03/01/2014

Mengatasi masalah bulu kucing mudah gugur?

Dalam entri INI pula, Kak Atien ada tanya tentang tips mengatasi masalah bulu kucing yang mudah gugur. Sebenarnya tak ada tips sangat pun, alhamdulillah Cik TengTeng dan Abang E'el tak meragam sangat dalam hal ni. Tipu lah kalau kata bulu kucing tak gugur langsung pun. Mungkin something wrong tu. Tapi I share jugak lah tips yang mungkin menyumbang sedikit sebanyak untuk mengurangkan keguguran bulu pada kucing comel uolls.


  • Makanan yang sesuai. I rasa yang ni paling penting. Banyak sebab kenapa uolls perlu make sure makanan yang uolls berikan tu sesuai untuk si comel. Satu, ada certain brand  tu mungkin tak sesuai dengan kucing uolls. Bergantung pada kucing tu jugak. Macam mana nak tau sesuai atau tak? Senang je, indicator nya adalah bahan buangan kucing tu. Ini based on pengalaman lah. Bila makanan tu tak sesuai, kucing tu akan mengalami sakit perut. Macam tu juga dengan masalah bulu kucing mudah gugur. Macam Cik TengTeng dan Abang E'el, ada certain yang memangkinkan masalah bulu kucing gugur ni. Tapi macam yang I cakap, bergantung pada kucing tu jugak. Uolls boleh rujuk entri INI untuk makanan Cik TengTeng dan Abang E'el.
  • Grooming. Yang ni senang je. Time uolls tengah syok tengok drama Ariana Rose petang-petang tu, letak si kucing comel atas riba, dan sikat-sikat bulunya. I selalu jugak buat especially time tengah tengok TV tu. 
  • MandiCik TengTeng dan Abang E'el mandi dalam seminggu sekali. Tapi kalau dah malas tu, 2 minggu sekali. Sekarang ni malas sikit sebab kedua-duanya dah makin berat. Nak mandikan pun mengah je rasa. Dah rasa macam jogging 2 km dah. Eh?
  • Suplemen Tambahan. Yang ni I jumpa masa I google-google pasal hal ni. Bagi kucing uolls suplemen tambahan Omega-3 and Omega-6 Fatty Acids. Untuk hal ni, uolls boleh lah rujuk Vet. I pun tak berani nak cakap banyak. 

Saya mahu tidur lah. 

Ini kebanyakannya berdasarkan pengalaman sendiri tapi tengok kucing jugak lah. So kena beri perhatian lebih sikit dengan kehendak dan keperluan si comel supaya uolls dapat bagi yang terbaik untuk kucing uolls. Jadi si manja boleh hidup dengan sihat dan semakin comel!

Cak!

p/s : Makin pening dengan Abang E'el ni. Makin nakal. Kalau dah dua ekor ni bergurau, main kejar-kejar, habis satu rumah. Carpet yang bapa dirikan tu pun dah jadi puncak Everest Abang E'el dan Cik TengTeng dah. 

44 comments

1/03/2014 08:55:00 am

waa.. kucing pun ada supplement ya.. selalu kalau tgk org pegang kucing mesti melekat bulu kucing kat baju..

1/03/2014 09:44:00 am

gmbr yg ke-2 tu mne muka kucing tu,,xnmpk pn,,hehe

1/03/2014 09:45:00 am

Akhirnya..entry yg di tunggu ni.hehe.thanks aisya..mugkin makanan kot,tp kucing akak x makan selain makanan kucing.nasi ngan ikan pun x reti..bg ikan mentah lagi lah dtg cium je pastu blah.kalau sikat mmg byk keluar lah.hurmm mandi jarang 2 minggu sekali gtu..susah takut kena cakar..hehee

1/03/2014 10:03:00 am

pusak nang nakal hahaha.. abis karpet alu sik tentu umah olah cdak.

1/03/2014 11:02:00 am

comeynya kucing...sy suka tp hubby xbg bela..

1/03/2014 11:40:00 am

saya tak bela kucing tapi memang ade kawan cakap antara salah satu untuk menjaga bulu kucing supaya cantik ialah dengan memberi makanan yang betul...

Regards,
-Strider-

1/03/2014 12:48:00 pm

susah juga ye nak jaga kucing ni. :) licha tak bela kucing jadi memang tk pandai lah bab ni semua

1/03/2014 01:44:00 pm

nice sharing dear..

1/03/2014 01:52:00 pm

Ya allah comelnyaaaaaaaaaaaaaa
hihihihi wahhh thanks for the tips kak ehehe.
betul. Tipu lah kalau tak gugur kan ihhiihi

1/03/2014 02:30:00 pm

comey sgt kucing.....jemput follow blog saya yang tak seberapa itu..;)
http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

1/03/2014 02:35:00 pm

org ckp jgn bg ikan mentah nnti bulu die sng tercabut

1/03/2014 03:19:00 pm

kt umah tirah pun ada kucing...tetibe ada....xtaw mana datang...bulu xda...kurus je tgk...cian dia

1/03/2014 07:59:00 pm

hmm kucing2 hana pown ada yang cepat gugur ada yang tak. depend. dan makanan semua pakai bedal je. kalau sekat kang merajuk. haha

1/03/2014 08:46:00 pm

@Chic Na

itu lah masalahnya cikna.. alhamdulillah, cik teng2 dan abg e'el bulu tetap gugur tapi takde lah jenis yg melekat kt baju.. huhu

1/03/2014 08:47:00 pm

@ayu mee

malu.. tutup muka lah. hehe

1/03/2014 08:48:00 pm

@atien zuraidah

mungkin brand tak sesuai kot kak.. cth mcm kucing akak makan whiskas, akak try friskies pulak.. mcm tu lah.. kalau boleh elak bg makan yg mentah.. selalu bg ayam rebus je.. :)

1/03/2014 08:48:00 pm

@Umie Artoqiemie

karpet bapa kmk kacak2 lalu berbulu entam sidak duak.. haha!

