25:00 pm

wahh nice ..boleh cuba nie

1/07/2014 08:35:00 pm

Simple tapi sedap.. ^^

1/07/2014 09:13:00 pm

@Cik Puan Rara

haha.. sekali sekala takpe. :P

1/07/2014 09:13:00 pm

@Normi Nieza

hehe.. betul.. :D

1/07/2014 09:13:00 pm

@Sally Yatiey

yup! hehe

1/07/2014 09:14:00 pm

@Amirah Nuraisyah

tau takpe!! hehe

1/07/2014 09:14:00 pm

@Azlan Strider

senang cerita mmg bancuh air pun. haha

1/07/2014 09:16:00 pm

@bella luna

tu kena g buat lah tu. hehe

1/07/2014 09:17:00 pm

@puteri kasih

takde buah peach pun takpe sis.. letak nata de coco atau jelly tu saje pun boleh. :D

1/07/2014 09:17:00 pm

@Mama Darwiish

kannnn
sedapnyaaaa. :D

1/07/2014 09:18:00 pm

@Umi Nazrah

jgn disebut apa yg takde. hikhik

1/07/2014 09:18:00 pm

@Aku Penghibur

simple je.. :)

1/07/2014 09:18:00 pm

@Carolyn Tay

you're welcome..

:)

1/07/2014 09:19:00 pm

@LiLy @ MaMaQiStInA

betul betul betul! hehe

1/07/2014 11:36:00 pm

sedap nih makan sejuk2.. cikna kalau buat mesti masuk honey dew.. sbb suka sangat.. hihi..

1/08/2014 10:03:00 am

wah.. sedap tu aisya.. yummy..

1/08/2014 10:18:00 am

wah bahan yang paling senang.sekarang cuaca panas,balik kerja nk terus buatlah yummy...tq tau!

1/08/2014 10:51:00 am

bt sendiri?? boleh try nie. hana suka minuman nie. sedap ^_^

1/08/2014 11:27:00 am

letak yang mix fruit dalam tin tu pun boleh kan? :)

1/08/2014 12:47:00 pm

nampak sedap...wuwuwuuuu~

1/08/2014 09:40:00 pm

@Chic Na

lain kali boleh try ni campur honey dew. hehe

1/08/2014 09:40:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

lg2 time cuaca panas. hehe

1/08/2014 09:41:00 pm

@||aLeaSaRa||

sama2.. hehe

1/08/2014 09:41:00 pm

@asha hana

yup.. senang sgt. asalkan ade bahan2 je :D

1/08/2014 09:42:00 pm

@puteri kasih

boleh2.. nk masukkan buah2 selalunya boleh aje.. jgn sis masukkan kucing je.. *gurau je. hehe*

1/08/2014 09:42:00 pm

@Sally Samsaiman

rasa pun sedappp.. wuwuwuwuwu
:P

1/09/2014 01:55:00 am

ika sukaaaa sangat buat koktel, main campak2 je siap miahahaha

1/09/2014 08:34:00 am

senang & sedap ;)

1/09/2014 09:45:00 am

sedapp minum sejuk2 ni

1/09/2014 11:58:00 am

yaya pon pernah buat tp xbrani buat lagi..sebab lau ikut sunnah nabi SAW, xelok minum susu dengan buah...
huuuu....

1/09/2014 04:55:00 pm

Nyaman tapi mewk malas nak molah. Mun minum jark mowk mewk. Heheh.

1/09/2014 10:16:00 pm

@Affy Afiqah
hahahahaha! kannnnnn

1/09/2014 10:16:00 pm

@Mime MF
tau takpe. hehe

1/09/2014 10:16:00 pm

@azizah :)
di cuaca yg panas. hehe

1/09/2014 10:18:00 pm

@Cik Yaya
kalau campur nata de coco bleh jugak. kalau tak silap nata de coco fermented coconut water. (er, tak sure jugak. huhu). takpun, campur jelly je.. should be okay kan? Er, betulkan kalau sy salah. huhu

1/09/2014 10:18:00 pm

@Isabel Diaz
bah, dtg ktk miri tok. kmk molah utk ktk.. hehehe

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...