1/03/2014 08:56:00 pm

@Azlan Strider

betul2.. hehe.. jgn bagi kucing makan ape yg manusia makan.. lg2 kucing mahal bulu kembang. nangis ooo.. haha

1/03/2014 08:57:00 pm

@Liza Licha

takut kucing ke? :)

1/03/2014 08:57:00 pm

@Cik Itah@RRP

thnks.. :D

1/03/2014 08:58:00 pm

@Akeyla Azmi

same2 adik comel.. hehe
betul tu.. mesti akan gugur jugak bulu dia. :)

1/03/2014 08:58:00 pm

@hazlina azmi

thnks. :D

1/03/2014 08:59:00 pm

@TelingaBulat

yg mentah2 tolong la jgn bg.. huhu.. kalau nk pun bagi ayam rebus je.. kalau seafood mcm udang ke tu mmg lah nak cari nahas. even ikan masin pun takleh. huhu

1/03/2014 09:00:00 pm

@tirahzairi

tirah bela lah.. huhu.. kesian dia..

1/03/2014 09:00:00 pm

@asha hana

hahaha.. itu lah.. kalau kita sekat pandai dia merajuk. geram je.

1/03/2014 09:01:00 pm

@Sya Nadia

kenapa? bela kucing boleh relieve stress tau. hehe

1/03/2014 10:38:00 pm

ohh begituu :D haha
tomeyynyerr

1/03/2014 10:48:00 pm

tu dia.. jangan main2 kucing pon ada supplement utk kekal sihat..

1/04/2014 12:45:00 am

geramnya tengok mata dia, bulat gitu.. bagus perkongsian tips bulu kucing gugur ini aisya.. yang bab pemakanan tu akak pernah tengok jiran di kampung akak tak bagi kucing dia makan makanan berminyak sebab katanya takut bulu kucing tu cepat gugur..

1/04/2014 01:46:00 am

memang depend pada tahap kesihatan kucing juga. Kalau gugur sikit takpelah, macam kita juga, rambut akan gugur everyday kan tapi kalau dah banyak sangat bulu yang gugur kena gi vet, sebab mungkin kucing tu ada skin problem

1/04/2014 09:02:00 am

@aisya ye kot,akak rajin tukar jenama ni,so x tau mne yg x sesuai.lps ni kena guna 1 brand je la kn.kdg2 akak bg minyak ikn.

1/04/2014 04:42:00 pm

Geram sangat tau tgk kucing2 ni..comel sangat..

1/04/2014 07:53:00 pm

geram betoi tgk..rs nk gomol ja..hahaha

1/04/2014 10:35:00 pm

@Detective Fiqa

comel cam tuannya jugak kan? ahaks!

1/04/2014 10:35:00 pm

@azizah :)

mesti lah kak.. nak sihat jugak cm manusia
hehe

1/04/2014 10:37:00 pm

@Mizz Aiza (Dunia Kecil)

betul tu kak.. byk lagi yg kucing takleh makan sebenarnya.. kalau cerita part makanan tu mmg luas skopnya.. mcm yg sy kongsikan ni yg mmg makan makanan kucing tu saje.. hehe..

1/04/2014 10:37:00 pm

@puteri kasih

betul tu sis.. kalau extreme sgt tu mmg something wrong lah tu..

1/04/2014 10:40:00 pm

@atien zuraidah

akak try stick to satu brand je dulu.. tengok mcm mana penerimaan kucing akak.. tp mcm kucing sy ade brand yg bulu makin byk pulak gugur.. pastu mmg tak beli dah lah brand yg tu.. skrg ni whiskas campur sikit dgn fancy feast.

1/04/2014 10:40:00 pm

@LiLy @ MaMaQiStInA

hehe.. sabar kak lily.. hehe.. sy pun geram jugak tgk si bulu2 ni.. dah la perangai pun buat kita makin geram. hehe

1/04/2014 10:40:00 pm

@Mime MF

haha.. sila2..

1/06/2014 03:00:00 pm

cmne lau kucin tu dari luar..kucing datang la contoh..?xbleh nk halang bulu dier dari jatuh bguguran..hehe

1/06/2014 09:56:00 pm

@Cik Yaya

yg ni mmg tips utk indoor cats je cik yaya. klau kucing dtg tu sy tak tau sgt lah. hehe.

1/09/2014 02:16:00 am

kucing pun macam manusia juga, ada penjagaan2 rapi dia kan aisya :)

1/09/2014 10:28:00 pm

@Affy Afiqah
betullll.. especially kucing2 indoor. mmg perlu lebih perhatian. huhu

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...